SocialXchange,după muncă și răsplată

08 June of 2015

IMG_7757-1

Credit foto: Radu Vintilescu

 

De obicei, superpovestea pe care o citești număr de număr are în prim-plan un personaj fascinant. De data asta, însă, fac o excepție și-ți voi dezvălui o superidee, rodul unor oameni sufletiști și altruiști. Conceptul nu
e nou pentru filosofi sau sociologi, dar el este folosit în cel mai practic mod cu putință, pentru prima dată, la noi,
prin magazinul social.
de Ada Oprea

 

București, sectorul 6, zona Crângași. Într-un loc măricel, amenajat ca un magazin, la ora prânzului, într-o zi de miercuri, o doamnă calcă niște haine. Nu se grăbește. Lângă ea, un domn trebăluiește în legea lui. Nu vrea să-mi zică numele, dar îmi povestește că locuiește într-o baracă împreună cu soția și copilul în vârstă de 7 luni. „Lucrez ca zilier în construcții și cheltuielile depășesc cu mult câștigurile mele pe o lună. Pentru noi și copil ne dorim o viață normală, din care nu lipsesc alimentele, îmbrăcămintea și o locuință decentă. Nu ne place să depindem de ajutorul cuiva, iar la magazinul social am ocazia să muncesc pentru ceea ce primesc. Este singura mână de ajutor întinsă pe care o accept!“ Schimbul social Că „dar din dar se face rai“, știm. Putem schimba însă viața unor oameni normali, ca mine și ca tine, dar cărora șansa nu le-a surâs? Aceste două tipuri de comportamente, îmbinate cum trebuie și îmbogățite cu sensuri noi, pot stimula atât actele de caritate, cât și sentimentele de responsabilitate socială (ale noastre, dar și ale asistaților social). Tu dai bani cerșetorilor? Eu nu! Și îți spun și de ce: pentru că mulți dintre ei, deși pot, nu vor să muncească. Locul de care ți-am povestit este un magazin care „poate fi privit ca un intermediar între cei care doresc să facă acte caritabile și cei care au nevoie de astfel de gesturi“, îmi explică Marius Lăcătuș, director general al DGASPC Sector 6. Acest spațiu inedit elimină obstacolele de mai sus. Procedura de donație este simplă și se poate iniția chiar prin intermediul unui site specializat, www.socialxchange.ro. Marius mă asigură că „nicio persoană nu va primi produse dacă nu prestează o muncă în folosul comunității, iar răsplata va fi proporțională cu munca depusă“. Atât donatorul, cât și beneficiarul primesc pentru obiectele aduse sau munca prestată, puncte, nu bani. Cu acestea se pot „cumpăra“ produsele din magazin sau anumite servicii. „Sistemul nostru de valorizare exclude în totalitate profitul, accentuând și mai mult ideea de sistem caritabil, cu destinație specific socială“, adaugă Marius.

Ce poți dona?

La magazin te poți duce cu alimente neperisabile și, bineînțeles, cu termene de valabilitate care să permită depozitarea lor pe o perioadă rezonabilă, cu produse de igienă, îmbrăcăminte, jucării, articole pentru copii, rechizite, cărți, articole sportive etc. Cineva a adus, de exemplu, un saxofon. În urma unei selecții, căci nu se putea da oricui acest instrument valoros, saxofonul a ajuns la un copil de 17 ani, din Botoșani. Toma este orb, dar are un talent deosebit în muzică. Înainte de a păși pragul magazinului, trebuie să știi că prețul, valoarea reală a produsului, este stabilit de o comisie, ca puncte de reper fiind luate media prețurilor din magazine, pentru produsul nou, sau media prețurilor de pe site-urile de profil, pentru produsele second-hand.

În schimbul obiectelor donate vei primi (la alegere) ședințe de salionterapie, kinetoterapie, servicii de consiliere psihologică, cursuri de parenting, animație, petreceri pentru copii etc. O comunitate adevărată Scopul acestui magazin este de a crea o coeziune, un acord, dar și un îndemn la acțiune la nivelul comunității pe această temă specifică a lui „a oferi“ și „a primi“. „Dacă ai ceva de oferit, atunci fă-o, pentru că așa este corect și pentru că merită. Dacă vrei să primești ceva, atunci muncește, pentru că așa este demn și pentru că altfel nu vei căpăta nimic. Ideea de bază este de a descuraja asistențialismul, care a luat amploare în rândul cetățenilor defavorizați, și de a combate risipa actuală de produse care se aruncă și afectează mediul înconjurător, în loc să ajungă în posesia cuiva care are nevoie de ele“, povestește Marius.

Serviciile magazinului trebuie privite, însă, ca temporare, ele trebuie să ajute la depășirea unei situații de criză, nu să creeze dependență. „Beneficiarii noștri sunt îndemnați să-și găsească un loc de muncă stabil, în economia reală. Pe de altă parte, invităm companiile și persoanele publice să ni se alăture și să transmită mesajul mai departe, să ne susțină și să doneze, cu mențiunea că astfel de gesturi nu trebuie să se transforme în capital politic sau de imagine“, a adăugat Marius.

Deocamdată, unicul magazin

Marius îmi povestește că există perspective ca acest concept de SocialXchange să fie preluat și de alte sectoare – un aspect important, pentru că, acum, beneficiari pot fi doar persoanele asistate din sectorul 6. „Acest concept pe care îl promovăm la nivelul sectorului este unic, inovator tocmai pentru faptul că își propune să mobilizeze și să responsabilizeze toate categoriile de cetățeni: fiecare persoană, în viziunea noastră, are responsabilități în comunitatea din care face parte, așa cum are drepturi egale, iar interacțiunea socială trebuie stimulată.“ Magazinul este deschis de luni până joi, între orele 08.00 și 16.30, iar vineri, între orele 08.00 și 14.30.

Comments

comments

Previous:

Joburi în comunicare

Next:

Citim în iarbă la Roaba de cultură pe 13 iunie

You may also like

Post a new comment