Alergii de primăvară. Simptomele, tratamente și mituri

04 May of 2020

Cu toate că te bucuri de vremea caldă, de soarele care începe să strălucească tot mai generos și de hainele mai puțin groase, cu siguranță, nu ești încântată de simptomele alergiei de primăvară. 

Cunoașterea surselor acestor alergii deranjante, cum este polenul, te poate ajuta să depășești momentele neplăcute. Florile colorate de primăvară și iarba verde indică sfârșitul anotimpului rece, însă, în aceeași măsură, ele marchează și debutul alergiilor de primăvară, un disconfort pentru milioane de oameni din emisfera nordică.

Alergiile de primăvară sunt cunoscute și sub denumirea de „febra fânului“ sau „rinită sezonieră“ și se manifestă inclusiv sub forma conjuncti-vitei și uneori a astmului. Vinovatul din spatele simptomelor alergiei de primăvară este de obicei polenul, dar și mucegaiul poate avea un efect similar. Din păcate, afecțiunea nu are cură, însă există medicamente care atenuează aceste simptome.

Care sunt simptomele

Cele mai comune efecte ale alergiilor de primăvară includ mâncărimi la nivelul ochilor (adesea foarte umezi), apariția cearcănelor, inflamarea sinusurilor, nas înfundat sau care curge, strănuturi în cascadă, gât iritat. După cum se observă, aceste simptome sunt similare unei răceli, însă lipsesc febra, tusea, starea de rău general. Medicii vor pune cel mai probabil diagnosticul de alergie sezonieră. Cu toate aceastea, mulți pacienți acuză dureri de cap, de urechi sau la nivelul feței și pierderea ori diminuarea simțului mirosului.

Cauze importante

Cel mai mare declanșator al alergiei de primăvară este polenul. Copacii și vegetația eliberează în aer milioane de particule pentru a fertiliza alte plante. Sistemul imunitar uman însă detectează polenul ca pe un pericol și, cu scopul de a se apăra, eliberează anticorpi și, odată cu ei, niște substanțe chimice numite histamine. Ele sunt vinovate de simptomele descrise mai sus. Este foarte important de știut că polenul poate călători kilometri întregi, deci nu doar plantele aflate în imediata ta apropiere îți pot dăuna. Concentrațiile de polen tind să fie deosebit de mari în zilele cu vânt, iar zilele ploioase „spală“ alergenii. Studii de specialitate au arătat că fenomenul încălzirii globale determină creșterea numărului de cazuri de alergii la nivelul întregii lumi. Pe lângă vremea mai caldă în perioade neobișnuite, dioxidul de carbon, un gaz cu efect de seră, facilitează dezvoltarea plantelor și, prin urmare, creșterea cantității de polen.

Un alt declanșator al alergiei de primăvară este mucegaiul, care eliberează semințe (spori) ușor de transportat de vânt. Acesta provoacă cele mai grave simptome alergice. Însă mucegai există și în interiorul locuințelor, nu doar afară.

Tratament medicamentos

Există multe medicamente care ușurează simptomele alergiilor. Ele includ antihistaminicele, decongestivele, care micșorează vasele de sânge din căile nazale pentru a reduce inflamația, spray-urile nazale cu corticosteroizi (des prescrise de medici), picăturile de ochi. Imuno-terapia specifică sau vaccinarea alergenică este o procedură cu efect, însă neplăcută. Cu ajutorul ei se admi-nistrează doze crescute treptat de alergen, până când corpul nu mai reacționează la pericol. Tratamentul atenuează simptomele mai mult timp decât alte tipuri de medicamente pentru alergii. Deși nu are efect în toate situațiile, poate fi o soluție 
pentru următorii ani.

Remedii naturiste

Clătirea nazală cu soluție salină ajută la calmarea și deschiderea sinusurilor, la subțierea mucusului și la reducerea secrețiilor. Inhalația cu abur sărat are efect similar. Umple un bol cu ​​apă fierbinte și stai cu fața deasupra lui, acoperind capul cu un prosop care să rețină aburul. Spirulina, o algă albastră-verzuie folosită la prepararea suplimentelor, are beneficii pentru sănătate, inclusiv la diminuarea simptomelor rinitei alergice. Mierea neprocesată conține cantități mici de polen ce acționează ca un vaccin natural, desensibilizând organismul. Cu toate acestea, pentru niciunul din aceste remedii nu există dovezi științifice care să le susțină eficiența.

alergiide primavara, polen

Sfaturi practice care reduc efetele neplacute ale acestor alergii de primăvară

Prevenția este întotdeauna una dintre cele mai bune metode de a ține la distanță alergiile.

De aceea, este indicat să stai în casă când particulele de polen ating apogeul zilnic, de obicei dimineața. Nu aerisi casa în această perioadă, folosește neapărat un purificator de aer, iar dacă trebuie să ieși afară, poartă o mască ce nu permite inhalarea alergenului. De asemenea, curăță periodic rafturile, gurile de aerisire și alte locuri în care se poate aduna polenul. Spăla părul frecvent și nu usca hainele în aer liber. La volan, închide geamurile mașinii, orificiile de aerisire și fie recirculi aerul, fie folosești aparatul de aer condiționat.

Mituri despre alergii

  • Animalele cu păr scurt sunt potrivite pentru persoanele cu alergii

Părul și blana patrupedelor pot colecta alergeni, cum ar fi praful și polenul. Este indicat ca în perioada declanșării alergiei să limitezi contactul cu animalul de companie (de exemplu, lasă-l în afara dormitorului).

  • Mutarea în altă regiune a țării te poate scăpa de alergii

Polen există practic peste tot, deci mutatul nu te ajută să scapi de alergii. Plantele sunt polenizate peste tot în țară, alergenii fiind transportați în aer; așa cum am spus, polenul poate călători pe distanțe mari.

  • Alergiile nu apar iarna

De fapt, din cauza schimbărilor climatice, alergiile de primăvară apar tot mai des începând din luna februarie.

  • Alergiile nu se deosebesc de răceli

Răcelile și alergiile sunt două lucruri complet diferite. În timp ce răceala obișnuită este cauzată de virusuri, alergiile sezoniere apar atunci când sistemul imunitar reacționează excesiv la un alergen. Totuși, răcelile și alergiile au în comun unele simptome. În plus, răcelile durează 7-10 zile, pe când oricare din formele de alergii de primăvară sunt persistente.

Citeste si:

Alergia la polen – minimizează riscul

Articol exclusiv online, text: echipa Ioana, sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

hidratarea, hidratat, apa

Previous:

Hidratarea corectă. Apa, aliatul tău de încredere

uleiuri esentiale

Next:

Ce este un ulei esențial și ce beneficii obții de la diferitele sortimente

You may also like

Post a new comment