Anul Nou chinezesc, traditie si bucurie de 4000 de ani

05 February of 2016

Chinezii din întreaga lume sărbătoresc intrarea în Anul Maimuței de Foc, care conform calendarului chinezesc începe la 8 februarie 2016 și se va încheia la 27 ianuarie 2017.

La chinezi, Anul Nou este stabilit după calendarul lunar. Startul este dat de “Sărbătoarea Primăverii” – o zi de mulțumire și recunoștință pentru lucrurile bune primite în anul care s-a încheiat. “Sărbătoarea Primăverii” are la chinezi o istorie de circa 4.000 de ani. Potrivit datinilor populare chinezești, sărbătoarea durează până în ziua de 15 a primei luni, care marchează “Sărbătoarea Lampioanelor”. Atmosfera sărbătorească culminează în ultima seară a anului, care este Revelionul și în prima zi a primei luni care este Anul Nou.

China este un stat multinațional în care conlocuiesc peste 55 de comunități etnice. Fiecare naționalitate are tradiții diferite în legătură cu Anul Nou, dar pentru toate naționalitățile masa din seara de Revelion, numită “Masa Reîntregirii”, reprezintă un moment important pentru fiecare familie. Indiferent unde se află, toți membrii familiei încearcă să se întoarcă la casa părintească pentru a fi împreună la ultima masă a anului. Există consemnări istorice potrivit cărora chiar și cei pedepsiți cu închisoare erau eliberați pentru noaptea de Revelion, pentru a fi alături de familie.

În sudul Chinei, această masă este bogată și copioasă, cuprinzând de obicei peste 10 feluri de mâncare, din care nu lipsesc brânza de soia și peștele, simboluri ale bogăției. Cel mai important fel de mâncare este colțunașul cu o monedă în interior, ia pentru cel care o găsește acesta este semn de noroc în anul ce începe. Se stă de veghe toată noaptea întrucât, conform tradiției, dacă stai treaz în noaptea Anului Nou, vei trăi mai mult.

În prima zi a Noului An, oamenii se îmbracă cu haine noi, fac vizite rudelor și prietenilor sau primesc invitați. Ei își adresează reciproc Xin Nian Hao (“La Mulți Ani!”). După aceea, oaspeții sunt invitați să servească bomboane, fructe și ceai.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Sursa: agerpres.ro
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Imi iubesc fiica mai mult decat fiul

Next:

Protejeaza-te financiar, din timp!

You may also like

Post a new comment