ABC-ul bolilor de sezon

04 November of 2015

Anotimpul rece se apropie și, odată cu el, se trezesc la viață virusurile și bacteriile. Care sunt simptomele infecțiilor de sezon și ce-i de făcut dacă te-ai îmbolnăvit?  Există peste 200 de virusuri ce pot cauza o infecție a căilor respiratorii superioare și este aproape imposibil să ne ferim de toți acești dușmani invizibili.

Iată cele mai frecvente afecțiuni de … iarna.

Angina. Este o inflamație a amigdalelor palatine și a mucoasei faringiene. Cel mai frecvent este virală, dar poate fi cauzată și de bacterii.
Simptome:  Senzație de usturime în gât, jenă sau durere la înghițire, dureri musculare, frisoane, febră.
Tratament: Tratamentul trebuie adaptat formei de angină cu care te confrunți. Dacă angina este virală (adeseori fără febră), este suficient să iei un antiinflamator local (pastile de supt, gargară cu apă de gură antiseptică) și eventual un medicament împotriva durerii (paracetamol, ibu­pro­fen). Dacă după două zile simptomele nu se ameliorează este posibil să fie vorba de o angină bacteriană, situație în care este nevoie de tratament cu antibiotic. Nu lua antibiotic fără să ceri sfatul medicului.

Bronșita. Este o inflamație a bronhiilor (ramificații ale traheei care conduc aerul inspirat în plămâni), cauzată adeseori de virusuri, dar există și bronșite bacteriene.
Simptome: Stare generală proastă, dureri de gât și de cap, nas înfundat, frisoane, temperatură ușor crescută și variabilă în cursul zilei, oboseală, senzație de slăbiciune, dureri musculare, tuse.
Tusea este inițial seacă, dar în câteva zile apar secreții vâscoase, transparente sau de culoare gălbuie ori verzuie.
Tratament: De obicei simptomele dispar de la sine în 10–15 zile, fără un tratament anume, dar tusea poate persista câteva săptămâni. Odihnește-te mult și bea cel puțin 8 pahare pe zi de apă și lichide calde (supă, ceaiuri de plante), ca să favorizezi fluidizarea și eliminarea secrețiilor bronșice.
Dacă tușești și noaptea, folosește un umidificator (aerul uscat favori­zează tusea). În cazul în care simptomele sunt foarte supărătoare, medicul îți poate prescrie antitusive, un fluidizant bronșic (dacă tusea e însoțită de expectorații), paracetamol împotriva febrei și picături de nas.

Gripa. Este o infecție virală a căilor respiratorii superioare și inferioare. Are același mod de transmitere ca și guturaiul. Odată ajuns în căile respiratorii, virusul se fixează pe mucoasele nazale și bronșice, unde se înmulțește cu repeziciune. Virusul gripal este extrem de rezistent: poate trăi la 4°C mai mult de o săptămână.
Simptome:  Debutul este brusc, cu febră 39–40°C, frisoane, stare generală proastă, greață, vărsături, dureri de cap, dureri musculare și articulare, secreții nazale, nas înfundat, senzație de usturime a ochilor, dureri de gât, tuse chinuitoare, oboseală accentuată.
Tratament: Nu există medicamente care să trateze boala în sine, ci care doar ameliorează simptomele: paracetamol pentru febră și durere, picături pentru nas, sirop pentru tuse. Dacă starea generală este foarte proastă sau dacă simptomele se accentuează în primele două zile de boală, este recomandabil să te adresezi medicului. Une­ori e nevoie de antibiotic, pentru a se preveni complicațiile. 
Ar fi bine ca în primele 2–3 zile să te odihnești la pat. 
Bea multe lichide, în special ceai de mușețel, ceai de ghimbir sau ceai de scorțișoară cu miere (1 linguriță de plantă la 200 ml apă clocotită).

Citeste si: Zmeul-zmeelor: FEBRA

 

allergy-18656_1920Guturaiul. Guturaiul (banala răceală sau rinita acută) este o infecție virală care atacă în special mucoasa nazală. Deși e lipsită de gravitate, răceala pro­duce mult disconfort. Se transmite cu ușurință de la o persoană la alta prin stropii eliminați în aer prin tuse, strănut, vorbit, dar și dacă ducem mâna la gură sau la nas după ce am atins o persoană bolnavă sau un obiect contaminat (clanța ușii, biroul, telefonul etc.).
Simptome:  Secreții nazale abundente, nas înfundat, dureri de cap, strănuturi repetate, indispoziție generală, dureri musculare, frisoane, febră moderată (37,5–38°C).
Tratament: Pentru desfundarea nasului poți folosi picături cu ser fiziologic sau apă de mare. Împotriva febrei și durerilor ia paracetamol sau ibuprofen. Bea multe lichide, în special ceaiuri calde cu suc de lămâie.

Otita. Este un proces inflamator localizat la ureche, de origine virală sau bac­teriană, care apare adeseori în urma unei infecții virale (răceală, rinofaringită).
Simptome:  Durere violentă în interiorul urechii, ce apare de obicei noaptea și durează câteva ore. Uneori, după ce durerea încetează, pot apărea scurgeri purulente sau sangvinolente.
Tratament: Nu introduce nimic în ureche fără acordul medicului. Adresează-te neapărat unui specialist ORL, care va face tratamentul local și îți va prescrie o rețetă. Până ajungi la medic, poți lua un analgezic împotriva durerii (algocalmin, nurofen etc.) și poți ține pe ureche comprese calde uscate (de exemplu, un prosop încălzit).

Citeste si: Bolile de sezon, un nou stres pentru tine

 

Sinuzita. Sinuzita apare atunci când mucoasa care căptușește interiorul foselor nazale și sinusurile se infectează. Când această mucoasă se inflamează și se „umflă“, secrețiile din sinus nu mai pot fi drenate spre nas și gât, conducând la apariția durerii și senzației de presiune în sinusuri.
Simptome: La început, simptomele sunt asemănătoare cu ale răcelii, dar după 5–7 zile acestea tind să se agraveze. În sinuzita acută simptomele sunt: senzație de cap greu, dureri puternice de cap, nas înfundat, obrazul și ochiul de pe partea sinusului bolnav se umflă și se înroșesc, secreții nazale purulente, stare febrilă. Localizarea durerii depinde de sinusurile afectate. În sinuzita frontală durerea se manifestă în zona sprâncenelor, iar în sinuzita maxilară pe obraz, sub ochi. În sinuzita cronică simptomele nu dispar de tot, ci se mențin, dar nu sunt atât de accentuate ca în sinuzita acută.
Tratament: Nu te poți trata singură, este nevoie de un consult la specialistul ORL, singurul în măsură să stabilească diagnosticul și să-ți prescrie tratamentul adecvat.

Citeste si: Antibiotice, bacterii și virusuri

 

Articol exclusiv online
Text: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Homeopatia, tratament controversat

Next:

Iti citesc sanatatea din ochi

You may also like

Post a new comment