Adevărul despre alimentele bio și alte câteva detalii în plus

13 January of 2017

Să alegem să mâncăm hrană bio reprezintă un stil de viaţă ecocompatibil ce garantează respect pentru pământ, apă şi animale. Aceasta, din păcate, nu-i salvează pe oameni de boli. Nutriţionista Marie Vrânceanu, de la Cabinetul de Nutriţie şi Nutrigenetică Eurodit, ne spune adevărul despre alimentele bio.

Marketingul este sufletul comerţului cu alimente bio. În cadrul unui studiu efectuat în Italia, de Asociaţia Altroconsumo,
au fost examinate şase categorii de alimente: lapte, iaurt, dulceaţă, biscuiţi, cereale pentru mic dejun şi fette biscottate (pâine prăjită).

Au fost evaluate atât calitatea ingredientelor, cât şi prezenţa contaminanţilor: hormoni, micotoxine şi pesticide.

Iaurturi cu ingrediente… nenaturale

“Maria Seveso, biolog şi autoarea cărţii «Speriamo in Bio (Speram în Bio)», spune că un produs industrial biologic nu are niciun sens decât dacă se acordă o importanţă deosebită tuturor ingredientelor. Însă acest lucru nu se întâmplă. În urma studiului Asociaţiei Altroconsumo a rezultat că şi în iaurturile bio găsim o listă de ingrediente foarte puţin naturale, cum ar fi agenţi de îngroşare, gelifianţi, coloranţi şi arome. În pâinea prăjită bio s-au găsit grăsimi de proastă calitate, însă nu s-au găsit pesticidele existente în pâinea normală”, explică nutriţionista Marie Vrânceanu.

Citeste si: Alimentația bio, pro și contra. Ce trebuie să știi

Cereale cu… micotoxine

“Regulile pentru alimentele bio sunt mai rigide şi cine le cumpără ştie sigur că nu va găsi în farfurie pesticide, în schimb va găsi micotoxine care sunt înlăturate în agricultura convenţională prin tratamente chimice cu fungicide. Micotoxinele sunt substanţe naturale, ce apar ca produşi secundari în urma dezvoltării ciupercilor parazite la plante şi la produsele depozitate şi utilizate apoi în hrana oamenilor şi animalelor. Ele sunt substanţe toxice ce prezintă riscuri semnificative pentru siguranţa alimentaţiei cotidiene. Ancheta Altroconsumo a demonstrat că cerealele bio conţineau niveluri de micotoxine superioare limitelor admise”, declară Marie Vrânceanu.

Alimentele bio conţin mai mulţi nutrienţi?

Ei bine, nu! Cel puţin aşa susţin oamenii de ştiinţă de la London School of Hygiene and Tropical Medicine în urma unei cercetări în cadrul căreia au analizat date colectate din studii efectuate în ultimii 50 de ani. De altfel, Gill Fine, din conducerea The Food Standards Agency din Marea Britanie, susţine că diferenţele nutriţionale dintre alimentele bio şi cele tradiţionale sunt infime şi nesemnificative pentru sănătatea consumatorilor. Astfel, un consumator de produse bio nu primeşte mai multe substanţe nutritive decât unul care are exact aceeaşi dietă alcătuită însă din alimente care nu sunt bio.

Pesticidele fac diferenţa, dar nu şi în cazul citricelor

Un lucru care a fost evidenţiat prin mai multe studii internaţionale este acela că toate aceste alimente bio sunt mai puţin nocive decât cele tradiţionale prin faptul că nu conţin decât pesticide organice şi nu au în compoziţie substanţe chimice şi aditivi de sinteză. Totuşi, studii realizate de specialişti români arată că unele fructe cumpărate din magazine bio conţin pesticide sintetice în cantităţi chiar mai mari decât limita maximă admisă, cum este cazul citricelor cu tiabendazol.

Laptele organic, mai sănătos?

Nu există nicio diferenţă majoră între conţinutul nutriţional al laptelui organic comparativ cu cel clasic, spun specialiştii. Diferenţa nutriţională în cazul laptelui o face modul de procesare, laptele UHT (adus un timp scurt la temperaturi foarte mari, de 140 grade Celsius) având cantităţi cu 20% mai mici de vitamine A, B1, B2 şi B12 faţă de laptele obişnuit.

Organic nu înseamnă integral

Cerealele organice, deşi mai sănătoase pentru că nu conţin reziduuri de pesticide sau de îngrăşăminte chimice, nu sunt neapărat şi integrale. Cerealele integrale sunt cele cărora nu li s-a eliminat învelişul bogat în fibre. Spre exemplu, făina albă organică nu are valoare nutriţională suplimentară comparativ cu făina albă normală. Dar dacă e să alegem între făina integrală organică şi cea nonorganică, ar fi mai bine să o luăm pe cea organică, deoarece bobul de grâu atrage o mare parte din pesticidele şi din metalele grele din solul în care a fost cultivată planta.

Articol exclusiv online, text: echipa Ioana/ sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

10 alimente pe care trebuie sa le ai permanent in casa

Next:

Doar o ceașcă mică 
de cafea

You may also like

Post a new comment