Alba turistică

14 December of 2009

Aer curat, rezervații natura­le, peșteri nu­meroase și o ospitalitate proverbială.

Foto: ANTREC

Foto: ANTREC

În spațiul format de îmbinarea lină a bazinului văii Mureșului cu zona deluroasă a podișului transilvănean, se desfășoară, pe o su­prafață măsurând puțin peste 6.200 km2, județul Alba, cu numeroasele sale obiective turistice. Regiunea ocu­pă primul loc în țară ca total al monumentelor naturale protejate, con­ta­bilizând peste 70 de re­zer­vații geologice, speologice sau peisagistice, cu rol în ocrotirea diversității florale și faunistice.

Foto: ANTREC

Foto: ANTREC

Ampoița
Aflată la doar 12 km de Alba Iulia și caracterizată de o atmosferă pitorească, localitatea Ampoița încântă numeroșii tu­riști ajunși aici cu intenția de a petrece câteva zile în stil tra­dițional românesc. Principala atracție naturală o constituie Calcarele Ampoiței, două for­mațiuni stâncoase apreciate de către cei care practică escalada, zone alpine care se adaugă altor peste 60 de trasee cu grade diferite de dificultate. Conservând elemente ale mediului natural, Cheile Ampoiței reprezintă, prin aspectul lor carstic, un permanent spațiu de cercetare pentru speologi, dar și un obiectiv turistic foarte apreciat de către vizitatori.

Foto: ANTREC

Foto: ANTREC


Rimetea

Purtând la început de secol XX, pentru o scurtă perioadă, denumirea Trascău, titulatură aparținând munților la poalele cărora se află situată, Rimetea adă­postește în arealul său un sit arhitectonic roman și vestigii ale unei puternice fortificații medievale. Un adevărat muzeu în aer liber, evidențiind prin casele sale perfect conservate timp de mai bine de un secol stilul arhitectonic german, localitatea era cunoscută în Evul Mediu ca unul dintre cele mai importante centre de prelucrare a fierului din zona Ardealului. Rimetea a câștigat în anul 1999 premiul Europa Nostra, fiind luată în considerare pentru a figura în viitor pe lista patrimoniului mondial al UNESCO.

Foto: ANTREC

Foto: ANTREC

Albac
La 100 km depărtare de Alba Iulia, comuna Albac atrage constant turiștii, dovedindu-se un punct de plecare ideal către drumeții spre peșterile Urșilor și Scărișoara, spre Băile Felix, spre Muntele Găina sau spre satele tra­di­ționale aflate pe valea Arie­șu­lui.
Ca o recunoaștere a po­si­bilităților sale turistice nelimitate, Albacul găzduiește anual, în luna septembrie, Târgul Național de Turism Rural, dând startul unei competiții acerbe în prepararea delicateselor culinare și în promovarea standardelor ridicate de calitate în domeniul cazării.

Muzeul din Ampoița

Localitatea este definită ca o zonă rurală ce practică un agroturism de calitate și, ca atare,e căutată și apreciată de numeroși turiști. Nu întâm­plător, în Ampoița se află un mic muzeu etnografic, în incinta căruia pot fi admirate unelte agricole tradi­țio­nale, tablouri, componente de mobilier din lemn, șter­ga­re, vase din lut și elemente de port po­pular. Muzeul aduce un plus de farmec regiunii și un ajutor la conservarea tradiției.

Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Mediaș. Orașul peste care timpul a căutat să treacă cu blândețe

Next:

Cheia, perla Teleajenului

You may also like

Post a new comment