7 secrete ca să nu te îmbolnăvești niciodată!

21 September of 2017

De la usturoi și dușuri reci, la cultivarea prieteniilor și gândirea po­zitivă, iată câteva sfa­turi care te vor ajuta nu doar să-ți recapeți tonusul, ci și să devii mai rezistentă la boli!

Da, există oameni care nu răcesc niciodată sau fac forme foarte ușoare de guturai, pe care îi doare capul doar o dată la 5 ani, care par imuni la orice infecție… Cei mai mulți dintre noi, în schimb, suntem „bombardați“ de boli și indispoziții de tot felul. Să fie oare vorba de noroc?

Unii să aibă șansa să se bucure de o sănătate de fier, în timp ce alții, mai ghinioniști, să se tot îmbolnăvească? Parcă nu ne vine să credem că Universul a dat cu zarul. Și-atunci, care să fie explicația? Din moment ce medicii, în ciuda numeroaselor studii și cercetări, tot nu ne pot spune în mod irevocabil ce să facem ca să ne menținem sănătoși, de ce nu am căuta soluțiile la acei oameni care nu se îmbolnăvesc niciodată? Iată câteva dintre secretele lor. Încearcă și tu măcar unul dintre ele.

1 Caută să lași stresul deoparte
Nu mai e un secret pentru nimeni că stresul dăunează sănătății și mulți simțim acest lucru pe propria piele. Poate ai observat și tu că, după o perioadă stresantă, lucrurile au început să scârțâie și la capitolul sănătate și te-ai trezit ba cu o răceală, ba cu o indispoziție gastrică, ba cu erupții pe piele… Studiile confirmă că stresul ne expune multor afecțiuni: in­fecții, boli cardiovasculare, diabet, hipertensiune arterială etc. Oamenii sănă­toși nu sunt genul care se stresează pentru orice nimic. Așadar, nu lăsa stresul să pună stăpânire pe viața și sănătatea ta! Metode bune de a lupta împotriva lui sunt mișcarea (de exemplu, mersul în ritm alert), dieta echilibrată, drumețiile în natură, întâlnirile cu prieteni optimiști, râsul, muzica, hobby-urile.

2 Mănâncă, de obicei, mai puțin
Obezitatea reduce speranța de viață și aduce cu sine multe probleme de sănătate. În schimb, studiile au dovedit că o dietă care oferă cu 25% mai puține calorii (de exemplu, 1500 calorii în loc de 2000) reduce colesterolul, trigliceridele și tensiunea arterială și ține departe bolile de inimă, diabetul, maladia Alzheimer și multe cancere.

3 Dimineața poți face un duș rece
Să-ți începi ziua cu un duș rece nu e o idee care să-i încânte pe mulți, dar există studii care susțin că expunerea la apă rece stimulează sistemul imunitar și producerea de antioxidanți naturali. În plus, dușul rece îmbunătățește circulația, tonifică pielea și revigorează corpul. Dacă nu ești obișnuită cu această metodă de întărire a organismului, ar fi bine să o aplici progresiv. Ideal, un duș rece ar trebui să dureze 5 minute, timp în care ar fi bine să intri și să ieși de sub jet la un interval de 30 de secunde. Nu suporți apa complet rece? Combin-o cu apă caldă până ajunge la o temperatură suportabilă. Iar pe timpul iernii poți reduce durata dușului rece la 1-2 minute.

4 Bacteriile nu-s toate periculoase
Astăzi, obsedați de igienă, avem ten­dința să trăim în medii aproape sterile. Considerăm orice microb, fie el bacterie, virus sau ciupercă, drept un dușman ce trebuie anihilat. Mai nou însă, după ce s-a observat că excesul de igienă ne-a scăzut imunitatea și a condus la creșterea explozivă a cazurilor de alergii, tot mai mulți specialiștii încep să vadă microbii ca pe niște conlocuitori ai mediului nostru, pe care nu trebuie să-i distrugem, ci să-i acceptăm. De exemplu, oamenii de știință au descoperit că, cu cât avem mai multe bacterii pe piele, cu atât mai bine putem combate inflamațiile. Se pare că drumul spre o sănătate mai bună se află undeva între mediul murdar al strămoșilor noștri și ultra-curățenia lumii moderne. Sigur, nimeni nu ne recomandă să presărăm peste mâncare puțin praf de pe jos, ci doar să nu exagerăm cu igiena. De pildă: renunță la săpunul antibacterian (desigur, nu și la spălatul pe mâini), fructele și legumele pe care le mănânci crude doar clătește-le sub jet de apă în loc să le freci zdravăn, iar când ieși în natură nu te sfii să atingi cu mâinile lucrurile din jur.

5 Capătă o gândire bună, pozitivă
Studii recente au demonstrat că oamenii care adoptă o atitudine pozitivă față de viață (descriși ca fericiți, entuziaști, opti­miști, calmi) produc o cantitate mai mare de anticorpi împotriva gripei. Mai mult decât atât, cercetătorii au observat că cei care privesc cu încredere viața și viitorul se îmbolnăvesc mult mai rar și trăiesc mai mult.

6 Spune „Da“ usturoiului
Reduce tensiunea arterială, nivelul colesterolului și al trigliceridelor, omoară bacteriile și virușii și acționează ca un puternic antioxidant. De fapt, cercetătorii au descoperit că oamenii care consumă regulat usturoi își reduc la jumătate numărul zilelor de boală. De ce să nu profiți și tu de efectele lui binefăcătoare? Consumă oricând poți câte un cățel de usturoi, crud sau gătit, după cum preferi.

7 Cultivă-ți prieteniile
Oamenii care au o viață socială bogată și relații apropiate cu familia și prietenii se bucură de un sistem imunitar mai robust, sunt mai protejați de bolile inflamatoare și de slăbirea memoriei. Studii recente au dezvăluit că persoanele care au doar câțiva sau niciun prieten apropiat prezintă un risc dublu să sufere de boli de inimă, anxietate sau depresie. Ca să maximizezi beneficiile „rețelei“ tale sociale, în următoarele 3-4 săptămâni fă un efort să te vezi personal cu prietenii tăi și străduiește-te să legi conversații cu cel puțin două persoane cu care n-ai mai vorbit niciodată.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Angela Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Care sunt cele mai bune cereale

Next:

Reflexoterapia, sănătate și echilibru

You may also like

Post a new comment