Să alegem să mâncăm hrană bio reprezintă un stil de viaţă ecocompatibil ce garantează respect pentru pământ, apă şi animale. Aceasta, din păcate, nu-i salvează pe oameni de boli. Nutriţionista Marie Vrânceanu, de la Cabinetul de Nutriţie şi Nutrigenetică Eurodit, ne spune adevărul despre alimentele bio.
Marketingul este sufletul comerţului cu alimente bio. În cadrul unui studiu efectuat în Italia, de Asociaţia Altroconsumo,
au fost examinate şase categorii de alimente: lapte, iaurt, dulceaţă, biscuiţi, cereale pentru mic dejun şi fette biscottate (pâine prăjită).
Au fost evaluate atât calitatea ingredientelor, cât şi prezenţa contaminanţilor: hormoni, micotoxine şi pesticide.
Iaurturi cu ingrediente… nenaturale
“Maria Seveso, biolog şi autoarea cărţii «Speriamo in Bio (Speram în Bio)», spune că un produs industrial biologic nu are niciun sens decât dacă se acordă o importanţă deosebită tuturor ingredientelor. Însă acest lucru nu se întâmplă. În urma studiului Asociaţiei Altroconsumo a rezultat că şi în iaurturile bio găsim o listă de ingrediente foarte puţin naturale, cum ar fi agenţi de îngroşare, gelifianţi, coloranţi şi arome. În pâinea prăjită bio s-au găsit grăsimi de proastă calitate, însă nu s-au găsit pesticidele existente în pâinea normală”, explică nutriţionista Marie Vrânceanu.
Citeste si: Alimentația bio, pro și contra. Ce trebuie să știi
Cereale cu… micotoxine
“Regulile pentru alimentele bio sunt mai rigide şi cine le cumpără ştie sigur că nu va găsi în farfurie pesticide, în schimb va găsi micotoxine care sunt înlăturate în agricultura convenţională prin tratamente chimice cu fungicide. Micotoxinele sunt substanţe naturale, ce apar ca produşi secundari în urma dezvoltării ciupercilor parazite la plante şi la produsele depozitate şi utilizate apoi în hrana oamenilor şi animalelor. Ele sunt substanţe toxice ce prezintă riscuri semnificative pentru siguranţa alimentaţiei cotidiene. Ancheta Altroconsumo a demonstrat că cerealele bio conţineau niveluri de micotoxine superioare limitelor admise”, declară Marie Vrânceanu.
Alimentele bio conţin mai mulţi nutrienţi?
Pesticidele fac diferenţa, dar nu şi în cazul citricelor
Laptele organic, mai sănătos?
Organic nu înseamnă integral
Articol exclusiv online, text: echipa Ioana/ sursa foto: pixabay.com
Comments
You may also like
-
28 Mar
Alimente banale, ideale acum!
NutrițieSchimbarea de sezon este o provocare asa ca o lista cu 10 alimente banale, ideale ...
-
11 Feb
Detoxifierea de primavara. Plan alimentar
NutrițieDetoxificarea de primavara este mai mult decat necesara, mai ales daca iarana ai buzat de ...
-
20 Sep
Curmalele, un elixir pentru sanatate
NutrițieCurmalele sunt un veritabil elixir pentru sanatate, iar acum este sezonul lor! Curmalele sunt preferate ...
-
13 May
Curiozități despre căpșuni. Ce nu știai despre aceste fructe îndrăgite
NutrițieCăpșunile sunt printre cele mai iubite fructe, dar și printre cele mai sănătoase. Deși toată ...