Ajut-o pe proaspăta mămică: fii un tată bun!

22 April of 2020

În primul an de viață al copilului, mama este solicitată extrem de mult din motive evidente. De aceea, să fii un tată bun este un moment definitoriu în aceste momente. Nu-ți va fi ușor, dar avem câteva idei pentru tine ca să te descurci de minune.

 1. Documentează-te.
  Multe cărți sunt scrise pentru viitorii tați, dar nu trebuie să te limitezi doar la acestea. Înscrie-te în grupuri online citește cot la cot cu soția informațiile cele mai importante legate de sarcină, dar și despre perioada de după.
 2. Fii în formă!
  Înainte de nașterea copilului este un moment minunat să te concentrezi asupra propriei sănătăți. Dacă fumezi, încearcă să renunți. S-a demonstrat că expunerea la fum în timpul sarcinii crește riscul de defecte cardiace congenitale la nou-născuți.
  Adaptează dieta zilnică, mănâncă mai sănătos, adaugă alimente bogate în fibre, care stimulează imunitatea.
 3. Gândește-te ce fel de tată vrei să fii
  Acum este un moment excelent pentru a începe discuțiile despre genul de părinți care intenționați să fiți. Este indicat ca tu să fii proactiv, să te implici nu doar în procesul nașterii, ci și ulterior când vine vorba de alăptare, de exemplu. Discutați despre metodele de educație, despre permisivitate, dar și pedepse. Ideea e de a ajunge la un numitor comun, la o strategie de care să vă țineți amândoi. Este un moment bun să începeți să vedeți totul obiectiv, căci practica va schimba multe dintre principiile pe care acum le trasați.
 4. Observă alți tați
  A cunoaște pe cineva care s-a confruntat cu provocările de a fi părinte îți oferă un punct de plecare și o ocazie în care să pui întrebări care ți se par relevante pentru viitoarea ta experiență.
 5. Participă la cursurile de puericultură
  Întâlnirile prenatale sunt o modalitate foarte bună de a te familiariza de sarcina și cu viața bebelușului după naștere. Ai ocazia să pui întrebări, să afli ce experimentează soția și să afli mai multe despre dezvoltarea copilului.
 6. Viața sexuală se schimbă
  Când devii părinte, viața sexuală se va schimba cu siguranță. De aceea este foarte important să deschizi canalele de comunicare cu soția și să înțelegi de ce activitatea sexuală nu va mai fi ca înainte. Vei auzi multe glume despre cum s-a încheiat viața ta sexuală sau despre schimbările care se întâmplă în corp în timpul sarcinii. Aceste comentarii nu sunt utile și ignoră complexitatea emoțională a sexului și a faptului de a deveni părinte. Realitatea este că sexul după sarcină se va amâna un timp, de aceea este important să dai dovadă de înțelegere și compasiune pentru persoana care ți-a dăruit un copil.

Câteva sugestii:

 • Învață cum să instalezi și să folosești scaunul auto;
 • Decorează împreună cu soția camera copilului;
 • Discută cu angajatorul tău despre opțiunile de concediu de paternitate;
 • Fii atent la responsabilități: mulți tați se simt părăsiți după naștere, mai ales dacă mama alăptează. S-ar putea să simți că rolul tău nu este la fel de important ca al ei, dar tu o poți ajuta pe soția ta în foarte multe feluri, u1urându-i viața de proaspătă mănică. Cum? De exepmlu, schimbă scutecele, fă-i băiță copilului, citeste-i pruncului tau, pregătește gustări pentru soția ta, preia din treburile casei (spălatul vaselor și al rufelor) etc;
 • Las-o pe mamă să doarmă! Dormiți în schimburi, pentru ca ea să aibă timp să se refacă post naștere.

Citeste si: Cum trebuie sa arate camera copilului

Articol exclusiv online, text: Ada Oprea, sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

Copiii 
și tehnologia. Compatibilitate perfectă și câteva probleme

spectrul autist

Next:

Acum de două ori izolați de lume: copiii cu tulburări din spectrul autist

You may also like

Post a new comment