Etnobotanicele care îți aduc “fericirea”

14 April of 2011

„E super-beton să fumezi etnobotanice”, spun unii tineri. Atât de „beton“, încât te poate conduce către moarte…

Foto: Fotolia


Sub astfel de sloganuri care îți promit fericirea, senzații tari, nemaitrăite, incomparabile cu orice altceva, viață trăită la maximum, este promovat consumul de etnobotanice pe internet, pe site-uri dedicate, pe site-urile de socializare, pe multe alte site-uri pe care intră cu preponderență tineri.
„La toate petrecerile se consumă, de exem­plu, la revelion. Pe 1-2 ianuarie nu se mai ridicau din pat. Consideră că este cool să consume. Au impresia că, dacă nu consumă, nu se mai pot distra, alcoolul este demodat“, ne spune Mihaela, o tânără de 17 ani. Alcoolul nu mai este de mult la modă printre tineri, este depășit. Acum este „cool“ să-ți asiguri un „voiaj“ fumând etnobotanice. Anturajul și senza­țiile promise sunt principalele motive pentru care tinerii încep să se drogheze.
De ce se bucură de un succes atât de mare? Pentru că sunt ușor de procurat (magazinele de vise sunt pe lângă școli, la parterul blocurilor etc.), au prețuri accesibile (sunt mai ieftine decât drogurile consacrate gen marijuana, heroină, cocaină etc.) și, unde mai pui?, circulă povestea că „sunt ușoare“, adică, spune „folclorul“ tinerilor, nu dau reacții adverse, nu duc la de­pen­dență, te poți lăsa oricând. În plus, sunt „naturale“, fiind plante.
Chiar așa să fie? De la Ina Lolescu, coordonator național al Centrului de Voluntari din cadrul orga­niza­ției „Salvați copiii“, am aflat că, de fapt, etnobotanicele nu sunt niște droguri atât de nevinovate: sunt, de fapt, droguri sintetice, res­pectiv substanțe chimice care, în amestec cu o plantă, duc la efecte halucinogene. De altfel, pe forumuri sau în magazine ți se vor da detalii pe larg (din nefericire): ce să folosești, cum să folosești etc. Tocmai pentru că în România și în Europa au intrat de relativ puțină vreme și pentru că varietatea acestor substanțe este foarte mare, nu există o listă completă cu acestea, necesară pentru ca ele să fie evitate și interzise prin lege, dar și pentru a fi corespunzător contracarat efectul lor.

„Produsele de tip «spice» sunt vândute pe internet și în magazine specializate ca amestecuri pentru fumat. În 2008, chimiștii criminaliști au descoperit că «spice» nu este un produs inofensiv din plante, așa cum se pretindea. Constituenţii psihoactivi reali ai produselor de tip «spice» au fost identificaţi ca aditivi sintetici. (…) Nu se cunoaște aproa­pe nimic despre profilul farmacologic, informaţii: produse de vânzare, descrieri ale produselor, preţuri, disponibilitate în stoc, ţări de livrare, ingrediente, avertismente pentru sănătate și evaluări ale consumatorilor. Tipul și cantitatea de canabinoide sintetice adăugate pot, de asemenea, să varieze considerabil, iar unii dintre acești compuși pot fi puternic activi în doze foarte mici. Drept rezultat, nu poate fi exclusă supradoza accidentală cu un risc de complicaţii severe psihiatrice sau de altă natură.“ (conform Raportului anual 2010 „Situaţia drogurilor în Europa“)
Ele au intrat în România cam din 2007, dar consumul a luat amploare din 2008-2009. Majoritatea consumatorilor au vârste între 13 și 18 ani (dar sunt întâlniți chiar și oameni în toată firea amatori de senzații tari), iar mulți dintre ei devin furnizori ca să-și poată procura în continuare.
„Toată lumea consumă şi nimeni dintre cei pe care îi ştiu eu nu a păţit nimic. Din contră, ne simţim bine şi ne cumpărăm împreună etnobotanice“, precizează Corina (16 ani). De fapt, așa sună doar reclama și asta este impresia tinerilor teribiliști, pentru că realitatea este cu totul alta: consumatorul de etnobotanice are neplăceri precum vomă, greață, insomnii, depresii, paloare a feței, dureri musculare, ca și reacții foarte violente față de cei din jur, dar și față de propria persoană, are halucinații, ajunge la paranoia etc. Iată ce ne spune Andreea, de 16 ani: „În clasă, consumatoarele sunt marginalizate. Vin la școală ciudat îmbrăcate, sunt agresive cu profesorii și colegii, acceptă ușor situațiile care le pun în pericol.“
O lume ce promite fericirea, dar în fapt se dovedește extrem de periculoasă.

DROGURI LA ÎNDEMÂNĂ
Termenul „droguri legale” cuprinde o gamă largă de pro­duse, de la amestecuri din plante la droguri sintetice sau „de sinteză” și „pilule pentru petreceri”, care sunt consumate în diferite moduri (fumate, prizate, ingerate). De asemenea, aceste produse pot fi comercializate ca odorizante de cameră, arome din plante sau săruri de baie, deși sunt destinate unei utilizări diferite. Această diversitate îngreunează colectarea și interpretarea datelor privind prevalenţa „drogurilor legale”. (conform Raportului anual 2010 „Situaţia drogurilor în Europa“).

Text: Cătălina Oprea

Comments

comments

Previous:

Facebook-ul nostru cel de toate zilele

Next:

În conflict cu sine și cu toată lumea

You may also like

Post a new comment