Adevarul si numai adevarul? Sau si cate o minciuna?

20 January of 2020

Adevarul si numai adevarul? Sau minciuni din cand in cand? Cei mai mulți dintre noi suntem crescuți  în spiritul adevărului, de obicei părinții ne spun „să fii cuminte, să nu minți“, iar la școală minciuna este sancționată. Deși, pe de altă parte, copiii descoperă că și cei mari spun minciuni, mai mari sau mai mici, în funcție de nevoi/situație. Și atunci se creează o confuzie în mintea lor.

Uneori mințim aproape instantaneu. Când suntem prinși că am chiulit de la școală, când am întârziat la serviciu sau am încălcat o regulă, tendința e să ne apărăm, iar atunci minciuna e prima care ne scoate din impas. Valoarea adevărului este predicată zilnic și este încălcată tot zilnic. Pe oricine vei întreba, va spune că e gre­șit să spui minciuni. Și totuși…

De ce mințim?
1 Ca să ne salvăm ,,pielea“ și ima­ginea – dacă întârziem sau nu ne predăm lucrările la timp, instinctual găsim o minciună ca să nu fim luați drept neserioși.
2 Ca să jus­tificăm un com­portament nedorit – „Nu a fost decizia mea, șeful a hotărât“.
3 Ca să fii dră­guț cu alții (minciuna altruistă) – „Rochia asta îți vine minunat“, „Asta e cea mai bună musaca pe care am mâncat-o în viața mea“. Minciuna altruistă face bine în relații în doze mici, dar în doze mari, nesocotite, face relațiile mai puțin autentice. Ceilalți își pierd încrederea în noi când abuzăm de complimente gratuite, neacoperite.
4 Ca să evităm con­frun­tarea – „E o idee minunată, ma­mă. Vom fi cu 3 ore înainte la aeroport“, „Ești foarte bună, dar deocamdată nu ne mai putem permite o bonă“ – o scuză credibilă te poate ajuta să eviți o convorbire neplăcută, să îl protejezi pe celălalt de un adevăr crud sau să-l faci să se simtă bine. Folosită prea mult și prea des în relațiile interpersonale, poate să îți producă un deserviciu. De multe ori a spune unui angajat adevărul îl poate ajuta pe viitor să se corecteze.
5 Uneori ne mințim și pe noi pentru a ne simți mai bine –  „Nu contează că mănânc cartofi pră­jiți și seara, nu o să mă îngraș dintr-atât“, „Sigur că mă iu­beș­te, nu contează că îmi vor­bește urât și nu mă ascultă, doar îmi adu­ce flori“. Cu timpul, ne poate face să ne complăcem în comportamente distructive, relații toxice etc.

Minciuni periculoase

Dincolo de minciunile de conve­niență, există oameni care au făcut din minciună o plăcere. Problemele intervin la cei care mint foarte mult pentru câștigul personal. Încalcă reguli, legi, mint cu scopul de a-i păcăli pe cei­lalți. Cu timpul, acest obicei se poate înrăutăți. Minciuna care face rău este periculoasă și inacceptabilă. În grupul din care face parte, mincinosului i se duce vestea și lumea nu mai are încredere în el. La o scară mai mare, aș­­teptările sociale privind clasa politică sunt mici în pri­vința promovării adevărului.

Minciunile altruiste

Cercetările confirmă că minciunile sunt cu atât mai altruiste cu cât suntem mai apropiați de cei pe care-i mințim. Aceasta este valabilă cu pre­cădere pentru femei – deși băr­bații și femeile mint cu frecvență egală, femeile în special evită adevărul pentru a-i proteja pe ceilalți. Pe de altă parte, bărbații spun minciuni despre propria persoană – o con­versație tipică între doi băr­bați conține de 8 ori mai multe min­ciuni orientate către sine decât spre ceilalți.

Detectarea minciunilor
Într-o universitate din Virginia, psihologii le-au cerut perechilor de prieteni de ace­lași sex să detecteze minciunile spuse de cealaltă persoană. Șase luni mai târziu cercetătorii au repetat experimentul cu aceiași participanți. În timp ce femeile au devenit mai abile în detectarea minciunilor, la băr­bați nu s-a observat vreo îm­bu­nătățire – femeile sunt mai bune la a învăța mai repede să îi citească pe cei cu care se află  în relație, pe măsură ce aceasta avansează.

Oana Pescaru

Citeste si:

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

Psihologia 
cumpărătorului. Cateva sfaturi bune

tehnici de respiratie, baloane colorate, femeie fericita

Next:

Tehnici de respirație. Trage aer în piept și bucură-te de viață

You may also like

Post a new comment