Magia există: David Garrett la Festivalul Enescu 2017

18 September of 2017

Un copil teribil cu un Stradivarius în mână, un violonist al diavolului, un Paganini dominând vidul între două coarde; știam că așteptările mari  te pot face să ratezi o întâlnire. Așa că m-am decis să nu aștept nimic și să invit muzica să mă surprindă. Așa a făcut și ea, muzica: a început ca o sfadă a unui copil teribil cu lumea, apoi a avut loc un soi de proces de îmblânzire care a culminat ca o sărbătoare a participării la lume, o sărbătoare a vieții.

Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major op. 35  al  lui Ceaikovski începe într-o opoziție între vioară și orchestră, loc de desfășurare a virtuozității… dar cum orice stea este însoțită de un nor de praf de stele, tot așa și prezența unui star pe scena festivalului a atras suspiciunea ca magia a luat un bob zăbavă: s-a ivit prima sonerie de telefon care a emis nervos un hit hârâit chiar când artistul trăia un moment liric, iar în scurta pauză între prima și a doua parte a concertului s-a declanșat o furtună de aplauze frenetice.

Dar de aici controlul a fost preluat de admirabilul dirijor al filarmonicii de la Scala, Riccardo Chailly, care, printre altelee, a sistat toate pauele între piese. Perfect inclus în țesătura perfectă a orchestrei Scalei, Garrett a strălucit cu adevărat, iar magia a existat.

Am văzut un mare artist al dinamismului, un Paganini impetuos, un vrăjitor care topeste distanțele între sunete, un creator de magie la rotație înaltă.

Apoi personajul principal a devenit perfecțiunea orchestrei, care a dat viață unei revoluții cantabile pe note de Șostakovici (Simfonia a XII-a în re minor op. 112 „Anul 1917”)

A, uitasem să vă spun, unul dintre criteriile de bază care îți arată că ai asistat la un spectacol muzical de mare artisticitate este că nu-ți dai seama cum trece timpul. Am ieșit din sală după ceea ce eu credeam că era puțin peste o oră… dar au fost ceva mai mult peste două!

Ultima oră: Festivalul George Enescu lansează aplicația pentru smartphone, disponibilă atât pentru Android, cât și pentru IOS, care poate fi accesată în mod direct la la link-urile din Google Play și Apple Store.  Conform procedurilor Google și Apple, aplicația va fi disponibilă și prin căutare, pentru descărcare, în termen de câteva ore. Aplicația oferă publicului mai multe facilități, precum: accesul la informații în timp real despre disponibilitatea biletelor la concerte, programul zilei în curs a Festivalului, posibilitatea de a selecta din întregul program concertele zilei, atât în varianta completă, cât și pentru fiecare serie de concerte în parte. În plus, evenimentele cu intrare gratuită sunt marcate într-o secțiune dedicată.

Aplicația Festival Enescu 2017 oferă de asemenea posibilitatea de a organiza concertele la care publicul participă într-o agendă specială, Festivalul Meu/ My Festival. Știrile la zi pot fi consultate în aplicație, precum și hărțile și adresele sălilor unde se desfășoară concertele.

Aplicația Festivalului Enescu 2017 a fost lansată mai târziu decât era prevăzut din cauza problemelor la site-ul Festivalului Enescu, www.festivalenescu.ro, generate de atacul informatic.

Citeste si:

Magia există: Festivalul Enescu, o clipă de grație care durează o lună!

Descoperă RomânIA Autentică la Iași și Acasă la Brâncuși!

Calea florilor

 

Articol exclusiv online
de Roxana Melnicu

Comments

comments

Previous:

Cromoterapia, sanatate prin culoare

Next:

Sase fructe de toamna pe care nu ai voie sa le ratezi

You may also like

Post a new comment