Agapia, popas în Neamț

15 July of 2014

Pe valea pârâului cu același nume se află una dintre marile mănăstiri de maici din România

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Fără a respecta un stil arhitectural consacrat, mănăstirea construită între anii 1641 și 1643 este apreciată în mod deosebit datorită picturii interioare realizate de Nicolae Grigorescu în perioada 1858-1861.

Pustnicul Agapie
Ansamblul, inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Neamț în­cepând cu anul 2004, este compus din Biserica „Sf. Voievozi“ (cea mai veche construcție), un paraclis, o biserică de lemn, chilii, construcții de incintă, o bolniță, un turn clopotniță și casa scriitorului Alexandru Vlahuță, o chilie transformată în anul 1966 în muzeu memorial.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu

Agapie este un nume ce a aparținut, inițial, unui călugăr sihastru ce își avea sălașul în zonă. Complexul mănăstiresc, înconjurat de păduri și plasat la poalele dealurilor Muncelu, Ciungi, Bogoslov și Crucii, a fost până la începutul secolului al XIX-lea obște de călugări, în prezent peste 300 de maici ducându-și traiul aici.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Situată pe latura estică a Parcului Natural Vânători Neamț, Mănăstirea Agapia se află la doar 10 km depărtare de Târgu-Neamț și 45 km de Piatra-Neamț. În zonă, există oferte de cazare, de la 90 de lei camera/noapte.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Peste tot prin lume pe bani puțini

Next:

Tulcea, pe malul Dunării

You may also like

Post a new comment