Extrem de supărătoare, migrena afectează viața multor persoane, cel mai frecvent femei. Deși astăzi există medicamente specifice, puțini dintre cei care suferă de migrenă urmează un tratament adecvat.
Deși adeseori este considerat un simplu simptom, migrena este o adevărată maladie. Se estimează că peste 10% din populația adultă se confruntă cu această boală, care debutează de obicei între 13 și 25 de ani. Descrisă încă din Antichitate, migrena a afectat multe persoane celebre: Iulius Cezar, Napoleon, Charles Darwin, Albert Einstein, John F. Kennedy, Chopin, Sigmund Freud, Maupassant…
Care sunt simptomele migrenei și ce tratamente sunt disponibile?
Simptomele migrenei
Clasată de Organizația Mondială a Să-nătății pe locul 19 în topul celor mai invalidante maladii, migrena se distinge de o simplă cefalee prin faptul că durerea de cap este violentă, pulsatilă și cuprinde o jumătate a capului, dar se poate extinde și pe partea cealaltă. Migrena este ca o tornadă: atacă rapid, în general fără semne de alarmă, și afectează serios calitatea vie-ții. Durerile sunt uneori atât de violente, încât 16% dintre suferinzii de migrenă sunt obligați să înceteze orice activitate în timpul crizei.
La unele persoane apar semne care anunță criza migrenoasă, semne ce variază de la o persoană la alta, dar care sunt constante la același individ: oboseală, intoleranță la unele mirosuri, somnolență, ușoară senzație de greață, episod depresiv, bulimie…
Există două tipuri de crize migrenoase: fără aură și cu aură.
Migrena fără aură
Crizele de migrenă fără aură sunt cele mai frecvente. Durerea este la început localizată la tâmplă și deasupra orbitei, iar apoi devine difuză și cuprinde o jumătate a capului. Persoana are senzația de lovituri în cap și adeseori devine sensibilă la zgomote și la lumină, ceea ce o îndeamnă să caute liniștea și întunericul. În 2/3 din cazuri durerea intensă de cap este însoțită de grețuri și vărsături. Vertijul, oboseala și proasta dispoziție afectează pacientul în timpul crizelor, care pot dura între 4 și 24 de ore, uneori chiar câteva zile. Între crize, persoana nu prezintă niciun simptom.
Migrena cu aură
20% dintre migrene sunt precedate de simptome vizuale sau senzitive (migrene cu aură). În cazul migrenei oftalmice apar tulburări vizuale. Pacientul vede un punct luminos care traversează câmpul vizual dinspre centru spre periferie, dar pot apărea și linii luminoase fixe sau mobile. La unele persoane pot apărea chiar și pete oarbe în câmpul vizual (zone în care vederea dispare) sau se poate produce un soi de orbire provizorie la unul sau la ambii ochi. În cazul aurei senzitive persoana resimte mici furnicături ce pleacă de la degetele mâinilor și urcă progresiv spre brațe, precum și amorțeli.
Care sunt cauzele?
Deși sunt efectuate studii și cercetări, tot nu se cunosc cauzele exacte ale migrenei. Se presupune că durerile apar din cauza dilatației vaselor de sânge din meninge, la care se adaugă și substanțele chimice eliberate de fibrele nervoase din jurul acestor vase de sânge. În timpul crizei se dilată o arteră localizată în afara craniului, chiar sub pielea din zona tâmplei (artera temporală). Acest lucru determină eliberarea unor substanțe care cauzează infla-mație, durere și o dilatare și mai mare a arterei. Durerea de cap din migrenă face ca sistemul nervos simpatic să răspundă prin senzație de greață, diaree și vărsături.
E cu adevărat migrenă?
Răspunde la următoarele întrebări cu DA sau NU.
1. Ai avut până acum cel puțin 5 crize de dureri de cap severe?
2. Crizele de durere durează între 4 și 72 de ore?
3. Durerea are cel puțin două dintre următoarele caracteristici: apare pe o singură parte a capului (sau e mai puternică pe o parte a capului); este pulsatilă (parcă ar imita bătăile inimii); este atât de intensă, că te împiedică să-ți desfășori normal activitatea; este agravată de efortul fizic.
4. În timpul crizelor apar unul sau două dintre următoarele simptome: greață și/sau vărsături, fotofobie (nu suporți lumina), fonofobie (nu suporți zgomotele).
5. Între crize nu suferi de dureri de cap (sau în niciun caz de unele atât de intense).
Dacă ai răspuns DA la toate aceste întrebări, suferi fără îndoială de migrenă. Te sfătuim să te adresezi medicului.
Citeste si:
- Migrena, o simplă durere de cap?
- Vocea interioara, povestitorul din capul nostru
- Migrena, durerea de cap care nu-ți dă pace
Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/
Comments
You may also like
-
15 Apr
Foamea emoțională. Ce este și cum se manifestă
NutrițieCând ești supărată te repezi într-o patiserie? După ce te stresezi la serviciu stai în ...
-
05 Feb
Importanța alimentației în sport
FitnessImportanța alimentației în sport – Ne dorim un corp ca de zeiță, vrem să fim ...
-
21 Nov
Boala Raynaud
MedicinăO tulburare circulatorie insuficient cunoscută Pentru prima oa-ră identificată în anul 1862, de către medicul ...
-
24 Jun
Dansează din toată inima. Un alt mod de a face miscare
FitnessDansează din toată inima – Incontestabil, mișcarea e bună pentru corp, minte și suflet. Dar ...