FOTO: Tarantule și scorpioni, la un geam distanță!

26 March of 2015

IMG_1744

Știai că păianjenii nu sunt insecte? Sau că unele tarantule sunt delicatese? Dar că scorpionii, cu cât au cleștii mai mici, cu atât veninul lor este mai puternic?

Nu-i nimic, nici eu nu știam. Dar am avut ocazia să aflu la expoziția „Țesături periculoase”, de la Muzeul Antipa. Mi s-a părut un eveniment inedit, deoarece exponatele – păieanjeni și scorpioni – sunt vii. Adică da, mișcă, ceea ce îi face și mai înfricoșători. Sunt aduși din toată lumea: America Centrală, Africa, Asia sau chiar Australia.

Am aflat că păianjenii există pe toate continentele, mai puțin Antarctica, deci nu prea avem șanse să scăpăm de ei. Au fost identificate 44.000 de specii, dintre care cam 1.000 se găsesc pe teritoriul țării noastre. Noroc că ai noștri sunt mici! Dintre cele 44.000, 200 de specii sunt considerate periculoase.

La expoziție, li s-a creat în cutiile de sticlă un mediu adecvat, asemănător cu cel natural. Sunt hrăniți periodic cu termite, greieri sau păduchi vii, în funcție de mărimea și necesitățile fiecărui exemplar.

Dacă vorbim de mărime, pot să mă laud că am văzut cea mai mare tarantulă din lume, Theraphosa blondi sau, denumită popular, tarantula mâncătoare de păsări goliat. Ei bine, cică nu devorează păsări, dar… ar putea lejer. Colții ei ating 3,8 centimetri! Diametrul? 30 cm! Greutatea? 170 grame! Categoria grea, clar! A, și are un gust asemănător cu creveții, dar eu sincer nu aș încerca!

Cei mai veninoși păieanjeni expuși sunt văduvele: cele negre și cele cafenii. Îți dai seama cât de periculoși sunt numai când vezi cum sunt ținuți: în terariul de sticlă, închis ermetic, găsim încă patru cutii mai mici, și ele închise bine!

Mai vedem scorpioni mici care nu înțelegem cum pot fi atât de periculoși, specii protejate prin convenția internațională CITES și multe tarantule colorate și pufoase. Când te gândești că unii le țin pe post de animale de companie…

Ai arahnofobie? Nu lăsa asta să fie un impediment! Învinge-ți teama și du-te la expoziție. Tarantulele și scorpionii sunt expuși în condiții de siguranță, nu pot ieși de acolo! Și oricum, sper să nu ai ocazia vreodată să le vezi de la o distanță atât de mică…în condiții naturale!

Expoziția poate fi vizitată până pe 5 iulie 2015, de marți până duminică, între orele 10 și 19.

Prețul unui bilet întreg este 15 lei, iar cel redus este 10 lei.

Text și foto: Corina Matei

Comments

comments

Previous:

Copiii si internetul – cat de sigura e navigarea pentru ei?

Next:

Atlasul Frumuseții, un viitor dicționar mondial

You may also like

Post a new comment