Ai invitați la masă? Uite cum poți să fii gazda perfectă

14 June of 2017

O cină festivă, un prânz de socializare cu prietenii, aniversarea ta sau a soțului tău – indiferent care e prilejul cu care vă adunați în jurul mesei, e important să faci o impresie bună și să îi faci pe musafiri să se simtă bine.

Sunt câteva elemente esențiale pe care, odată ce le vei pune în practică, vei fi pregătită pentru orice vizită.

Asigură-te că ai „logistica” necesară

Nu aștepta să apară musafirii ca să cauți vesela prin dulapuri și să o așezi pe masă. Fă din timp necesarul de veselă și alte accesorii:

  • alege o față de masă dintr-o țesătură naturală, cu o culoare plăcută sau suporturi individuale, în același model și şervete din pânză asortate;
  • pregătește farfurii din porțelan de calitate. Farfuriile albe, rotunde sunt alegerea clasică cu care nu dai greș;
  • pregătește tacâmurile în acord cu mâncărurile servite;
  • alege un set de pahare deosebite, pentru a savura vinul așa cum se cuvine.

Forma paharului de vin depinde de tipul de vin servit, așa că e necesar să știi cum alegi paharele de vin potrivite. Ai în vedere că, dacă vei servi la masă un vin (alb sau roșu) și o șampanie, vei avea nevoie de două seturi distincte. Numai așa invitații tăi se vor bucura cu adevărat de savoarea vinului – nu uita de desfăcătorul de sticle.

Fii în grafic cu timpul

Ca să nu fii pe fugă și să te stresezi, ai grijă să îți iei suficient timp pentru cumpărături, pentru prepararea mâncării și pentru aranjatul mesei. Nu te sfii să ceri ajutorul!

Pune din timp băuturile la răcit și tava pentru cuburi de gheață, la congelator. Pregătește de dinainte desertul și felul principal, în așa fel încât atunci când invitații sosesc, să poți doar să dai drumul la cuptor și să petreci timp cu ei în loc să stai în bucătărie.

Comunică-le clar invitaților ora de sosire și fii gata cu o jumătate de ora mai devreme, pentru a avea puțin timp și pentru tine, să te aranjezi și să te destinzi înainte să sosească.

Schițează meniul în funcție de preferințele invitaților

Înainte de a te aventura în bucătărie, interesează-te care sunt gusturile și eventualele restricții alimentare ale invitaților tăi: dacă sunt vegetarieni, țin post sau au o dietă specială, au anumite alergii sau pur și simplu nu agreează un anume tip de mâncare.

Un sfat pentru care îți vei mulțumi mai târziu dacă ții cont de el: nu experimenta rețete noi pentru prima oară! Există riscul să nu iasă așa cum te aștepți și să fii pusă într-o situație neplăcută.

Atunci când faci meniul, ai grijă ca felurile de mâncare să fie compatibile și, de preferat, urmează o tematică coerentă, un specific (de exemplu, cină cu specific românesc, prânz franțuzesc etc.)

Pregătește un set de aperitive pentru „a da tonul” întâlnirii (de exemplu: platouri cu brânzeturi asortate, bruschette cu roșii și semințe, pateuri cu brânză). Cât timp se servesc aperitivele, felul principal are timp suficient de gătire.

Experții recomandă să servești felul principal după aproximativ 40 – 50 minute de la sosirea invitaților.

Dacă ai invitați care țin dietă, e inspirat să prepari și o salată proaspătă și să așezi separate sosurile și topping-urile, pentru a putea fi adăugate la cerere.

Nu uita să alegi un vin bun care să complimenteze mâncarea:

  • vin roșu dacă servești carne de porc, vită, miel, rață, ciuperci, preparate la grătar;
  • vin alb pentru preparatele din carne de pui, pește, brânzeturi, legume.

Surprinde invitații și întreține atmosfera 

Pe lângă elementele de veselă și gustul mâncării, fii sigură că musafirii vor remarca micile detalii. Surprinde-i cu câteva elemente neanunțate: un desert special sau o mică degustare de vinuri.

Aranjamentele florale, oricât de simple ar fi, dau bun gust și culoare, iar o muzică bună care să ruleze la un volum rezonabil, e mai mult decât binevenită.

După masă, după ce subiectele de discuție par a se fi epuizat, puteți juca un joc de societate – e o activitate relaxantă.

Și încă ceva: nu uita să trăiești momentul și să le transmiți musafirilor că te bucură prezența lor!

Tu ce secrete ai atunci când primești oaspeți la masă?  

 


Surse foto: Shutterstock, Pinterest

Comments

comments

Previous:

Cum influenţează sarcina cariera unei femei

experiente

Next:

Când este momentul să îți oferi singură un cadou. 7 lucruri de care ai nevoie

You may also like

Post a new comment