In 24 aprilie 2015 Bucurestiul petrece o noua Noapte Alba a Galeriilor!

16 April of 2015

Credit foto: Ada Oprea

Credit foto: Ada Oprea

 

Patruzeci de galerii și treizeci și patru de spații alternative își vor deschide porțile în noaptea de 24 aprilie, oferind în buna tradiție a Nopții Albe a Galeriilor, un program dinamic de expoziții și evenimente dedicate artei contemporane.

Pe bicicletă, către galerii

Aflată la cea de-a noua ediție, Noaptea Albă a Galeriilor, proiect inițiat și organizat de Asociația Ephemair și susținut de Raiffeisen Bank, animă scena culturală locală, galeriile de artă, spațiile alternative și instituțiile culturale alcătuind împreună o nouă hartă a Bucureștiului, o rețea fluidă care se extinde de la o ediție la alta, incluzând noi spații și zone din oraș tot mai îndepărtate de centru. Astfel, cultura contemporană acționează nemijlocit, influențează structuri sociale, își asumă implicarea directă în schimbarea orașului, nu doar prin acțiuni pasagere, ci printr-o prezență consecventă și vie, dublată de responsabilitatea față de publicul vizat. Și în acest an, publicul este invitat să parcurgă traseul galeriilor pe bicicletă, susținând încă o dată prezența în oraș a unor mijloace de transport cât mai putin invazive, atât pentru fluidizarea traficului urban, cât și pentru creșterea confortului în spațiul public.

Un eveniment cultural în creștere

La prima ediție a NAG din 2007 au participat douăsprezece galerii din București. Ediția a doua (2008) a reunit paisprezece spații. La cea de-a treia ediție, în 2009, numărul participanților s-a dublat, ajungându-se la douăzeci și opt de spații, iar în 2010 la patruzeci de spații. La a cincea ediție evenimentul a fost extins și în Cluj, devenit în ultimii ani un centru cultural românesc cu o dezvoltare spectaculoasă, harta NAG a acestei prime ediții locale reunind douăsprezece spații. La aceeași ediție Bucureștiul a marcat pe harta sa cincizeci și patru de galerii și spații alternative. NAG#6 a prezentat publicului treizeci de galerii și spații alternative, iar în cadrul NAG#7, ediția din 2013, harta a cuprins cincizeci și patru de spații. Ediția NAG#8 din 23 mai 2014 a înregistrat cel mai mare numar de participanți prin prezența a peste șaptezeci de galerii și spații alternative.

România la bienala de la Veneția

Agenda Nopții Albe a Galeriilor va cuprinde, și în acest an, pe lângă programul propriu al participanților, o serie de expoziții și evenimente produse de către Asociația Ephemair. Astfel, fie prin intervenția în spații neconvenționale deja inaugurată în octombrie 2014 prin proiectul „Art on Display”, fie prin producția unor expoziții în spații de artă contemporană consacrate precum MNAC, se continuă demersul de promovare a artei contemporane și încurajarea artiștilor români emergenți.
Anul 2015 vine și cu o mare provocare pentru Asociația Ephemair: oportunitatea de a produce și promova unul dintre cele douã proiecte selectate să reprezinte România în cadrul celei de-a 56-a ediții a Bienalei de la Veneția. Astfel, prin proiectul curatoarei Diana Marincu intitulat “Inventând adevarul. Despre ficțiune și realitate” (www.inventingthetruth.com) care va prezenta publicului internațional lucrări ale artiștilor Michele Bressan, Carmen Dobre-Hametner, Alex Mirutziu, Lea Rasovszky, Ștefan Sava și Larisa Sitar, se continuă colaborarea cu Ephemair din cadrul celei de-a opta ediții a Nopții Albe a Galeriilor când asociația a produs expoziția “Pasaj” (23 mai – 12 iulie 2014, MNAC Anexa).

Comments

comments

Previous:

Aventuri printre stalactite si stalagmite

Next:

Invitatie la expozitia de fotografie ”LUMINILE NORDULUI”

You may also like

Post a new comment