Adevarul si numai adevarul? Sau minciuni din cand in cand? Cei mai mulți dintre noi suntem crescuți în spiritul adevărului, de obicei părinții ne spun „să fii cuminte, să nu minți“, iar la școală minciuna este sancționată. Deși, pe de altă parte, copiii descoperă că și cei mari spun minciuni, mai mari sau mai mici, în funcție de nevoi/situație. Și atunci se creează o confuzie în mintea lor.
Uneori mințim aproape instantaneu. Când suntem prinși că am chiulit de la școală, când am întârziat la serviciu sau am încălcat o regulă, tendința e să ne apărăm, iar atunci minciuna e prima care ne scoate din impas. Valoarea adevărului este predicată zilnic și este încălcată tot zilnic. Pe oricine vei întreba, va spune că e greșit să spui minciuni. Și totuși…
De ce mințim?
1 Ca să ne salvăm ,,pielea“ și imaginea – dacă întârziem sau nu ne predăm lucrările la timp, instinctual găsim o minciună ca să nu fim luați drept neserioși.
2 Ca să justificăm un comportament nedorit – „Nu a fost decizia mea, șeful a hotărât“.
3 Ca să fii drăguț cu alții (minciuna altruistă) – „Rochia asta îți vine minunat“, „Asta e cea mai bună musaca pe care am mâncat-o în viața mea“. Minciuna altruistă face bine în relații în doze mici, dar în doze mari, nesocotite, face relațiile mai puțin autentice. Ceilalți își pierd încrederea în noi când abuzăm de complimente gratuite, neacoperite.
4 Ca să evităm confruntarea – „E o idee minunată, mamă. Vom fi cu 3 ore înainte la aeroport“, „Ești foarte bună, dar deocamdată nu ne mai putem permite o bonă“ – o scuză credibilă te poate ajuta să eviți o convorbire neplăcută, să îl protejezi pe celălalt de un adevăr crud sau să-l faci să se simtă bine. Folosită prea mult și prea des în relațiile interpersonale, poate să îți producă un deserviciu. De multe ori a spune unui angajat adevărul îl poate ajuta pe viitor să se corecteze.
5 Uneori ne mințim și pe noi pentru a ne simți mai bine – „Nu contează că mănânc cartofi prăjiți și seara, nu o să mă îngraș dintr-atât“, „Sigur că mă iubește, nu contează că îmi vorbește urât și nu mă ascultă, doar îmi aduce flori“. Cu timpul, ne poate face să ne complăcem în comportamente distructive, relații toxice etc.
Minciuni periculoase
Dincolo de minciunile de conveniență, există oameni care au făcut din minciună o plăcere. Problemele intervin la cei care mint foarte mult pentru câștigul personal. Încalcă reguli, legi, mint cu scopul de a-i păcăli pe ceilalți. Cu timpul, acest obicei se poate înrăutăți. Minciuna care face rău este periculoasă și inacceptabilă. În grupul din care face parte, mincinosului i se duce vestea și lumea nu mai are încredere în el. La o scară mai mare, așteptările sociale privind clasa politică sunt mici în privința promovării adevărului.
Minciunile altruiste
Cercetările confirmă că minciunile sunt cu atât mai altruiste cu cât suntem mai apropiați de cei pe care-i mințim. Aceasta este valabilă cu precădere pentru femei – deși bărbații și femeile mint cu frecvență egală, femeile în special evită adevărul pentru a-i proteja pe ceilalți. Pe de altă parte, bărbații spun minciuni despre propria persoană – o conversație tipică între doi bărbați conține de 8 ori mai multe minciuni orientate către sine decât spre ceilalți.
Detectarea minciunilor
Într-o universitate din Virginia, psihologii le-au cerut perechilor de prieteni de același sex să detecteze minciunile spuse de cealaltă persoană. Șase luni mai târziu cercetătorii au repetat experimentul cu aceiași participanți. În timp ce femeile au devenit mai abile în detectarea minciunilor, la bărbați nu s-a observat vreo îmbunătățire – femeile sunt mai bune la a învăța mai repede să îi citească pe cei cu care se află în relație, pe măsură ce aceasta avansează.
Oana Pescaru
Citeste si:
Sursa foto: pixabay.com
Comments

Previous:
Psihologia cumpărătorului. Cateva sfaturi bune

Next:
Tehnici de respirație. Trage aer în piept și bucură-te de viață
You may also like
-
03 Nov
7 idei pentru o bucătărie mai eficientă. Mici trucuri pentru orice gospodină
Casa și grădinaBucătăria este considerată inima unei case. E locul unde îți servești micul dejun la un ...
-
22 Aug
Previziuni astrale pentru perioada 1 – 30 septembrie
HoroscopSeptembrie este o luna speciala din foarte multe puncte de vedere. Este luna in care ...
-
28 Sep
Ce trebuie să știi despre Scorpioni. Calități și defecte
HoroscopZodia Scorpionului, una dintre cele mai remarcabile începe in 23 octombrie și se termină în ...
-
18 Dec
Cum alegi cadoul perfect. Cateva sfaturi simple si bune
LifestyleCadoul de sărbători îşi poate pierde semnificaţia pentru cel care îl oferă sau pentru cel ...