Așchiile. Cum se pot scoate fara durere

24 May of 2012

Toți ne-am înțepat, la un moment dat, cu o așchie și știm cât de neplăcută este durerea

Aceste mici fragmente ascuțite, din lemn, sticlă sau metal, pot provoca infecții dacă nu sunt înlăturate cu grijă și în întregime.

Cu bandă adezivă
Dacă o parte din așchie, oricât de mică, este ieșită în afară, poți apela la o bandă adezivă, înaintea acului sau a pensetei.

Cu apă caldă
Dacă așchia este din lemn, înmoaie zona de piele lezată timp de 10-15 minute într-o cană cu apă caldă în care ai adăugat și o linguriță de bi­car­bonat de sodiu. Lemnul aș­chiei se va umfla, forțând ieșirea de sub piele.

Cu acul din oțel
Sterilizează acul cu spirt medicinal sau la flacără. Aplică 10 secunde un cub de gheață pe zona afectată pentru a anestezia terminațiile nervoase, apoi „scobește” pielea cu acul până reușești să apuci așchia.

Cu banană pasată
Pune o bucățică de banană pasată sau o bucată de săpun ușor înmuiat pe așchie, acoper-o cu un leucoplast și las-o să stea peste noapte. Se pare că a doua zi așchia va ieși fără nicio durere.

Alte remedii
În trecut se folosea grăsime de porc, deoarece impregnarea pielii din jurul așchiei cu untură o face mai ușor de extras. Rășina încălzită sau aracetul pot forța, la rândul lor, scoaterea mai rapidă a așchiilor. Mergi însă la medic dacă ob­servi începutul unei infecții, fiindcă acest lucru indică faptul că în rană au mai rămas bucăți din așchie. Vaccinul antitetanos nu este recomandat dacă ai avut cel puțin cinci injecții de acest gen pe parcursul vieții.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Gripa intestinală: cum o eviți, 
cum o tratezi

Next:

Plăceri „vinovate“ de care nu ar trebui să ne simțim apăsate

You may also like

Post a new comment