Agroturism in Bretania

26 November of 2015

Bretania este una dintre cele mai frumoase provincii franceze, dominată de un profund caracter rural și influențată de vechea cultură celtică. Provincia Bretania se desfășoară, împreună cu Normandia, în partea de nord-vest a Franței, fiind compusă dintr-o regiune preponderent agricolă în partea continentală și un spațiu de coastă apreciat din punct de vedere turistic, ca urmare a caracterului său rural.

Agroturism in Bretania

Clima este una relativ blândă pe tot parcursul anului, fiind totuși influențată primăvara și toamna de curenții dezvoltați în zona Golfului St. Malo sau de vânturile aspre din vest, dezvăluind un caracter umed și ușor inconstant.

Moștenirea culturii celtice.
În partea de sud a Bretaniei, crestele de granit ale Masivului Armorican s-au transformat în dealuri domoale, ca urmare a eroziunii constante, în vest aceiași munți prăbușindu-și parcă în mare coastele abrupte. Peninsula Armoricană a fost colonizată în secolul al VI-lea de către celți, aceștia denumind-o pentru prima oară Mica Bretanie.

Cu cei peste 1000 km de coastă și numeroasele sale porturi, cu monumentele megalitice de la Carnac, cu o arhitectură aparte și o cultură diferită de restul Franței, Bretania își dezvăluie și în prezent caracterul său atemporal. Cu o istorie îndelungată chiar și din punct de vedere geologic, provincia și-a păstrat independența până în secolul al XVI-lea.

Tradițiile bretone sunt distincte, fiind puternic influențate de moștenirea celtică. Muzica și dansul popular ocupă un loc aparte, iar dialectul pare mai degrabă asemănător cu cel al galezilor, decât cu limba franceză. Importante festivaluri de cultură celtică – muzică, teatru, dans și poezie – sunt organizate anual la Rennes, Quimper sau Lorient. Aici au loc procesiuni (pardons) în căutarea iertării păcatelor, la sfinții locali și la izvoarele cu apă miraculoasă. Pardons le oferă turiștilor  ocazia de a admira coifurile negre și vestele brodate ale bărbaților sau năframele albe și dantelate ale femeilor.

Agroturism in Bretania

Bucătăria specifică provinciei Bretania.
Arta gastronomică ocupă un loc important în cultura franceză, provinciile din nordul țării nefiind mai prejos. Având în vedere zona costieră extrem de întinsă, aici sunt foarte apreciate preparatele din pește. Cel mai cunoscut fel de mâncare breton este „plateau de fruits de mer”, un platou cu stridii, crabi, homari, creveți și moluște. Printre specialități se numără scoicile gătite în vin alb, cu ceapă și pătrunjel, friptura de miel cu fasole albă, clătitele cu suc de portocale sau produsele de patiserie cu glazură de zahăr caramelizat.

Bretania produce cantități impresionante de legume, anghinarea fiind chiar simbolul regiunii.
Capitală a Bretaniei în secolul al XVI-lea, orașul Rennes a devenit în prezent un remarcabil centru universitar. Străzile sunt presărate cu frumoase case din lemn, de secol XVIII. Catedrala St.Pierre, grădina botanică Jardin du Thabor, piața Hotel de Ville sau Muzeul de Arte Frumoase sunt câteva din obiectivele importante ale orașului.

Turiștii care ajung în Bretania nu pot rata Coasta de Smarald, promontoriul de la St. Malo, menhirele de la Carnac sau construcțiile parohiale de la Finistère.

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Mont Saint Michel, o minune normanda

Next:

Cele mai frumoase targuri de Craciun

You may also like

Post a new comment