Adopția, avantaje și dezavantaje

17 February of 2012

Credit foto: Juriah Mosin, 2012/Shutterstock.com

Procesul adopției pre­supune o serie de avan­taje și dezavantaje. Pentru ca ea să fie o bucurie pentru copil şi familia adoptatoare, această decizie ar trebui luată cu mul­tă chibzuinţă.

Care e motivaţia adopției?
Un studiu realizat de dr. Sue Bergin spune că trei lucruri trebuie lua­te în considerare atunci când se face o adopţie. Cei mai mulţi oameni care adoptă copii o fac pur şi simplu pentru că vor să aibă copii sau mai mulţi copii. Alţii chiar vor să servească cel mai bine interesele copilului. Acestea „sunt două motive foarte bune şi nu se exclud unul pe celălalt“, spune C., care a adoptat un copil.
Să fii conştient de motivele pentru care adopţi un copil este foarte important, pentru că moti­vaţia influenţează felul în care faci faţă obstacolelor ce se pot ivi. Fiecare are o constelaţie de motive, dar, dacă vrei să adopţi un copil pentru nevoia lui de protecţie, cel mai potrivit ar fi un copil nou-născut.
Dacă eşti motivată mai mult de dorința de a oferi un cămin şi căldură unui copil cu o situaţie mai grea, poate că te potriveşti mai bine cu un copil provenit dintr-o familie care l-a avut în sistem de îngrijire sau dintr-o instituție de îngrijire.
Niciun dintre răspunsuri nu este corect sau greşit, dar având în vedere im­pli­cațiile ulterioare, trebuie să ştii care sunt motivele pentru care vrei să faci acest pas.

Avantajele adopției:

Bucuria. Pe de o parte este bucuria că ajuți un copil, pe de altă parte că e un copil în mijlocul familiei. Unii chiar simt aceeași bucurie ca la apariția propriului copil.
Diferența. Părinții care a­dop­­tă copii aduc o mare schim­bare/diferență în viața copilului adoptat. Să ajuți pe cineva să se dezvolte la poten­țialul maxim, să îi oferi o familie dă un sentiment de împlinire celui care face aceste gesturi.
Schimbarea destinului copilului. Un copil adoptat poate beneficia acum de pă­rinți, frați, verișori, bunici și de siguranță. Dacă nu ar fi existat posibilitatea adop­ț­iei nu ar fi știut ce înseamnă toate astea.
Societatea. Părinții care adoptă contribuie la bună­sta­rea și schimbarea în bine a socie­tății în care trăiesc.

Dezavantajele ei:

Tabuul. În procesul adop­ți­ei te poți lovi de tabuurile celor din jurul tău: propria familie, mentalitatea colegilor etc.
Insecuritatea. Știind că pă­rinții lor sunt adoptivi, copiii pot avea sentimente de in­­secu­ri­ta­te, de teamă că vor fi aban­­donați, de aceea este bi­ne să se apeleze la psiholog în momentele de impas.
Procesul adopției este anevoios. Întregul proces al adopției, de la cererea de­pusă de pă­rinți până la adop­ția copilului, durează des­tul de mult. Se pot prelungi termenele ini­țiale, răbdarea
poate să scadă. Legislația/biro­crația pot face din adopție un proces complicat.
La un moment dat, copilul va dori să știe totul despre părinții lui naturali. Aces­ta este un proces foarte dificil atât pentru părinți, cât și pentru copii. Dacă nu îi gă­sește pe părinții biologici, poate să se simtă deprimat și trist. Pe de altă parte, părinții pot fi îngrijorați tot timpul că nu s-ar potrivi cu copiii adop­tați atât de bine pe cât s-ar fi potrivit cu cei naturali.
Istoria copilului con­tea­ză! Viitorii părinţi care vor să adopte copii ar trebui să ia în considerare şi istoria copilului, mai ales dacă este vorba de un copil provenit din altă rasă, etnie sau cultură. În momentul în care te naşti, toată viaţa de familie, a părin­ţilor, bunicilor, strămo­şilor, face par­te din tine.
Dacă ţii secret trecutul copilului este ca şi cum nu ai accepta copilul. Uneori, un copil adoptat are o istorie ce cuprinde abuz, neglijare sau exploatare. Există implicaţii pe care pă­rinţii ar trebui să se întrebe dacă le pot gestiona.
„Când decizia adopţiei este cu atenţie luată şi fără grabă, poa­te fi una dintre cele mai frumoase experienţe“, spune M., mamă adoptivă.

 

Oana Pescaru – psiholog și terapeut de familie

 

Citește sfaturile specialiștilor pe această temă și întrebările pe care ar trebui să și le pună cei care vor să adopte un copil în numărul 4/2012 al revistei “Ioana”, acum pe piață.

Comments

comments

Previous:

Primele lecții de economie

Next:

Cum să-l înveți pe copilul tău să păstreze ordine în cameră

You may also like

Post a new comment