(P) Ofertă pentru toate gusturile

02 November of 2016

Kaufland este locul în care oamenii intră în contact direct cu o varietate atent selectată de vinuri îmbuteliate, ce se remarcă prin diversitatea de soiuri, producători și paliere de preț. Sunt reprezentate cele mai importante podgorii din România, prin vinurile celor 35 de crame autohtone prezente la raft. Alături de acestea, portofoliul de peste 350 de etichete este completat de mai multe vinuri de import reprezentative.

Special pentru a vă bucura de cele mai bune alegeri, Kaufland vă prezintă sfaturi esențiale pentru servirea vinurilor.

Scurt ghid de asociere a vinului cu preparatele culinare

Asocierea vinurilor cu mâncarea, dincolo de clasicul dicton „carne roșie – vin roșu, carne albă – vin alb“, nu este așa de simplă precum pare.
O primă regulă generală spune că vinul și mâncarea trebuie să se completeze, să se potențeze reciproc și că niciuna nu trebuie să domine. Vinul trebuie să scoată în evidenţă savoarea mâncării – și invers, după prima înghiţitură de mâncare, gustul său trebuie să se simtă mai bine.

Reguli generale
Evident, gustul personal cântăreşte cel mai mult în aceste asocieri, dar există totuși niște reguli care, odată urmate, aduc mult dorita satisfacție.
1 Un vin sec, corpolent va merge la un preparat consistent. El poate pune în umbră aromele unui fel de mâncare mai uşor. În schimb, un vin mai lejer nu s-ar simţi foarte bine lângă un preparat 
consistent și prea condimentat.
2 Ar trebui luate în considerare și acordul aromelor, densitatea (corpolenţa), aciditatea și, evident, opţiunea personală, influențată de obişnuinţă, de zona în care trăim și de tradiţiile ei gastronomice și oenologice.
3 Vinurile rose sunt cele mai versatile, căci pot fi consumate lângă aproape orice tip de preparat, dar merg și pe lângă brânzeturi și deserturi nu foarte dulci.
4 Cu cât masa este mai bogată și cu cât vinul este mai complex, asocierile devin mai complicate. Ca regulă generală, buchetul vinului se va asocia cu savoarea cea mai pregnantă din farfurie. Se ţine cont atât de corpolenţa vinului, cât și de textura ingredientelor din farfurie.
5 O mâncare ușoară, mai fină merge cu un vin lejer, pe când o mâncare mai grea, bogată va fi însoţită de un vin corpolent. Vinurile fortifiate (cu tărie ridicată, de la 16% alcool), ca și vinurile dulci, merg la platourile de brânzeturi maturate cu fructe uscate și nucă, precum și la foie gras sau preparate dulci.
6 Cele cinci gusturi (dulce, acru, sărat, amar și umami) influenţează foarte mult asocierea. De exemplu, mâncărurile dulci și umami reduc din caracterul 
aromatic al vinurilor, făcându-le să pară mai acide; cele amărui reduc textura 
vinului, făcând-o mai dulce.

Asocieri particulare
♦ Pentru deschiderea mesei, 
se recomandă vinuri albe seci, tinere, 
cu aciditate cât mai pronunțată. De exemplu, vinurile din soiurile Aligote, Șarbă, Crâmpoșie, Riesling italian sau Pinot Gris au această vocație.
♦ La platourile cu brânzeturi ținem cont și de vârsta acestora: 
la vinurile albe merg brânzeturi tinere, iar la cele roșii brânzeturi maturate, în special cele cu mucegai nobil.
♦ La Deserturi nu este obligatoriu să servim vin dulce. De exemplu, la un tort de ciocolată neagră, merge cel mai bine un vin roșu sec mai corpolent.
♦ Vinul alb demisec sau demidulce din soiuri aromate se potrivește cu 
preparatele asiatice condimentate, 
uneori picante, cu brânzeturi de capră cu stafide și smochine uscate ori cu 
deserturi din fructe.

Comments

comments

Previous:

Elena Gheorghe cântă melodia din noul serial „Elena din Avalor”

Next:

Patru pasi pentru o viata fericita

You may also like

Post a new comment