Cățelul nu vorbește, iar tu nu te prinzi mereu că el are o problemă medicală. Ce-i de făcut în această situație ca să preîntâmpini eventualele neplăceri?
Ca proprietară (a se citi „prietenă“) de cățel, trebuie să știi să interpretezi câteva dintre cele mai importante simptome pe care simpaticul tău amic necuvântător le poate manifesta. Dar nu încerca să-l tratezi tu acasă, ci du-l neapărat la veterinar, pentru că el e singurul care poate să pună un diagnostic corect și care să prescrie un tratament adecvat.
Refuză hrana
Deși de regulă e pofticios și mănâncă până nu mai poate. Primul gând te duce către o afecțiune gastrointestinală. În funcție de asocierea cu alte simptome, diagnosticul poate să difere. Pe de altă parte, refuzarea hranei poate indica o durere, de orice fel. Dacă starea persistă înseamnă ce e ceva mai grav. Cheamă veterinarul!
Vomită în mod repetat.
Dr. veterinar Dan Iorga spune că și în această situație diagnosticul poate fi diferit în funcție de alte simptome prezente. Dar probabil cățelul are o afecțiune gastrointestinală, deși nu poate fi exclusă nici o insuficiență renală. Atenție, în general, cățeii vomită dacă au mâncat peste măsură și câte un episod rar nu trebuie să îngrijoreze.
Are nasul uscat.
În mod normal, când cățelul se odihnește sau nu are o activitate solicitantă, trufa (adică năsucul) este mai uscată. Dar, dacă ea se menține mai mult timp așa, se poate bănui o hipertermie sau o răceală trecătoare.
Îi cade părul și e lipsit de strălucire.
„În mod clar vorbim de o carență în organism“, este de părere dr. Iorga. „Asociat cu alte simtome, poate indica o sănătate precară a câinelui, dar și o îngrijire deficitară, de exemplu nu este periat suficient sau deloc“, spune dr. veterinar.
Temperatura i-a scăzut sub 37⁰C.
Cam greu să îți dai seama singură de acest simptom, dar presupunând că ai posibilitatea să-i măsori temperatura și constați acest lucru, du câinele rapid la veterinar pentru că probabil e intoxicat cu ceva sau suferă de insuficiență renală.
Mârâie când încerci să te apropii de el.
Și nu are sub nas mâncarea preferată, osul sau jucăria. Comportamentul indică o durere, du-l la doctor!
Se scarpină des la urechi.
O senzație extrem de neplăcută pentru el, care poate ascunde o otită bacteriană, micotică sau parazitară. Tratamentul se impune rapid.
Citeste si:
- În spatele fiecărui roman de succes stă un animăluț „fioros”
- Este momentul să-ți iei porția de vitamine
- Ce animal vi se potrivește?
Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/
Comments

Previous:
Cum să îți amenajezi un loc de relaxare în grădină

Next:
Care sunt reparațiile prin care trece o casă bătrânească
You may also like
-
15 Oct
Azi mâncăm sub cerul liber
Casa și grădinaCă ne dorim un garden-party sau un picnic, organizarea este sufletul petrecerii! A planifica o masă ...
-
18 Jul
Câinii comunitari, între iubire și eutanasiere
Casa și grădinaRodica: „Nu câinele, ci societatea mușcă“ Am crescut la țară, acolo unde câteva pisici și ...
-
07 Jan
Muzeul Național Cotroceni
Casa și grădinaPatru secole de cultură românească, pe tărâmul marilor cantacuzini. Un muzeu, o reședință prezidențială, o ...
-
20 Mar
Cum să ai geamuri curate în doi pași și trei mișcări
Casa și grădinaGeamuri curate în doi pași și trei mișcări – Nu este nici pe departe vreo ...