Aiud, cetatea Transilvaniei

04 March of 2016

Cercetările arheologice au dezvăluit pe acest teritoriu urme ale unei așezări daco-romane, denumită Brucla, încă din secolul al III-lea. Ulterior, aici a fost ridicată o fortificație de pământ, deasupra căreia s-a dezvoltat Cetatea Aiudului la mijlocul secolului al XIV-lea. În Evul Mediu localitatea a fost populată majoritar de sași, dar în perioada reformei protestante mare parte au adoptat ca religie calvinismul de influență maghiară. Așa se explică, în prezent, existența în interiorul cetății Aiudului a unei impresionante Biserici Reformate-Calvine în stil gotic.

Fortificația Aiudului

Ocupând o suprafață de aproximativ 3.500 mp și având ziduri înconjurătoare din piatră brută de peste un metru grosime, cetatea numără nouă turnuri de observație ce poartă numele a diferite bresle meșteșugărești din trecut (blănari, dogari, olari, măcelari etc.) Zidurile cetății adăpostesc mai multe edificii, precum Biserica Reformată-Calvină, Biserica Evanghelică-Luterană, clădirea oficiului parohial sau fosta casă a clopotarului. Pe latura de nord a cetății se află Palatul Voievodal al Principelui Gabriel Bethlen, unul dintre cei mai cunoscuți conducători secui ai Transilvaniei, aici funcționând în prezent Muzeul de Istorie din Aiud.

aiud (4)

Alte obiective

Situată în zona pieței centrale Cuza Vodă, Catedrala ortodoxă cu hramul Sfinților Trei Ierarhi, a cărei construcție a început în anul 1927, este o capodoperă a stilului arhitectural de influență bizantină. Amplasat începând cu anul 1950 în incinta Palatului Voievodal, Muzeul de Istorie Aiud reprezintă o instituție culturală de sine stătătoare care expune în sălile sale vestigii arheologice însoțite de materiale explicative, prin intermediul cărora se încearcă reconstituirea pas cu pas a istoriei acestor meleaguri.

Aflate într-o stare de degradare rapidă, mai multe părți componente ale Cetății Aiud necesită investiții rapide și inițiative de refacere a impresionantei citadele. Peste cinci secole de istorie riscă să dispară, ca urmare a indiferenței celor în măsură să decidă reabilitarea unui monument istoric, simbol în trecutul învolburat al Transilvaniei.

Text: Cristian Niculescu

Foto: www.cristiniculescu.com

Comments

comments

Previous:

Unirea a doua civilizatii

Next:

Cuibul de vulturi al Moldovei

You may also like

Post a new comment