La bătrânețe riscă să ajungă în stradă

19 March of 2012

wavebreakmedia ldt, 2012/Shutterstock.com

Părinții mei au muncit cinstit o viață întreagă. N-au înșelat pe nimeni, n-au furat de la nimeni, n-au dat „tunuri“. Tot ceea ce au agonisit a fost pe munca lor. Ca tot omul gospodar, și-au cumpărat un apartament, în rate, ca să aibă un acoperiș deasupra capului la bătrânețe, să nu umble cu traista în băț la anii ăia. Și tot la asta au ajuns, oricâtă grijă au avut
să-și asigure bătrânețile!

Apartamentul cu 3 camere cumpărat de ei în urmă cu 30 de ani era naționalizat. De unde să știe ei asta la acel moment și mai ales de unde să știe că fostul proprietar se va întoarce și îi va acționa în justiție pentru a-și recăpăta casa? Ei au cumpărat apartamentul de bună credință de la stat, și-au plătit ratele la timp, au investit în renovarea lui. Iar statul acum se spală pe mâini, în timp ce fostul și actualul proprietar trebuie să se descurce cum or ști! Stăteam cu toții împreună: părinții mei, eu cu soțul și cu fetița și bunicul meu. Noi, tinerii, am reușit să ne luăm un apartament de 2 camere cu împrumut la bancă și chiar să ne mutăm acum 4 luni.

Ai mei, după ani de purtat prin tribunale, după mulți bani cheltuiți cu avocatul, se gândesc că nu le mai rămâne decât să încaseze despăgubirea (o sumă cam de 20 de milioane de lei vechi), și apoi, Dumnezeu cu mila! Singura soluție rămâne să ne mutăm cu toții în apartamentul nostru recent achiziționat. De numai 2 camere! Deja am început să facem planurile de reamenajare a spațiului locuibil: transformăm bucătăria în cameră, iar balconul în bucătărie. Sună bine, nu? Oricine și-ar dori așa ceva. Să obțină maximum din minimum de spațiu. Care ar fi alternativa? Ca părinții mei și bunicul să ajungă pe stradă. Da, pe stradă, pentru că nu au la cine altcineva să locuiască, să ceară ajutor. Frumos, după atâția ani de muncă cinstită și de plătit ratele conștiincios, nu? Mai ales la bătrânețe să te trezești efectiv în stradă, sub cerul liber. Mai ales atunci când te năpădesc toate bolile, mai ales cele cauzate de supărare, de teamă, de nesiguranță. Practic, ți se scurtează viața în mod nemilos. Dar cei care nu au copii și nicio altă rudă în stare sau dispusă să-i ajute ce fac?”

Comments

comments

Previous:

Ion Tămâian – “Românii iubesc frumosul și arta”

Next:

“Familia mea râde de faptul că vreau să ajung pe scenă”

You may also like

Post a new comment