7 lucruri pe care trebuie să le schimbi obligatoriu după 7 ani de folosire

29 August of 2016

După ce ți-ai cumpărat lucrurile de care ai nevoie prin casă, de puține ori mai stai să te gândești la durata lor de viață și te ia prin surprindere când ceva se strică sau nu mai funcționează la fel de bine.

Oricât de mult ți-ar fi plăcut un aparat electrocasnic atunci când l-ai luat, este bine să îl înlocuiești la intervale de timp de câțiva ani, dacă nu vrei să te trezești cu alte probleme mai grave în locuința ta.

Salteaua de pat. Durata de viață: 5-7 ani

Salteaua trebuie înlocuită în momentul în care simți că somnul tău nu mai este la fel de odihnitor și că buretele din care este făcută începe să se lase sau să apară goluri și denivelări. Dormitul pe o saltea veche poate dăuna coloanei și te poți confrunta cu senzația neplăcută de mușchi rigizi, după o noapte în care te-ai chinuit să găsești o poziție confortabilă. Când schimbi salteaua, alege una din spumă cu memorie, care ia forma corpului tău și în care te vei odihni mult mai bine.

Mașina de spălat. Durata de viață: 7-10 ani

Mașinile de spălat din noua generație pot fi păstrate până la 10 ani, însă rareori se întâmplă ca acestea să funcționeze fără probleme atât de mult timp. Când alegi să îți schimbi mașina de spălat, cel mai bine este să alegi una precum aceasta, care să economisească energie electrică și apă și să aibă o multitudine de funcții din care să alegi programul de spălare potrivit. Este recomandat să o ții pe o suprafață uniformă, pentru ca denivelările să nu strice motorul și să ai grijă să nu introduci în cuvă obiecte ascuțite care să perforeze tamburul.

Aspiratorul. Durata de viață: 5-7 ani

Un aspirator cu funcții de bază se strică după un timp îndelungat de utilizare, iar problemele care apar sunt de obicei legate de puterea de aspirare. Pentru a prelungi durata de viață a aspiratorului tău, curăță recipientul și filtrul de praf după fiecare folosire și ai grijă să nu aspiri obiecte voluminoase care să blocheze accesul gurii de aspirare.

Cuptorul cu microunde. Durata de viață: 7-10 ani

Un cuptor cu microunde pe care îl folosești doar pentru a încălzi sau decongela alimentele poate rezista până la 10 ani. Problemele apar mai rapid în cazul celor multifuncționale, cu grill și convecție, pentru că rezistența care încinge grill-ul se poate arde după folosiri repetate. Pentru a-ți menține cuptorul cu microunde ca nou cât mai mult timp, curătă-l săptămânal cu puțin oțet, care va îndepărta grăsimea și mirosul neplăcut din interior.

Cafetiera. Durata de viață: 5-7 ani

Fără cafetieră, îți este mai greu să te dai jos din pat dimineața și, odată ce te-ai obișnuit cu gustul cafelei preparate astfel, îți va fi greu să revii la cafeaua la ibric. Filtrul cafetierei trebuie curățat temeinic după fiecare utilizare și, o dată pe lună, combină o treime de oțet cu două treimi de apă și folosește acest amestec pentru a-l trece printr-un ciclu de preparare. Urmează apoi două cicluri de clătire doar cu apă, pentru a elimina mirosul și a elibera canalele blocate cu zaț.

Computerul. Durata de viață: 3-10 ani

Marja de eroare în cazul duratei de viață a computerului este mai mare, pentru că ea depinde de tipul acestuia. Un desktop este mai rezistent și, de multe ori, mai performant decât un laptop, care compensează prin funcționalitate și ușurința utilizării. Dacă nu vrei să pierzi brusc fotografiile de vacanță sau colecția de muzică preferată, ar fi bine să folosești un hard extern pe care să le salvezi și să îți schimbi computerul când ai posibilitatea. În plus, pe piață apar de la an la an computere mai performante și sisteme de operare care solicită mai mult componentele de software, așa că este posibil ca, la un moment dat, computerul tău să nu mai țină pasul cu tehnologia.

Televizorul. Durata de viață: 5-10 ani

Televizoarele din noua generație, LCD sau cu LED, își pierd o parte din intensitatea culorilor după câțiva ani de utilizare, în funcție de cât de des îl folosești, de brand și de modul în care ai grijă de el. Televizoarele inteligente, care pot fi folosite pentru a accesa internetul, au printre componente un procesor care, în timp, poate da o viteză mai mică de reacție sau se poate bloca. Acesta este primul semn că este timpul să faci o schimbare.

Înlocuirea electrocasnicelor la aceste intervale de timp este o investiție care te poate proteja de probleme mai grave. Un aparat vechi îți poate crea probleme cu prizele, inundații, îți poate strica hainele preferate sau poți avea surpriza neplăcută că au cedat tocmai când aveai mai mare nevoie de ele. De aceea, pe termen lung, achiziționarea unora noi se dovedește a fi o decizie inteligentă.

Sursă foto: Shutterstock

Comments

comments

Ecografia cardiaca Doppler

Previous:

Ecografia cardiaca Doppler

Next:

Capcanele economiei comportamentale – de ce cumperi mai mult decât trebuie?

You may also like

Post a new comment