7 semne care indica stresul

26 January of 2015

Te supără arsurile gastrice? Te apucă durerea de cap tocmai în weekend? Nu-ți poți frâna pofta de dulciuri? Este posibil ca stresul să fie vinovat de toate aceste neplăceri.

Se știe că atunci când suntem prea stresați sănătatea noastră are de suferit. Vestea bună este că, în momentul în care stresul devine un pericol, organismul are grijă să ne trimită unele semnale de alarmă. Adeseori însă neglijăm aceste avertismente sau le punem pe seama altor factori. În concluzie, dacă apar și la tine simptomele de mai jos, ar fi bine să iei în calcul și posibilitatea ca stresul să fie vinovatul numărul 1.

1Tulburări gastrice
Stresul și anxietatea pot cauza dureri de stomac, arsuri gastrice, diaree, constipație. O explicație este faptul că persoanele stresate au un orar de masă neregulat și mănâncă pe fugă. O altă ex­pli­cație este că intestinele și creierul împart același traseu nervos, așa că atunci când mintea re­ac­țio­nează la stres intestinele primesc același semnal.

2 Dureri de cap în weekend
După o săptămână agitată vine și mult așteptata oază de liniște și relaxare: week-endul. Din nefericire, tocmai acum te apucă migrena. O scădere bruscă a nivelului de stres poate antrena dureri puternice de cap, asemănătoare migrenei. Ca să eviți aceste neplăceri încearcă să respecți același orar de mese și de somn ca în timpul săptămânii.

3 Dureri menstruale
Femeile stresate prezintă un risc de două ori mai mare să se confrunte cu dureri menstruale decât cele mai puțin tensionate. Cauza: stresul poate produce un dezechilibru hormonal. Specialiștii spun că activitatea fizică (plimbare, înot, mersul pe bicicletă etc.) este de mare ajutor într-o asemenea situație, căci reduce activitatea sistemului nervos simpatic.

4Poftă de dulciuri
Din cauza stresului, secreția de serotonină (hormonul „fericirii”) este mai scăzută. Pentru a compensa lipsa de serotonină, organismul are nevoie de mai mulți carbohidrați. Așa se naște dorința de nestăvilit de a mânca dulciuri. Ca să nu-ți pui în pericol silueta, în loc de dulciuri mănâncă fructe uscate (banane, prune etc.).

5 Sângerări gingivale
Potrivit mai multor studii, persoanele stresate prezintă un risc foarte mare de a suferi de o boală parodontală. Când nivelul de cortizol (hormonul de stres) rămâne crescut timp îndelungat, sistemul imunitar slăbește, ceea ce permite bacteriilor din gură să atace gingiile. Soluția este, pe lângă diminuarea stresului (mișcare, odihnă etc.), să acorzi aten­ție maximă igienei dentare.

6 Mâncărimi ale pielii
Un studiu recent al oameniilor de știință din Japonia relevă că persoanele stresate sunt de două ori mai expuse riscului de a suferi de mâncărimi ale pielii și de diverse probleme dermatologice care se manifestă prin prurit: dermatită, eczemă, psoriazis.

7 Piele uscată
Stresul cronic încetinește procesul de regenerare celulară, iar rezultatul nu este deloc plăcut: pielea își pierde elasticitatea și aspectul catifelat, devenind aspră și uscată. Nu ezita să folosești creme hidratante de calitate. O soluție eficientă sunt și băile cu uleiuri esențiale.

 

Text: Angela Cîlțan

Comments

comments

Previous:

Plăcerea masajului

Next:

Usturoiul, aliat pretios al sanatatii

You may also like

Post a new comment