Admirand frescele Moldovitei

26 January of 2016

Petru Rareș avea să ridice în 1532 pe meleaguri bucovinene una dintre cele mai frumoase mănăstiri pictate ale Moldovei. Biserica purtând hramul „Bunei Vestiri” continua tradiția fostului lăcaș de cult, întemeiat cu un secol în urmă sub domnia lui Alexandru cel Bun și distrus ca urmare a unor puternice mișcări tectonice.

Admirand frescele Moldovitei (4)

Înălțat pe coama unui deal, întregul complex monahal a funcționat timp îndelungat atât ca important centru cultural, cât mai ales ca punct strategic militar, mănăstirea fiind înconjurată de ziduri groase din piatră, înalte de șase metri.

Admirand frescele Moldovitei (6)

Muzeul monastic al Moldoviței deține în prezent tipărituri și ansambluri originale de mobilier sculptat, precum jilțul domnitorului Petru Rareș sau broderii datând din secolul al XV-lea. Stilul pictural, atât interior cât și exterior, pare să dezvolte un complex caracter educativ, oferindu-le privitorilor pe lângă tradiționalele scene religioase și cadre de factură istorică sau culturală (chipuri de filosofi, scene de război).

Admirand frescele Moldovitei (3)

Ansamblul de la Moldovița a primit în 1975 importanta distincție „Mărul de Aur” acordată de către Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism, ca recunoaștere a unei destinații de elită. Începând cu anul 1993 Biserica Moldovița a fost inclusă împreună cu alte câteva lăcașuri de cult bucovinene pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Admirand frescele Moldovitei (8)

Înconjurată cu ziduri de apărare și având proporții sporite comparativ cu alte construcții similare ale vremii (pridvor cu coloane, cameră a mormintelor), Mănăstirea Moldovița și-a putut conserva adecvat pictura exterioară, impresionând prin grandoare și stil arhitectural.

Admirand frescele Moldovitei (5)

Citeste si:

Foto: www.cristiniculescu.com
Text: Cristi Niculescu

Comments

comments

Previous:

Opt motive pentru a vizita Cetatea Alba Carolina

Next:

O vacanta de neuitat, in Orientul Indepartat

You may also like

Post a new comment