“Suntem generatia in miscare!” – un proiect naţional dedicat liceenilor, la a II–a ediţie

09 March of 2016

Fundaţia PRAIS a lansat în aceste zile cea de-a doua ediţie a proiectului naţional „Suntem generaţia în mişcare!”. Din acest an, acesta se derulează în 170 de licee din 14 oraşe şi 2 comune: Bucureşti, Ploieşti, Timişoara, Cluj – Napoca, Braşov, Codlea, Făgăraş, Predeal, Râşnov, Rupea, Săcele, Victoria, Zărneşti, Bran şi comunele Feldioara şi Prejmer.

Iniţiativa se adresează adolescenţilor din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a, având ca obiective informarea şi educarea lor şi a familiilor acestora cu privire la importanţa şi beneficiile practicării activităţilor fizice zilnice, a sportului de masă, alimentaţiei echilibrate, somnului odihnitor, pentru o dezvoltare armonioasă. Totodată, sunt promovate: diversitatea, talentul individual, atitudinea pozitivă, deschiderea către nou şi cunoaştere, socializarea, voluntariatul, respectul de sine şi al altora.

În această nouă ediţie, 65.000 de adolescenţi şi peste 2.700 de cadre didactice au primit materiale educaţionale. Principalul canal de informare şi de activare online al comunităţii de tineri este reprezentat de platforma integrată cu canalele de social media (Facebook şi YouTube) şi cu portalul www.generatiainmiscare.ro.

Elevii organizează voluntar activităţi fizice şi sportive în timpul liber în cadrul Marii competiţii anuale între licee. Pe lângă aceste activităţi, „Suntem generaţia în mişcare!” stimulează creativitatea şi spiritul de echipă al liceenilor prin Quiz-uri lunare, concursurile GYMClass şi Best Moving Generation Flashmob. În cadrul Romanian PR Awards din 2015,  www.generatiainmiscare.ro – platforma integrată a proiectului – a fost distinsă cu Diploma de Excelenţă la categoria “Website, intranet, blog”.

“În  această primăvară, PRAIS Corporate Communications împlineşte 20 de ani de la înfiinţare.

Fideli modelului nostru de business aspiraţional – de nişă dedicăm această aniversare proiectelor de marketing social bazate pe comunitate care susţin cauze sociale, pe care le-am creat şi apoi donat Fundaţiei PRAIS. Sprijinim prin tot ceea ce facem o lume în care tânăra generaţie să aibă acces la resurse, cunoaştere, educaţie şi cultură, promovăm stilul de viaţă echilibrat, grija faţă de natură şi valorile morale” declară Silvia Bucur, Preşedintele Fundaţiei PRAIS.

Studiul realizat în 2014 împreună cu Facultatea de Sociologie din cadrul SNSPA, condusă de Prof. Dr. Vintilă Mihăilescu, pe un eşantion de peste 990 de respondenţi cu vârsta cuprinsă între 14 şi 16 ani din Bucureşti şi Ploieşti arată că în medie, circa 50% dintre respondenţi fac doar între 30 de minute şi o oră de exerciţii fizice pe săptămână. În cursul săptămânii sunt la şcoală în jur de 6 ore şi 30 minute pe zi, alocă studiului în medie 2 ore şi 10 minute; petrec zilnic în medie 7 ore şi 30 minute în faţa unui ecran TV, calculator sau telefon. 36% dintre liceeni au răspuns că nu se trezesc odihniţi, 38% se simt somnolenţi sau au adormit la şcoală, iar 29% au avut probleme de concentrare la liceu. Aceste date relevă faptul că adolescenţii din eşantionul chestionat duc un stil de viaţă sedentar, care alături de alte cauze, le pot afecta puterea de concentrare, pot conduce la instalarea unei stări de oboseală. Toate acestea, le pot influenţa în timp starea generală de sănătate.

Proiectul are la bază metodologiile EPODE International Network (EIN), cea mai mare reţea globală de promovare a stilului de viaţă echilibrat şi de prevenire a obezităţii juvenile, care reuneşte 43 de programe naţionale din 30 de ţări, în cadrul căreia Fundaţia PRAIS este un model de bune practici.

Partenerii instituţionali ai proiectului sunt: Inspectoratele Şcolare din Municipiul Bucureşti, din judeţele Prahova, Braşov, Timiş şi Cluj, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sporturi Montane Braşov, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Timişoara, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Cluj-Napoca, Şcoala de antrenori “Ioan Kunst Ghermănescu”, Federaţia Română de Culturism şi Fitness, Federaţia Română de Scrimă, Federaţia Română de Dans Sportiv, Federaţia Română de Fotbal.

Implementarea proiectului este posibilă datorită grantului acordat Fundaţiei PRAIS, de către Fundaţia Coca-Cola, în urma unei selecţii anuale de proiecte bazate pe comunitate, la nivel internaţional.

Comments

comments

Previous:

Facebook este utilizat mai ales de barbati!

Next:

Elixir impotriva asteniei de primavara

You may also like

Post a new comment