Bănuieşti că suferi de alergie la ambrozie? Nu amâna vizita la doctor. Dacă se tratează, simptomele uşoare nu se vor agrava. Un diagnostic te va ajuta să le înţelegi. Dr. Ştefan Mihăicuţă, medic primar pneumolog, îţi spune la ce să te aştepţi.

Dr. Ștefan Mihăicuță, www.cardioprevent.org
Pentru alergicii la ambrozie nu exista moment mai nepotrivit să dezvolte simptome, iar asta fiindcă această alergie are simptome similare celor pe care le poate da infecția cu SARS-CoV-2. E adevărat?
Există simptome comune, dar și diferite. Comune: jena în gât, scăderea mirosului, tuse ușoară. Diferite: febră, dificultate în respirație care apar în COVID-19. Simptomele de alergie la ambrozie apar în lunile de înflorire, adică august, septembrie.
Ce fel de afecțiune este alergia la ambrozie și cât de serioasă e? Cum afectează plămânii?
Alergia la ambrozie este serioasă prin frecvența acesteia și variabilitatea simptomelor, de la ușoare până la importante, chiar severe la cei cu istoric de astm bronșic. Plămânii în sine nu sunt afectați direct. Alergia inflamează bronșiile, cu iritație locală, secreții crescute și îngustarea lumenului, care dă respirație șuierătoare și tuse.
Cum se pune un diagnostic de alergie la ambrozie?
Diagnosticul se pune pe simptome de alergie nazală, oculară și, eventual, tuse cu respirație șuierătoare, la cei care se cunosc cu această alergie. Simptomele apar și se agravează în perioada de înflorire, august-septembrie. Altfel, există teste de alergologie cutanate și sangvine, care stabilesc diagnosticul.
Citește și: Alergia la frig. Ce reprezintă și cum se tratează?
De ce persoane care au trăit cu această plantă în preajmă încep să devină alergice? Cum acționează polenul acestei plante și de ce începe să afecteze, dintr-odată, un organism?
Există o perioadă de expunere înainte de apariția simptomelor, cu durată variabilă. Mai rapidă la cei care sunt multialergici și cu membri ai familiei cu aceeași problemă. Polenul acestei plante are efect iritant, inflamează suprafețele căilor aeriene superioare și ale conjunctivelor oculare, cu simptome de roșeață, secreții, mâncărime, tuse. La un moment dat, după expunere, apar simptomele, care depind și de durata, și de intensitatea expunerii.
Copiii, adolescenții pot avea și ei simptome ale acestei alergii. Există indicații speciale de tratament pentru cei mici și tineri?
La copii, există cam aceleași simptome, care au cam același tratament.
Orice alergie la ambrozie, cu episoade care se repetă an de an, se va agrava în timp? Sau te poți gândi și la simpaticul „va trece de la sine”?
Regula este să se repete în fiecare an, cu intensități diferite, în funcție de expunere. Uneori simptomele sunt ușoare. Dacă se tratează, rămân așa. Dar sunt și situații în care se agravează în timp. Numărul de alergici este în creștere constantă în ultimii ani, pentru că planta se extinde și pe alte suprafețe și în alte zone. Eradicarea acesteia este dificilă, dar reducerea expunerii este posibilă.
Citește și: Piele frumoasă iarna. Cum îți poți proteja tenul și mâinile
Articol realizat de Oana Monoroan
Sursă foto: Liviu Gordea, iStock
Comments

Previous:
Ce boli transmit animalele de companie oamenilor și cum ne ferim

Next:
Imunitatea la apel. Cum te fortifici, cum ai grijă de tine
You may also like
-
17 Apr
Memoria de elefant. Boală sau superputere?
MedicinăBoală sau superputere? Imaginează-ți cum ar fi să-ți amintești absolut toată viața ta până în ...
-
21 Apr
3 retete simple si rapide pentru masa de Paste
NutrițieNu este deloc greu sa-ti impresionezi musafirii cu masa de Paste daca stii retetele perfecte. ...
-
22 Jun
De ce te ingrasi?
NutrițieDesi mananci sanatos, eviti alimentele bogate in calorii, faci miscare, te ingrasi? De unde vin ...
-
23 Nov
Durerea de gat. Solutii, sfaturi si leacuri
MedicinăTe supără durerea de gât? Ia măsuri! Știm cu toții cât de neplăcute sunt durerile ...