Află ce tip de călătoare ești și care sunt destinațiile potrivite pentru tine

14 January of 2020

Află ce tip de călătoăre ești și care sunt destinațiile potrivite pentru tine. Fă un test și află! Degeaba adorăm să călătorim; s-ar putea, dacă plecăm împreună, să nu ne înțelegem deloc. Și asta, pentru că suntem firi diferite și vedem o vacanță în moduri diferite. Cei care călătoresc se clasifică după mai multe criterii și, în funcție de ce fel de turist ești, ar trebui să-ți alegi și următoarele destinații! 

După curiozitate

Curiozitatea este ceva nativ și 
uneori se dezvoltă pe măsură ce 
călătorim. Nimeni nu ne-o poate impune și nu ne-o poate lua. Astfel, avem trei tipuri de turiști:

»» Plictisitulpleacă în grupuri mari sau de prieteni, nu e atent la nimic și nici nu-l interesează să afle, să cunoască. Odată ce ajunge la destinație, pare să nu-i convină nimic, nu vrea să meargă nici la muzeu, nici la plimbare prin oraș. Ar vrea să stea într-un bar cât e vacanța de lungă, eventual doar cu ochii în telefon. Ești așa? Cred că nu contează unde mergi. Chiar și așa, evită destinațiile în afara orașelor ce implică activitate fizică sau să fii încontinuu în mișcare, clar nu sunt pentru tine.

»» Oportunistulîntr-un sens bun, evident. Profită de orice business trip ca să mai descopere câte ceva. Nu contează dacă a mai fost de cinci ori în orașul respectiv, el tot va căuta ceva nou: un muzeu, o clădire, o expoziție, un restaurant, un loc de belvedere.

Ești așa? În funcție de destinațiile 
impuse de jobul tău, îți recomand să folosești Visitacity, Atlas Obscura, 
Google Trips și Sygic Travel pentru a descoperi noi locuri.
»» Curiosul nativ este cel care are inițiativa de a pleca într-o călătorie să descopere el însuși acea destinație. Nu pleacă urechea la părerile din jur. În general, se documentează și se organizează singur. În călătoriile sale, preferă grupurile mici formate din oameni activi. Alege atât destinații foarte turistice, cât și destinații mai puțin populare.

Ești așa? Ce ai spune despre o călătorie în Georgia? O țară despre care nu se vorbește mult, dar care abundă în lucruri uluitoare prin cultura sa. Peisaje, mare, viață de noapte, futurism, dar și peisaje muntoase și viață rurală, toate așteaptă să le cunoști.

După cheful de mișcare:

E clasificarea-cheie, de „manual“, a agențiilor de turism, astfel încât să știe de ce fel de tur/sejur ai nevoie. Astfel, avem patru categorii:

»»          Turistul sedentar-retrasîi place să stea într-un singur loc. De obicei, nu investește mult în vacanțe, o unitate de cazare decentă, mare, plajă, poate și o piscină îi sunt suficiente. Nu are chef de plimbări și nu vrea să fie deranjat, vrea doar să se relaxeze.Ești așa? Cea mai bună variantă pentru tine este o săptămână într-un resort de 3 sau 4 stele în Grecia sau Turcia. Acolo ai tot confortul și nici nu trebuie să ieși din resort pe durata vacanței.

»» Turistul sedentar-mobil – combină sejurul cu circuitul. În general, alege să viziteze câteva obiective istorice, naturale sau culturale, apoi vrea doar să stea să se relaxeze. Alege destinațiile cu grijă, să fie sigur că le poate face pe ambele fără să aibă un drum lung între zona de descoperire și zona de relaxare.Ești așa? Îți recomand Delta Dunării! Acolo vei descoperi partea de natură (canalele Dunării, pădurea Letea, plaja Sfântul Gheorghe), dar și câteva obiective istorice (farul Sulina, cetatea Enisala sau Satul Pescăresc Tradițional).

»» Turistul itinerant – îi place să descopere noi culturi și investește mult în asta. În general, călătorește în grupuri mari (cu agenție) sau mici (organizate pe cont propriu) și întotdeauna are asupra lui o carte-ghid, să știe ce obiective are de văzut. Preferă circuitele de peste o săptămână, avionul ca mijloc de deplasare și confortul ridicat la cazare. Ești așa? Un circuit în Maroc pare varianta ideală pentru tine! Stai în Marrakech și fă excursii către Ou-zoud sau Ait Ben Haidou. Nu uita nici de o noapte la cort, în deșertul Sahara, pentru o experiență completă.

»» Turistul nomad – de obicei tânăr și autodidact, preferă să descopere în profunzime o anumită zonă. Îi place să plece singur sau în grupuri mici de oameni care împart aceleași pasiuni cu el: aventura, religia, yoga sau diverse manifestări artistice. Nu pleacă cu un plan fix și preferă să se cazeze la localnici.Ești așa? Indonezia pare călătoria vieții tale! Evită turisticul Bali și pleacă în descoperirea unei culturi unice! Alege insulele de care nu ai auzit des! Oamenii sunt primitori, țara este sigură, iar opțiunile pentru autodescoperire, aventură și împlinire personală sunt nenumărate! 

După numărul de oameni

Contează foarte mult cum îți place să călătorești: înconjurat de cât mai mulți oameni sau cât mai puțini și apropiați? Există patru categorii:

»» Cu cât mai mulți – e turistul care preferă grupurile organizate de agenție, astfel încât să nu-și bată capul cu transportul sau cazarea. Îi place să folosească o călătorie ca să-și facă noi prieteni, iar pentru asta apelează întotdeauna la excursiile organizate de agenții, în general pe cele cu autocarul.Ești așa? Poate o excursie de o zi sau două în Bulgaria e tot ce ai nevoie! Printre câteva obiective interesante, ai și timp de socializare! Orientează-te spre Lovech, Balcic sau Veliko Târnovo

»» Cu grupul de prieteni – e turistul care și-a găsit un grup cu care se înțelege bine și se coordonează excelent în timpul unei călătorii.

Se simte confortabil în acel context și e uneori reticent la extinderea grupului. Se organizează împreună cu ei și aleg să stea în apartamente mari.

Face excursii atât cu avionul, cât și cu mașina.Ești așa?  Recomand să propui grupului tău un road trip la Belgrad: acolo aveți obiective istorice și culturale, peisaje urbane de la cetatea orașului, o gastronomie care o să vă cucerească, dar și o viață de noapte tentantă.

»»  În doi – e turistul care se simte cel mai bine atunci când călătorește cu jumătatea. Îi plac excursiile romantice și alege programul numai împreună. Preferă atât excursiile pe cont propriu, cât și pachetele de transport + cazare ale agențiilor.Ești așa? Bănuiesc că la Paris ați fost deja! Îți recomand Veneția, un alt oraș al iubirii unde puteți să faceți o sumedenie de lucruri ținându-vă de mână.

»»   Solo Traveller – e călătorul care adoră să plece singur și să-și facă prieteni la fața locului. E genul de persoană care vrea să-și depășească limitele, să iasă din zona de confort și să cunoască în profunzime o destinație. Adoră libertatea și des pleacă fără un plan fix. Stă în hosteluri și guest-house-uri. Ești așa? Poate că Vietnam este zona de care ai nevoie! Începe explorarea din sud, apoi lasă-ți instinctul să te poarte prin diversele mici orașe din centru și nord. Nu uita de partea de natură din Ha Long Bay și încheie turul în Hanoi, parcă o țară complet diferită de ceea ce vei fi descoperit în sud.

După spiritul de aventură

Există turiști „cuminți“, turiști care își impun un nivel de nou și turiști care ar face orice pentru noi activități, pentru adrenalină, să simtă că trăiesc.

»» Conformistul – se duce în același loc an de an, în general în țară. Știe cum arată cazarea, împrejurimile. Urăște surprizele și nu-i vine să încerce ceva nou.

Ești așa? Că-i o stațiune de pe Valea Prahovei, de la mare sau de la băi, tu știi cel mai bine care este destinația ta clasică de vacanță.

»» Dependentul de listă – pleacă în vacanță cu o listă clară cu obiective de bifat. De multe ori e reticent când i se propune ceva ce nu e pe foaia lui. Iar o schimbare de plan (un obiectiv de pe listă e închis, de exemplu) îi poate strica ziua.

Ești așa? Fă-ți bagajul pentru Istanbul! Hagia Sofia, Moscheea Albastră, Marele Bazar, Palatul Topkapi, Cisterna, Turnul Galata, Piața Taksim, Muzeul de Arheologie sau podul peste Bosfor sunt doar câteva dintre cele peste 
30 de obiective pe care ar trebui să le ai pe listă.

»» Descoperitorul – alege destinații în care nu a mai fost și, după ce bifează câteva obiective „must“, lasă harta din mână și se lasă în voia instinctului, decide pe moment ce să facă și astfel are parte de experiențe noi.

Ești așa? Știi că descoperirea noilor teritorii a început din Lisabona? Eu cred că este o destinație ideală pentru tine. După ce te duci la Belem, la Castelul Sao Jorge di la Santa Justa, lasă-te purtată de magia celor șapte cartiere vechi și noi ale orașului.

»» Căutătorul de aventură – e cel care alege special o destinație pentru o activitate anume. Nu spune niciodată nu activităților extreme și e încântat ca, în același timp, să poată descoperi locuri noi! Ești așa? Rafting pe Tara (Muntenegru), via ferrata în Dolomiți (Italia), cu balonul în Cappadocia sau un salt cu parașuta în Dubai, toate sunt 
pentru tine și-ți oferă adrenalina pe care o cauți. 

După frecvența călătoriilor

Cât de des pleci prin lume te definește într-o tipologie. Evident că intervin factorii de timp (concediu), obligații de familie sau bugete și că, în funcție de acestea, poți „sări“ de la o categorie la alta.

»» Turistul ocazional o nuntă în deplasare, o lună de miere sau „târât“ de prieteni. Nu-i place să iasă din confortul său, urăște ideea de a face bagajele, dar și pe cea de a sta pe drum. În general, adoptă o atitudine de „ce să fac eu acolo?!“ și se urnește cu greu.

Ești așa? Poate că o excursie până în sufragerie e cea mai potrivită pentru tine.

»» Turistul de sezon – și-a făcut un obicei sfânt să plece vara/iarna. Poate fi genul de om care merge în același loc de la munte, mare sau băi, dar și tipul descoperitorului, care profită de perioada de concediu ca să cunoască locuri și culturi noi!

Ești așa? Maramureșul te așteaptă cu bunătăți ce-ți lasă gura apă, cu aer curat, cu trasee montane, cu obiective din patrimoniul cultural UNESCO, dar și cu tradiții ce doar aici se mai păstrează.

»» Turistul de weekend – mai că niciodată nu e acasă în weekend! Pleacă atât cu mașina, trenul, autocarul, cât și cu avionul, când găsește oferte bune. De multe ori se învoiește vinerea de la job ca să plece mai devreme. Pleacă singur, în gașcă sau cu grupuri organizate de agenții, nu-l interesează prea mult cum anume. Preferă vacanțele la costuri reduse.

Ești așa? O destinație ideală pentru un weekend prelungit este Lepșa, o stațiune în inima munților Vrancei. Ai de descoperit la pas Cascada Putna, precum și cheile Tișiței.

»» Călătorul de profesie – pleacă atât de des cât îi permite jobul în destinații diverse. Uneori city-breakuri, alteori vacanțe de 2-3 săptămâni prin lume. Știe foarte bine ce-și dorește într-o călătorie și nu e dispus să stea după alții. E fericit dacă se face un grup în jurul său, dar nu-l deranjează nici dacă pleacă singur.

Se organizează în general pe cont

propriu și îmbină zonele turistice cu cele nepopulare.

Ești așa? Orice destinație ți se potri-vește. Iar pentru setea ta de nou îți recomand Japonia, o țară fascinantă din toate punctele de vedere. Fiind o zonă sigură, poți fi chiar solo traveller.

»» Anul sabatic – puțini sunt cei care își permit un an sabatic. Însă cel care face acest pas vrea să stea cât mai mult într-o zonă extinsă, să o descopere în profunzime și eventual să învețe o limbă străină.Ești așa? America de Sud pare o zonă care să ți se potrivească mănușă!

Din Bra-zilia în Peru, Bolivia și Chile până în Uruguay și Argentina, vei găsi culturi calde și primitoare, minuni ale naturii și ale omului, peisaje ce-ți taie respira-ția, regăsire de sine, dar și multă aventură.

»» Peregrinul – e mai mult pe drumuri decât acasă. Adoră destinațiile ascunse, conectarea cu natura, culturile diferite, să socializeze cu localnicii. E fascinat de tot ce întâlnește. În funcție de zonă, e static sau activ. Se adaptează lejer fiecărei destinații.

Ești așa? Tu ai descoperit deja mare parte din lume. Dar ai fost mai aproape de casă, prin Kosovo sau în Ucraina? 
Îți vor depăși așteptările din punct de vedere cultural și peisagistic.

Citeste si:

sursa foto: pixabay.com

 

 

Comments

comments

Previous:

Malta, insula din mijlocul Mediteranei

Next:

Altarul închinat lui Romulus, descoperit la Roma

You may also like

Post a new comment