9 lucruri (incredibile) pe care nu le știai despre aeroporturi

04 September of 2015

© Robert Wilson / Fotolia

© Robert Wilson / Fotolia

1. Mesaje subliminale în incinta aeroportului
Cele mai multe aeroporturi din lume au multe elemente de design care au rolul de a te ghida către destinația finală, printr-un proces numit wayfinding (aflarea căii). Aceste indicii pot varia de la semne, până la lumini și culori. Toate semnele din Terminalul A (de exemplu) pot avea margini curbate, iar cele din Terminalul B margini drepte. În conlcuzie, dacă vă îndreptați spre o poartă de îmbarcare și simțiți că ați luat-o pe calea greșită, se poate justifica deoarece creierul răspunde la mesajele subconștiente date de elementele de design.

2. Aplicația “MyTSA app” (disponibilă doar în SUA) poate fi descărcată gratuit pe un smartphone pentru a vedea în timp real informații cu privire a vreme. Ea oferă și informații în legătură cu conținutul bagajelor, adică ce poate fi inclus sau exclus din bagajul tău în funcție de politica aeroportului respectiv.

3. Aproape toate bagajele sunt returnate proprietarilor. În cazul în care bagajele tale au fost transportate cu un alt avion decât cel în care te afli, nu trebuie să intri în panică deoarece ele vor fi aduse în aproximativ două zile. Conform unui studiu efectuat de britanici, 97% dintre bagajele pierdute sunt returnate proprietarilor în maxim două zile.

4. Unele aeroporturi din lume au angajat câini în staff-ul aeroportuar. Câinii sunt aduși pentru pasagerii care suferă de anxietate. Au avut această idee cei de la Mineta San Jose International Aeroport (SJC). Animalele de companie îi ajută pe oamenii care urmează să călătorească oferindu-le posibilitatea de a se juca cu ele și în acest fel îi fac să uite de frica de înălțime, prăbușire, spații închise, etc.

5. Apa, cea mai vândută la aeroport. Sticlele de apă sunt foarte căutate la magazinele din aeroporturi, iar acest lucru îi bucură pe vânzători. Suma obținută de aceștia pe săptămână este de aproximativ 50.000 de dolari. Pentru a economisi banii trebuie să-ți iei o sticlă goală de acasă pe care o poți umple cu apă după ce treci de controlul de securitate.

6. America are cele mai multe aeroporturi. CIA a anunțat că SUA este fruntașă la numărul de aeroporturi, aceasta având 13.513. Pe al doilea loc se situează Brazilia cu 4.093 de aeroporturi. Doar în Texas vei găsi 1.981 de aeroporturi.

7 Codurile aeroporturilor care se termina în “X” nu sunt un mister. La începutul anilor 1900 când existau doar câteva aeroporturi, acestea primeau nume formate din două litere în funcție de numele orașului respectiv. În anii 1930 zborul cu avionul a devenit foarte popular astfel încât au fost necesare trei litere în cod, în consecință multe aeroporturi au primit litera “X” la final după cele două deja existente.

8. Brânza și cârnații pot declanșa scanner-ul cu raze X. Pentru că densitatea acestor alimente dosite în bagaj este similară cu cea a unei bombe artizanale. Nu trebuie neapărat să arunci aceste mâncăruri dar te poți aștepta să ți se răscolească bagajul în căutarea unor bombe. (Cristina Iliuță)

Comments

comments

Previous:

Marocul, delectare și aventură

Next:

Verona, orasul iubirii eterne

You may also like

Post a new comment