7 semne ale deficienței de vitamina C în corpul tău

10 April of 2020

Vitamina C, cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, este necesară pentru creșterea, dezvoltarea și repararea tuturor țesuturilor corpului. Este implicată în multe funcții ale corpului, inclusiv formarea de colagen, absorbția fierului, întărirea sistemul imunitar, vindecarea rănilor și întreținerea cartilajelor, oaselor și dinților. Iată cum poți recunoaște ușor carența de vitamina C din organism, pentru a lua măsurile necesare.

1) Gingiile se umflă sau sângerează ușor

Gingiile și dinții au nevoie de o cantitate optimă de vitamina C pentru o sănătate bună. Ea protejează țesutul epitelial care, la rândul său, previne dezboltarea bolilor parodontale. Lipsa vitaminei C duce la inflamarea gingiilor și la sângerare.

2) Părul devine uscat, cu vârfuri despicate

Nutrientul este transportat mai întâi la organele vitale, înainte de a-și croi drum spre rădăcinile părului. Dacă nu iei cantități adecvate de vitamina C, atunci rădăcinile părului nu sunt hrănite suficient, astfel încât rezultă o mulțime de probleme legate de podoaba capilară.

3) Sângerări nazale frecvente

Vitamina ajută, de asemenea, la fortificarea capilarelor. Dacă te confrunți cu hemoragii frecvente nazale, atunci ai nevoie de această vitamină. De altfel, afecțiunea care poartă medical denumirea de epistaxis este un simptom al scorbutului.

Citește și:  5 vitamine benefice pentru sănătatea femeilor

4) Piele uscată, aspră și roșie

Vitamina C ajută la producerea de colagen, care ajută la menținerea pielii la cote sănătoase. Deficiența poate duce la o afecțiune cunoscută sub denumirea de keratoză pilaris, care poate provoca mâncărimi ușoare. Cremele hidratante și lotiunile bogate în această vitamină te pot ajuta sa scapi de afecțiune.

5) Predispoziție la vânătăi

Ai vânătăi pe corp pe care nu știi cum le-ai făcut? Deficiența de vitamina C este vinovată pentru acest fapt. Un alt semn poate fi și că rănile mici nu se vindecă rapid.

6) Articulații dureroase, inflamate

Persoanele care suferă de artrită reumatoidă au adesea articulații inflamate și dureroase. Bolnavii cu un nivel scăzut de vitamina C au un risc mult mai mare de a dezvolta această boală.

7) Răcești imediat

Vitamina C ajută la producerea de celule albe din sânge care atacă bacterii străine din organism. O deficiență poate duce la lipsa globulelor albe din sânge, ceea ce te predispune la răceli sau gripe.

Citeste si: Micul ghid al vitaminelor și mineralelor

 

Articol exclusiv online, text Ada Oprea/ sursa foto: pexels

Comments

comments

pestele de alaska

Previous:

Peștele de Alaska: aliment-supliment pentru creșterea imunității

Next:

Foamea emoțională. Ce este și cum se manifestă

You may also like

Post a new comment