Tulburarea de stres posttraumatic

06 November of 2015

În urma unui eveniment traumatic (atac personal violent, luptă armată, tortură, rănire, dar și asistarea la un eveniment care implică moartea sau rănirea altor persoane), la persoanele afectate apar simptome caracteristice, printre care se numără reacțiile emoționale intense de teamă, tristețe sau vinovăție, simptome fizice (transpirație, tensiune musculară) și amintiri ale evenimentului.

Toate acestea descriu tabloul clinic al simptomului de stres posttraumatic. Uneori chiar și numai vizionarea unor imagini șocante la televizor poate induce această tulburare.

Ea se întâlnește de două ori mai frecvent în cazul femeilor decât al bărbaților și se estimează că aproximativ 70% din populație a avut măcar o dată în viață o traumă psihică severă, care ar fi putut declanșa sindromul de stres.

Citeste si: Învață să alungi stresul!

Vestea bună este că există tratamente adecvate care ameliorează și vindecă tulburarea. Este vorba atât de medicație adecvată, cât și de psihoterapie.

Chiar dacă în mod natural oamenii au tendința de a evita interiorizarea durerii, în situații de tulburare posttraumatică ei trebuie încurajați să vorbească cu specialiști care îi pot învăța cum să se vindece. În cadrul ședințelor de psihoterapie, persoana afectată învață să rpivească în față evenimentul traumatic, să-și înfrunte temerile și să vorbească despre ele și să dezamorseze tensiunea psihică. La copii, în tratament se asociază și terapia prin joacă.

Citeste si: 7 semne care indica stresul

În esență, simptomele tulburării sunt de fapt reacții normale ale organismului la un stres puternic.

Este important însă ca ele să fie metabolizate, astfel încât să nu lase în urmă tipare de comportament.

Articol exclusiv online
Text: Dana Verescu
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Voluntariatul, un bine care 
ți se întoarce

Next:

TÂRGUL DE TURISM AL ROMÂNIEI

You may also like

Post a new comment