Aer curat, rezervații naturale, peșteri numeroase și o ospitalitate proverbială.

Foto: ANTREC
În spațiul format de îmbinarea lină a bazinului văii Mureșului cu zona deluroasă a podișului transilvănean, se desfășoară, pe o suprafață măsurând puțin peste 6.200 km2, județul Alba, cu numeroasele sale obiective turistice. Regiunea ocupă primul loc în țară ca total al monumentelor naturale protejate, contabilizând peste 70 de rezervații geologice, speologice sau peisagistice, cu rol în ocrotirea diversității florale și faunistice.

Foto: ANTREC
Ampoița
Aflată la doar 12 km de Alba Iulia și caracterizată de o atmosferă pitorească, localitatea Ampoița încântă numeroșii turiști ajunși aici cu intenția de a petrece câteva zile în stil tradițional românesc. Principala atracție naturală o constituie Calcarele Ampoiței, două formațiuni stâncoase apreciate de către cei care practică escalada, zone alpine care se adaugă altor peste 60 de trasee cu grade diferite de dificultate. Conservând elemente ale mediului natural, Cheile Ampoiței reprezintă, prin aspectul lor carstic, un permanent spațiu de cercetare pentru speologi, dar și un obiectiv turistic foarte apreciat de către vizitatori.

Foto: ANTREC
Rimetea
Purtând la început de secol XX, pentru o scurtă perioadă, denumirea Trascău, titulatură aparținând munților la poalele cărora se află situată, Rimetea adăpostește în arealul său un sit arhitectonic roman și vestigii ale unei puternice fortificații medievale. Un adevărat muzeu în aer liber, evidențiind prin casele sale perfect conservate timp de mai bine de un secol stilul arhitectonic german, localitatea era cunoscută în Evul Mediu ca unul dintre cele mai importante centre de prelucrare a fierului din zona Ardealului. Rimetea a câștigat în anul 1999 premiul Europa Nostra, fiind luată în considerare pentru a figura în viitor pe lista patrimoniului mondial al UNESCO.

Foto: ANTREC
Albac
La 100 km depărtare de Alba Iulia, comuna Albac atrage constant turiștii, dovedindu-se un punct de plecare ideal către drumeții spre peșterile Urșilor și Scărișoara, spre Băile Felix, spre Muntele Găina sau spre satele tradiționale aflate pe valea Arieșului.
Ca o recunoaștere a posibilităților sale turistice nelimitate, Albacul găzduiește anual, în luna septembrie, Târgul Național de Turism Rural, dând startul unei competiții acerbe în prepararea delicateselor culinare și în promovarea standardelor ridicate de calitate în domeniul cazării.
Muzeul din Ampoița
Localitatea este definită ca o zonă rurală ce practică un agroturism de calitate și, ca atare,e căutată și apreciată de numeroși turiști. Nu întâmplător, în Ampoița se află un mic muzeu etnografic, în incinta căruia pot fi admirate unelte agricole tradiționale, tablouri, componente de mobilier din lemn, ștergare, vase din lut și elemente de port popular. Muzeul aduce un plus de farmec regiunii și un ajutor la conservarea tradiției.
Cristian Niculescu
Comments

Previous:
Mediaș. Orașul peste care timpul a căutat să treacă cu blândețe

Next:
Cheia, perla Teleajenului
You may also like
-
04 Feb
În defileul Dunării
CălătoriiÎn defileul Dunării – De la Orșova la Moldova Nouă se desfășoară unul dintre cele ...
-
06 Jan
Litoral, mare, soare și istorie
CălătoriiAbsyrtos a fost ucis de sora sa, Medeea. Aietes, regele din Colchida își îngroapă fiul. ...
-
26 May
Cele mai frumoase orașe aflate pe ape
CălătoriiApa a jucat deseori roluri cruciale în istoria lumii. Căile navigabile au fost esențiale și ...
-
10 Jul
Veneția, fascinantul oraș de pe ape
CălătoriiBunicul meu, care și-a petrecut o mare parte din viață la Roma, îmi spunea mereu: ...