S-a spart țeava cu bărboși

25 August of 2014

47_io17_2014Se poartă bărbile. Și tot mai mulți indivizi își lasă barbă. Mie, personal, îmi place barba. Mai ales barba aceea de trei zile, care dă bărbaților aspectul  acela neglijent-sexy. Nici bărbile mai lungi nu-mi displac, poate datorită faptului că tatăl meu purta barbă când eram copil și astfel nu mi se pare ceva ieșit din comun. Mustața, în schimb, pentru ea nu am o pasiune.
Ani de zile atât mustața, cât și barba au fost complet out. Aproape că au dispărut dintre muritori. Apoi, deodată, când nimeni nu se aștepta, au început să apară mustăcioare pe la vedete. Pe urmă niște bărbi micuțe, iar de curând ai putea spune că s-a spart țeava cu bărboși. Sigur, adevărații hipsteri nu poartă bărbuțe discrete, ci bărbi dese, aproape sălbatice. Un stuf de peri aspri, lungi și neîmblânziți, de care, din păcate, sunt irezistibil atrase și resturile de mâncare. Unii dintre ei aduc puțin a talibani, alții seamănă cu supravie-țuitorii unui naufragiu, sălbăticiți pe o insulă pustie.
Ce i-o fi apucat pe toți? De ce-și lasă bărbații mai nou barbă? E vreun nou trend gen 
înapoi-la-natură? Nu mai au chef să se radă? Li se par prea scumpe aparatele de ras? Sau vine cumva în compensarea pierderii podoabei capilare (am văzut suspect de mulți bărboși cu fesuri și băscuțe hip)?
Este vorba de masculinitate afișată, spun psihologii. Ne distanțăm de tipul metrosexual și ne apropiem de cel al bărbatului adevărat. Bărboșii au un aspect de om sănătos, purtător de gene bune, spune un sociolog. Posibil, însă un lucru ar trebui să știe toți acești masculi feroce: o barbă necesită atenție și îngrijire. Trebuie spălată regulat, șamponată și tunsă. Cam cum se face și la păr.
Drăgălașe și caraghioase sunt de multe ori și tentativele disperate ale celor mai tineri dintre hipsteri de a-și lăsa barbă. Porțiuni cu fire rare sunt mascate fără prea multă dibăcie, dar cu mult creion de sprâncene de la partenera de cuplu. Sigur că toată treaba nu mai arată deloc masculin, ci ușor forțat. (Între timp am auzit că există și transplant de barbă, pentru cei care țin morțiș să poarte păr pe față.)
A purta barbă este o adevărată provocare. Pentru că o barbă trebuie să fie îngrijită, dar nu trebuie să arate nici prea stilată, ca ieșită de sub cască. Și-acum, sincer, vouă vi se pare că bărbăția are vreo treabă cu bărbile? Eu cred că bărbăția se arată în alte feluri. Bărbați adevărați găsim și cu păr, și fără păr – nu-i identifici după aspect.
Un singur lucru e cert.  Că ești pro sau contra acestui trend bărbos este o opțiune cât se poate de
personală. Dar chiar dacă unele dintre bărbi arată drăguț, sexy sau masculin, ele nu sunt nicidecum un trend pentru… femeile cu ten sensibil.

Comments

comments

Previous:

Tattoo, fascinație&artă

Next:

Invidia de pe Facebook

You may also like

Post a new comment