Nu lăsa toxiinfecția alimentară să-ți strice vacanța!

27 June of 2017

Nu lăsa toxiinfecția alimentară să-ți strice vacanța! – Sezonul estival înseamnă soare, zâmbete, energie, distracție și timp liber petrecut alături de cei dragi sufletului. Cu toate acestea, zilele caniculare provoacă și o serie de probleme de sănătate, iar printre cele mai neplăcute dintre cele cu care te poți confrunta este toxiinfecția alimentară.

Specialiștii susțin că toxiinfecțiile alimentare apar cel mai des în sezonul cald, deoarece temperaturile 
extrem de ridicate favorizează înmulțirea bacteriilor patogene din alimente. Dacă nu ai grijă s-o previi, aceasta îți poate strica vacanța, mai ales că toxiinfecția alimentară se manifestă prin scaune diareice, crampe abdominale, febră și vărsături. Mai mult, medicii avertizează că situația se poate complica sau agrava în cazul în care afectează un copil mic. Acesta, dacă nu este tratat corespunzător, cu săruri de rehidratare, poate ajunge la spital pentru perfuzii. Nu este un secret pentru nimeni, deshidratarea este periculoasă în rândul copiilor mici. Cauza toxiinfecției alimentare este ingestia de alimente și băuturi contaminate cu microorganisme patogene, ca virusuri, bacterii sau paraziți.

Atenție, dacă simptomele sunt ușoare, nu este necesar să mergi la medic, dar, dacă ele persistă mai mult de două zile, ai febră mare (39°C), durerile de abdomen sunt intense și nu cedează, atunci este indicat să te prezinți de urgență la medic pentru efectuarea unor analize precum testele de sânge, cele pentru toxoplasmă și examenul coproparazitologic, pentru depistarea cauzei bolii.

În marea majoritate a cazurilor, evoluția bolii este favorabilă, persoanele sănătoase reușesc să combată infecția după 1-2 zile de la debut. Referitor la tratamentul toxiinfecțiilor alimentare, acesta 
constă într-un regim alimentar strict.

Să prevenim neplăcerile  

– Ai grijă ca produsele alimentare pe care le consumi să fie prelucrate 
termic adecvat!

– Nu lăsa alimentele și băuturile la temperatura camerei mai mult de o oră (de exemplu, laptele)! Depozitează 
corect alimentele: calde la cald, 
reci la rece.

– Ai grijă mare la apa pe care o bei. 
Sub nicio formă nu bea apă din izvoare ori din locuri incerte. Dacă nu ești 
sigură de proveniența ei, mai bine 
fierbe-o înainte de-a o bea.

– Înainte de a mânca, spală cu simț de răspundere fructele și legumele sub jet puternic de apă.

– Spală-te întotdeauna pe mâini cu apă și săpun înainte de a pregăti mâncarea și nu uita că vasele, tacâmurile și blatul pe care lucrezi în bucătărie trebuie să fie întotdeauna curate.

– Evită să mănânci ouă sau carne dacă ești în concediu și nu cunoști modul 
în care au fost preparate sau depozitate aceste alimente!

– Ai grijă să nu consumi carne sau 
produse lactate care au stat mai mult de două ore afară din frigider!

– Verifică data de valabilitate de 
pe ambalajele produselor atât în 
magazin, când le cumperi, dar și înainte de a le consuma, acasă!

Ai voie să…Dacă, în ciuda tuturor măsurilor tale de precauție, totuși te-ai îmbolnăvit, este esențial să te hidratezi corespunzător. La farmacie vei găsi săruri pentru 
rehidratare, care îți vor fi de un real 
ajutor și pe care le vei lua numai la 
sfatul farmacistului.

În mod frecvent, tatamentul este compus dintr-un regim destul de strict, pe care vei fi nevoită să-l ții în primele zile de la debutul bolii. Consumă alimente dietetice – orez, pâine prăjită, supă 
slabă, biscuiți sărați și banane. Totodată, chiar și atunci când te vei simți bine, trecerea la o alimentație uzuală se va face treptat. Esențială este hidratarea; ca atare, bea cât mai multe lichide 
pentru a evita deshidratarea.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/



Comments

comments

Previous:

De ce te ingrasi?

Next:

Boala secolului: lipsa cronica de somn suficient

You may also like

Post a new comment