Ai grija de sufletul tau! Cu cartile pe fata despre violenta domenstica

06 May of 2016

Deseori, nu ne dăm seama imediat de gravitatea situației când auzim de „violență domestică“. Poate că nu înțelegem încă sensul complet al conceptului. Dar reacționăm, de obicei doar emoțional, mai mult când aflăm că „o bate“.

Însă violența nu înseamnă numai palme, pumni și vânătăi. Ea e mult mai profundă și are diverse forme: psihologică/emoțională (te domină, îți insuflă teamă și toate acțiunile tale sunt gândite nu pentru binele tău, ci ca să nu se supere el), verbală (țipă la tine și te jignește în public sau în privat), economică (ține socoteala banilor tăi și trebuie să știe pe ce și de ce i-ai cheltuit), socială (nu te lasă să ieși cu prietenii sau colegii), spirituală (nu îți permite să-ți manifești credința, oricare ar fi ea) și sexuală (te constrânge să întrețineți relații intime când nu vrei sau cum nu vrei; inclusiv limbajul obscen, jignitor este un tip de violență sexuală!).

Violența rupe suflete,  nu doar oase…
Violența domestică de orice fel nu se întâmplă numai în familiile sărace sau fără educație. O găsim până în cele mai înalte vârfuri ale societății. Ea nu ține cont de venituri, credințe, rasă, statut social sau marital.

Nu mă bate, dar…
Trebuie mai întâi să ai grijă de tine. Analizează la rece comportamentul lui și felul în care te simți tu în acea relație. Ar trebui să ieși din ea dacă:
ω Te face să te simți vinovată pentru orice rău se întâmplă
ω Este veșnic nemulțumit de tine
ω Te învinovățește pentru problemele și ieșirile lui agresive
ω Trebuie să fii atentă la cum vorbești ca nu cumva să-l enervezi
ω Nu te lasă să te vezi cu părinții, colegii, prietenii
ω Te controlează și te urmărește
ω E gelos pe oricine, fără motiv
ω Te acuză că nu-l mai iubești
ω Te forțează să faci ce nu vrei pe plan intim
ω Are idei tradiționaliste și rigide despre relația de cuplu și locul femeii în societate
ω Îți sugerează sau impune să devii casnică
ω Ai senzația că relația cu el îți e impusă
ω Îți spune că, dacă îl părăsești, se sinucide sau te omoară.

Ce spune legea
Legea 217/2003, care definește conceptul de „violență în familie“, a fost modificată în 2012, astfel încât să se adapteze la legislația europeană.
Ordinul este reglementat de legea 217/2003 și poate fi completat imediat de către victimă. Actul e emis la cerere de către un judecător, pe o durată de maximum șase luni. Este obținut în 72 de ore de la depunerea cererii la instanța de judecată, dar poate fi emis chiar și în aceeași zi. Victima poate beneficia de mai multe ordine consecutive dacă pericolul persistă. Ordinul este executoriu, iar poliția îl pune în aplicare. Victima trebuie să sune la 112 atunci când agresorul încalcă ordinul pe care ea trebuie să specifice în apel că îl are. Încălcarea ordinului de protecție se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an.

Nu judeca! Ajută!
Femeile care trec prin astfel de abuzuri sunt niște supraviețuitoare. Nu trebuie judecate prin prisma normalității altora. Ce se întâmplă într-o relație abuzivă nu este ușor de înțeles. Percepția femeii abuzate asupra riscului la care se supune este diminuată. De aceea, de multe ori, când cineva din afară îi spune că nu este în regulă situația ei, s-ar putea să nu fie de acord imediat, deoarece s-a obișnuit cu acea percepție asupra relației de cuplu. O altă situație este cea în care ea știe că are o problemă, dar nu recunoaște deoarece e sigură că nimeni nu o poate ajuta, agresorul i-a repetat asta în nenumărate rânduri și a amenințat-o, iar teama este mai presus de dorința de a scăpa din relația nocivă. Ea are nevoie de încredere și de ajutor real.

Stop abuzului!
Orice femeie care se află într-o situație de abuz trebuie să nu mai stea pe gânduri și să-i pună punct. Primul pas este să vrea. Să admită că are o problemă, că nu se simte bine, că e spre binele ei să ia distanță. Dacă situația este gravă, iar agresorul e violent și periculos, femeia
trebuie să fie dispusă să iasă din zona ei de confort – să-și schimbe locul de muncă, să rupă relația cu rudele ca să nu le pună în pericol, să schimbe școala copiilor, să intre într-un adăpost și să facă demersuri la poliție și în instanță. Pentru a face toate acestea, multe asociații și ONG-uri stau la dispoziție ca să ajute cu tot ce este nevoie.

Apără-te!
Dacă te simți în pericol și știi că trebuie să ieși dintr-o relație nocivă, dar nu ai curaj, apelează la prieteni, la rude sau chiar la un psihoterapeut. Acesta din urmă va reuși să te înțeleagă și să te facă să-ți găsești forța interioară pentru a lua cea mai bună decizie pentru tine și copilul tău, dacă este cazul.

Nu tolera violența domestică!
Cere consiliere și adăpost imediat!
112 – numărul pentru situații de urgență
0800 500 333  – numărul unic național gratuit, apelabil non-stop, dedicat victimelor violenței domestice

Alte telefoane utile:
Asociația Anais – Tel.: 0736.380.879
Centrul de consiliere Casa Blu – Tel.: 021.311. 46.36
Asociația pentru Prevenirea și Protecția Victimelor Violenței în Familie – Tel.: 0744.635.665
Asociația „Pentru România“  – Tel.: 021.444.03.35
Asociaţia TRANSCENA – Tel.: 0723.300.403
Asociaţia pentru Şanse Egale – Tel.: 0722.553.332
Fundația Pro WOMEN – Tel.: 0332.440.699
Asociația Femeilor Sibiu – Tel.: 0269.216.580

Citeste si:

 

 

 

Articol exclusiv online
Text: Corina Matei
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

10 lucruri pe care un barbat nu vrea sa le auda de la o femeie

Next:

Cum stii ca vrea sa se insoare cu tine

You may also like

Post a new comment