Ajutor! Am uitat tamponul! Unde? Înăuntru!

01 February of 2016

Dacă te-ai îngrozit deja și ai în fața ochilor imaginile care au devenit recent virale pe internet cu fata sfârtecată de infecția produsă din cauza unui tampon uitat… respiră adânc și amintește-ți. Da, este adevărat că fata a pierdut un picior, dar tamponul a fost uitat câteva zile bune.

Deci prima întrebare care se pune: de când e uitat?
În mod normal nu ar trebui să stea mai mult de 8 ore; dacă are până în 24 de ore, liniștește-te și încearcă să-l scoți. Dacă merge și te simți bine, nu ai febră, nici alte simptome de răceală și nici greață, poți să respiri ușurată, nu ai făcut sindrom de șoc toxic, acum e in regulă, dar data viitoare să ții minte să-l scoți la timp.

Dacă nu iese ușor sau dacă simți o febră inexplicablă, ca și cum te-ai insolat, sau dacă uitarea ta a durat mai mult de 24 de ore, du-te repede la medic și lucrurile nu vor degenera.

Sindromul de șoc toxic, care poate duce la infecții grave și septicemie, este produs de bacteriile care în mod normal viețuiesc inactive în vagin. La menstruație, avantajate și de mediul “de cultură” reprezentat de absorbant, ele pot prolifera, se pot activa (probabilitatea de activare crește cu cât tamponul folosit este mai puternic absorbant), provocând infecție și simptome ca de gripă.

Cazurile sunt însă extrem de rare (1 la 100 000) iar în aceste cazuri sindromul se poate instala și după numai 9 ore. Nu se cunoaște cauza care face ca unele femei să uite tamponul chiar câteva săptâmâni fără să pățească nimic, iar altele să facă șoc după numai 9 ore. De aceea regula celor 8 ore ale tamponului ar trebui să fie o regulă de fier, ca și evitarea abuzului de tampoane super-absorbante.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Roxana Melnicu
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Flebita, maladia venelor

Next:

Cauzele putin stiute ale durerilor de spate

You may also like

Post a new comment