Procesul adopției presupune o serie de avantaje și dezavantaje. Pentru ca ea să fie o bucurie pentru copil şi familia adoptatoare, această decizie ar trebui luată cu multă chibzuinţă.
Care e motivaţia adopției?
Un studiu realizat de dr. Sue Bergin spune că trei lucruri trebuie luate în considerare atunci când se face o adopţie. Cei mai mulţi oameni care adoptă copii o fac pur şi simplu pentru că vor să aibă copii sau mai mulţi copii. Alţii chiar vor să servească cel mai bine interesele copilului. Acestea „sunt două motive foarte bune şi nu se exclud unul pe celălalt“, spune C., care a adoptat un copil.
Să fii conştient de motivele pentru care adopţi un copil este foarte important, pentru că motivaţia influenţează felul în care faci faţă obstacolelor ce se pot ivi. Fiecare are o constelaţie de motive, dar, dacă vrei să adopţi un copil pentru nevoia lui de protecţie, cel mai potrivit ar fi un copil nou-născut.
Dacă eşti motivată mai mult de dorința de a oferi un cămin şi căldură unui copil cu o situaţie mai grea, poate că te potriveşti mai bine cu un copil provenit dintr-o familie care l-a avut în sistem de îngrijire sau dintr-o instituție de îngrijire.
Niciun dintre răspunsuri nu este corect sau greşit, dar având în vedere implicațiile ulterioare, trebuie să ştii care sunt motivele pentru care vrei să faci acest pas.
Avantajele adopției:
Bucuria. Pe de o parte este bucuria că ajuți un copil, pe de altă parte că e un copil în mijlocul familiei. Unii chiar simt aceeași bucurie ca la apariția propriului copil.
Diferența. Părinții care adoptă copii aduc o mare schimbare/diferență în viața copilului adoptat. Să ajuți pe cineva să se dezvolte la potențialul maxim, să îi oferi o familie dă un sentiment de împlinire celui care face aceste gesturi.
Schimbarea destinului copilului. Un copil adoptat poate beneficia acum de părinți, frați, verișori, bunici și de siguranță. Dacă nu ar fi existat posibilitatea adopției nu ar fi știut ce înseamnă toate astea.
Societatea. Părinții care adoptă contribuie la bunăstarea și schimbarea în bine a societății în care trăiesc.
Dezavantajele ei:
Tabuul. În procesul adopției te poți lovi de tabuurile celor din jurul tău: propria familie, mentalitatea colegilor etc.
Insecuritatea. Știind că părinții lor sunt adoptivi, copiii pot avea sentimente de insecuritate, de teamă că vor fi abandonați, de aceea este bine să se apeleze la psiholog în momentele de impas.
Procesul adopției este anevoios. Întregul proces al adopției, de la cererea depusă de părinți până la adopția copilului, durează destul de mult. Se pot prelungi termenele inițiale, răbdarea
poate să scadă. Legislația/birocrația pot face din adopție un proces complicat.
La un moment dat, copilul va dori să știe totul despre părinții lui naturali. Acesta este un proces foarte dificil atât pentru părinți, cât și pentru copii. Dacă nu îi găsește pe părinții biologici, poate să se simtă deprimat și trist. Pe de altă parte, părinții pot fi îngrijorați tot timpul că nu s-ar potrivi cu copiii adoptați atât de bine pe cât s-ar fi potrivit cu cei naturali.
Istoria copilului contează! Viitorii părinţi care vor să adopte copii ar trebui să ia în considerare şi istoria copilului, mai ales dacă este vorba de un copil provenit din altă rasă, etnie sau cultură. În momentul în care te naşti, toată viaţa de familie, a părinţilor, bunicilor, strămoşilor, face parte din tine.
Dacă ţii secret trecutul copilului este ca şi cum nu ai accepta copilul. Uneori, un copil adoptat are o istorie ce cuprinde abuz, neglijare sau exploatare. Există implicaţii pe care părinţii ar trebui să se întrebe dacă le pot gestiona.
„Când decizia adopţiei este cu atenţie luată şi fără grabă, poate fi una dintre cele mai frumoase experienţe“, spune M., mamă adoptivă.
Oana Pescaru – psiholog și terapeut de familie
Citește sfaturile specialiștilor pe această temă și întrebările pe care ar trebui să și le pună cei care vor să adopte un copil în numărul 4/2012 al revistei “Ioana”, acum pe piață.
Comments

Previous:
Primele lecții de economie

Next:
Cum să-l înveți pe copilul tău să păstreze ordine în cameră
You may also like
-
27 Feb
Să învățăm copiii ce sunt sentimentele
CopiiSă învățăm copiii ce sunt sentimentele – Exprimarea sentimentelor face parte din drepturile general umane. ...
-
14 Sep
Școala online și riscurile internetului pentru copii
CopiiInternetul este o invenție revoluționară care vă ușurează și ție, și copilului tău viața pe ...
-
30 Sep
Care-i treaba cu parintele favorit?
CopiiPăi, dacă nu ești tu părintele favorit, îți pot ura: fii bine-venit în club! Știu, ...
-
23 Jan
Copiii si internetul – cat de sigura e navigarea pentru ei?
CopiiNici noi, nici copiii nu ne putem concepe viața fără calculator, fără internet. Din păcate, ...