Vitamina C, cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, este necesară pentru creșterea, dezvoltarea și repararea tuturor țesuturilor corpului. Este implicată în multe funcții ale corpului, inclusiv formarea de colagen, absorbția fierului, întărirea sistemul imunitar, vindecarea rănilor și întreținerea cartilajelor, oaselor și dinților. Iată cum poți recunoaște ușor carența de vitamina C din organism, pentru a lua măsurile necesare.
1) Gingiile se umflă sau sângerează ușor
Gingiile și dinții au nevoie de o cantitate optimă de vitamina C pentru o sănătate bună. Ea protejează țesutul epitelial care, la rândul său, previne dezboltarea bolilor parodontale. Lipsa vitaminei C duce la inflamarea gingiilor și la sângerare.
2) Părul devine uscat, cu vârfuri despicate
Nutrientul este transportat mai întâi la organele vitale, înainte de a-și croi drum spre rădăcinile părului. Dacă nu iei cantități adecvate de vitamina C, atunci rădăcinile părului nu sunt hrănite suficient, astfel încât rezultă o mulțime de probleme legate de podoaba capilară.
3) Sângerări nazale frecvente
Vitamina ajută, de asemenea, la fortificarea capilarelor. Dacă te confrunți cu hemoragii frecvente nazale, atunci ai nevoie de această vitamină. De altfel, afecțiunea care poartă medical denumirea de epistaxis este un simptom al scorbutului.
Citește și: 5 vitamine benefice pentru sănătatea femeilor
4) Piele uscată, aspră și roșie
Vitamina C ajută la producerea de colagen, care ajută la menținerea pielii la cote sănătoase. Deficiența poate duce la o afecțiune cunoscută sub denumirea de keratoză pilaris, care poate provoca mâncărimi ușoare. Cremele hidratante și lotiunile bogate în această vitamină te pot ajuta sa scapi de afecțiune.
5) Predispoziție la vânătăi
Ai vânătăi pe corp pe care nu știi cum le-ai făcut? Deficiența de vitamina C este vinovată pentru acest fapt. Un alt semn poate fi și că rănile mici nu se vindecă rapid.
6) Articulații dureroase, inflamate
Persoanele care suferă de artrită reumatoidă au adesea articulații inflamate și dureroase. Bolnavii cu un nivel scăzut de vitamina C au un risc mult mai mare de a dezvolta această boală.
7) Răcești imediat
Vitamina C ajută la producerea de celule albe din sânge care atacă bacterii străine din organism. O deficiență poate duce la lipsa globulelor albe din sânge, ceea ce te predispune la răceli sau gripe.
Citeste si: Micul ghid al vitaminelor și mineralelor
Articol exclusiv online, text Ada Oprea/ sursa foto: pexels
Comments

Previous:
Peștele de Alaska: aliment-supliment pentru creșterea imunității

Next:
Foamea emoțională. Ce este și cum se manifestă
You may also like
-
21 Mar
Cand mancarea ne controleaza viata
NutrițieCand mancarea ne controleaza viata – Mai toate am ținut la un moment dat o ...
-
12 Nov
Deși este benefic, postul nu este pentru toată lumea
NutrițiePostul este benefic atât pentru detoxifierea organismului. Probabil pentru cei convinși, aduce și o anume ...
-
17 Apr
Cât de sănătos este să mănânci sănătos? De vorba cu Mihaela Bilic
NutrițieCât de sănătos este să mănânci sănătos? – Această întrebare aparent paradoxală mi-a fost pusă ...
-
17 Oct
Puterea alimentelor antioxidante
NutrițieAntioxidanții… Toată lumea vorbește despre aceste substanțe, dar ce sunt ele mai exact și unde ...