Acneea adultului, un mister în lumea medicală

18 August of 2015

CandyBox Images / Fotolia

CandyBox Images / Fotolia

Deşi acneea este o problemă medicală trecătoare care afectează îndeosebi adolescenţii, există o formă, denumită rozacee, care întristează şi feţele adulţilor. Din păcate, acneea rozacee este considerată o boală cronică (de durată) a pielii care nu poate fi vindecată dar care are o evoluţie oscilantă. În 2010, 16 milioane de americani se tratau de această formă iar la nivel mondial existau în jur de 45 de milioane de pacienţi. Cifrele sunt în creştere.

Cum se manifestă

În general, această formă de acnee afectează persoanele care au tenul deschis la culoare dar cercetările științifice au demonstrat că și componenta genetică este extrem de importantă. Inițial pe față apar pete roșii sau roz, vasele de sânge se sparg sau se dilată dând senzația unei pânze de păianjen iar de aici mai e doar un pas până la erupția cutanată asemănătoare acneei juvenile. Simptomele se pot extinde de pe obraji, pe nas, frunte, gât, torace, urechi sau scalp. Pacienții acuză ochi uscați, iritați și înroșiți. De multe ori, pleoapele par a fi umflate iar vederea e încețoșată. Usturimea și chiar senzația de arsură la nivelul tenului sunt ca la ele acasă mai ales dacă se aplică creme sau produse cosmetice neadecvate. Multe dintre persoanele care au rozaceea nu conștientizează această problemă a tenului și cred că au doar o piele mai sensibilă. Din fericire, afecțiunea nu este contagioasă deci nu se ia prin contactul cu pielea bolnavului sau dacă folosești același prosop cu el. Mai trebuie menționat faptul că umflăturile care apar pe față, așa cum le spunem noi, total nemedical, coșuri, nu au capătul alb sau negru ca la acneea clasică. Rozaceea nu ține cont de sex, deci femeile și bărbații cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani sunt deopotrivă afectați chiar dacă sunt înregistrate mai multe cazuri în rândul doamnelor (mai ales cele aflate la menopauză).

Cauze și factori de risc

Cauza efectivă de apariție a acestei forme de acnee este un mister. Practic nu se știe de ce vasele de sânge de la nivelul feței se dilată. Cercetările medicale au scos la iveală câteva considerente pentru formarea și dezvoltarea acestei afecțiuni. Se pare că factorii genetici, expunerea la soare a tenului, schimbările bruște de temperatură, băile fierbinți, alimentele picante, efortul fizic, bacteria Helicobacter pylori (care e asociată cu ulcerele de stomac), bolile de natură gastro-intestinală și unele medicamente generează rozaceea. Chiar dacă pare amuzant, persoanele care au o piele albă și care roșesc în obraji mult mai repede ca altele sunt predispuse către această afecțiune. Interesant este faptul că boala are un caracter ciclic, se acutizează pentru o perioadă de timp (câteva săptămâni), apoi simptomele se retrag dar nu dispar niciodată complet, după care procesul se reia. Dacă nu e depistată când trebuie și dacă nu este tratată corespunzător, rozaceea devine din ce în ce mai agresivă iar starea se înrăutățește vizibil.

Diagnosticarea

Diagnosticarea este în seama doctorilor dermatologi dar nu există teste specifice pe care pacientul trebuie să le facă. Așa cum am mai spus, de multe ori persoanele cu această afecțiune nu au habar de ea, considerând doar că tenul este mai sensibil. În cazurile foarte grave, specialistul poate să ceară o biopsie pentru a confirma prezența bolii. Dar, de regulă, consultul este de fapt o listă cu întrebări adresate pacientului referitoare la debutul simptomelor, la frecvența apariției și la caracterul acestora, la condițiile care determină ameliorarea sau agravarea lor.

Tratamentul
Dacă nu este tratată, acneea rozacee poate determina apariția unor probleme grave de vedere. De asemenea, la nivelul obrajilor și al nasului pot să apară niște formațiuni în relief (papule) care se înmulțesc excesiv și care conduc la schimbarea aspectului normal al regiunii. În linii generale, nu există un tratament clasic recomandat. Însă doctorii pot prescrie antibiotice (creme sau capsule) care reduc simptomele și previn infectarea zonei afectate. De asemenea, specialistul dermatolog poate îndruma pacientul către medicamente sau creme antiacneice. Îngrijirea la domiciliu include folosirea unor săpunuri sau loțiuni dermatocosmetice speciale, adecvate tenului sensibil, cu probleme. Cremele cu protecție solară sunt mai mult decât indicate. Pentru vindecarea ochilor, lacrimile artificiale și compresele umede și călduțe fac minuni. Este total contraindicat folosirea produselor abrazive sau iritante. Și cel mai important, deși pe piață există tratamente naturiste care se laudă că îi vin de hac acneeei adultului, doctorii afirmă că acestea nu și-au demonstrat eficiența iar pacienții nu sunt încurajați să recurgă la ele. Intervențiile chirurgicale (remodelarea cu laser sau operațiile estetice) se fac doar în cazurile extrem de grave și sunt foarte costisitoare. Din cauza faptului că nu se cunosc motivele apariției acestei afecțiuni, nu putem vorbi de un tratament de prevenire. Singurele recomandări sunt să se evite contactul cu factorii declanșatori enunțați mai sus.

Comments

comments

Previous:

Îngrijire de vară pentru păr

Next:

6 nutrienți esențiali pentru pielea ta

You may also like

Post a new comment