Alergia la soare

10 July of 2017

Vivat vacanța, soarele, căldura estivală! Dotată cu prosopul de plajă și ochelarii de soare, ești decisă să te întorci la birou cu un bronz pentru care să te invidieze toți colegii. Dar ce te faci dacă, după câteva ore de stat la soare, observi că ți-au apărut pe piele diverse pete și bubițe roșii, care te mănâncă? Cel mai probabil este vorba de alergie la soare, o afecțiune din ce în ce mai frecventă.
Există diferite forme de alergii solare, care se manifestă diferit și apar în circumstanțe diferite: lucita estivală, urticaria solară, lucita polimorfă și fotosensibilizarea.

Lucita estivală
Lucita estivală benignă este estivală doar cu numele, căci ea poate apărea atât la plajă vara, cât și pe pista de schi iarna, adeseori după prima expunere la soare: prea multe raze solare în prea puțin timp. Această fotodermatoză afectează în special femeile de 20-35 de ani și se manifestă prin apariția de bubițe roșii care provoacă mâncărimi foarte puternice. Erupția este prezentă cel mai adesea pe dosul mâinilor, pe brațe, pe decolteu. Din fericire, de cele mai multe ori ocolește fața.
● Tratament. Dacă nu mai stai la soare, bubițele dispar în câteva zile. Ca să combați reacția cutanată, poți lua pe cale orală antihistaminice sau poți unge leziunile cu un unguent antiinflamator. După ce erupția a dispărut te poți expune din nou la soare.
●  Prevenire. Cea mai bună armă împotriva lucitei estivale rămâne prevenția. Expune-te treptat la soare (10-15 minute în prima zi, 20-30 de minute în a doua zi etc.), folosește o loțiune fotoprotectoare cu indice de minimum 30 și poartă îmbrăcăminte adecvată: pălărie, haine cu mâneci lungi, fustă lungă.

Urticaria solară
Urticaria solară afectează în special femeile cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Se manifestă cu erupții cutanate care seamănă cu iritația provocată de atingerea unei frunze de urzică usturătoare. Leziunile apar chiar din primele minute de expunere la soare și dispar în una-două ore dacă te adăpostești la umbră. Reacția alergică apare pe zonele de corp neacoperite de haine sau acoperite de îmbrăcăminte foarte subțire. Excepție fac fața și dosul mâinilor, care sunt părțile cele mai tolerante, fiind expuse permanent la soare.
● Tratament. Din moment ce erupția dispare de la sine după ce te dăpostești la umbră, nu e nevoie de tratament. În schimb, dacă urticaria continuă să reapară la următoarele expuneri la soare, poți lua un antihistaminic pe cale orală sau poți aplica un unguent cu corticoizi.

Lucita polimorfă
Întâlnită deopotrivă la femei și bărbați, lucita polimorfă survine la 24-48 de ore după expunerea la soare (chiar și foarte moderată). Afecțiunea se manifestă cu pete de culoare roșie, bubițe și uneori chiar eczemă, care pot apărea pe toate părțile expuse ale corpului, inclusiv pe față, frunte, pomeți, obraji, decolteu, mâini etc…
● Tratament. Lucita polimorfă este mult mai rar întâlnită decât lucita estivală. Spre deosebire de aceasta din urmă, lucita polimorfă este o boală cronică, ce reapare la fiecare expunere la soare și poate surveni chiar și pe timpul iernii. Ca să beneficiezi de tratament adecvat trebuie să te adresezi dermatologului.

Fotosensibilizarea
Sub influența unor medicamente sau produse cosmetice, pielea poate deveni mult mai sensibilă la razele UV. Medicamentele așa-numite fotosensibilizante declanșează reacții chimice mai mult sau mai puțin grave, atunci când pielea intră în contact cu razele solare. Reacția fotoalergică se caracterizează prin în­roșirea pielii și apariția de vezicule ce conțin lichid (simptome similare arsurii solare). Printre medicamentele ce pot induce reacții alergice după expunerea la raze solare se numără unele antibiotice, antiinflamatoare, antidepresive, betablocante, diuretice, hipoglicemiante orale etc. Aceleași reacții pot fi declanșate de cosmetice, în special de parfumuri, deodorante, creme, apă de colonie.
● Tratament. Dacă urmezi un tratament medicamentos și în paralel te expui la soare, nu ezita să ceri sfatul medicului dermatolog.

Înainte de concediu
Există tratamente (precum suplimente alimentare cu betacaroten și antioxi­danți, acizi para-amino-benzoici, vitamina PP, antihistaminice) care pot di­minua considerabil riscul unei alergii solare. Un asemenea tratament trebuie administrat cu aproximativ două săptămâni înainte să te expui la soare.
Dacă este nevoie, medicul îți poate prescrie antipaludice de sinteză, care sunt mult mai puternice decât un supliment alimentar, și pe care trebuie să le iei cu cel puțin 7 zile înainte să te expui la soare și pe toată durata expunerii, în funcție de cât de supărătoare sunt simptomele.

Protejează-te!
Fie că suferi, fie că nu suferi de alergie la soare, este important să-ți protejezi pielea de fiecare dată când te expui la razele UV. Folosește o cremă fotoprotectoare cu un factor de protecție de minimum 50 și acordă atenție sporită zonelor sensibile: umeri, față, decolteu, abdomen. Reaplică loțiunea la fiecare două ore și după fiecare îmbăiere. Evită să stai la soare între orele 12,00 și 16,00.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Angela Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Învinge mătreața inteligent

Next:

Apa de argint. Ce este si ce beneficii are

You may also like

Post a new comment