7 intrebari despre gripa

04 January of 2016

Șapte întrebări esențiale despre gripă și șapte răspunsuri utile!

În fiecare an, între 5 și 15% din populația mondială se confruntă cu simptomele neplăcute ale gripei.
Extrem de contagioasă, această maladie virală survine de obicei în epidemii hibernale. Deși mulți dintre noi o consideră doar o răceală ceva mai puternică, gripa nu este o boală pe care să o neglijăm sau să o tratăm cu lejeritate, din cauză că poate da naștere unor complicații serioase ce ne pot pune viața în pericol.

1. De ce gripă? Adeseori credem că am răcit sau am făcut gripă din cauză că ne-am expus frigului de afară. În realitate, trecerile bruște de la aerul cald din interior la temperaturile scăzute de afară sunt cele care ne predispun la răceală și gripă. De ce? Pentru că în interior, la căldură, mucoasa nazală se usucă și devine mai vulnerabilă în fața agenților patogeni care circulă în aer, printre care și virusurile ce stau la originea răcelii și gripei. În plus, odată cu schimbarea anotimpului se modifică și stilul nostru de viață: stăm mai mult timp în interior și facem mai puțină mișcare. În consecință, sistemul nostru imunitar slăbește, iar rezultatul îl cunoaștem.

2. Cum se transmite? Gripa este foarte contagioasă. Virusul se transmite de la o persoană la alta prin micii stropi pe care îi răspândim în aer când vorbim, strănutăm, respirăm sau când tușim.
Ajuns într-un organism sănătos, virusul se fixează pe mucoasele nazale și cele bronșice și se înmulțește cu repeziciune. Astfel, în doar 24 de ore de la contactul cu virusul gripal, devii contagioasă – adică înainte ca boala să se declanșeze.

Virusul gripal este extrem de rezistent: în afara corpului uman poate trăi la 4ºC mai mult de o săptămână, timp în care își păstrează intactă puterea infecțioasă.

3. Ce simptome specifice are gripa? Spre deosebire de răceală, gripa debutează brusc: dimineața te simți bine, seara nu te mai poți ridica din pat. Primele simptome apar la 2-3 zile după contactul cu virusul: febră ridicată (39,5°-40°), frisoane, stare generală de rău, oboseală accentuată, dureri musculare și articulare, dureri de cap, secreții nazale, dureri de gât, tuse seacă. În 5-10 zile febra scade și simptomele diminuează în intensitate.

4. Deosebiri între răceală și gripă. Simptomele răcelii sunt mai blânde decât ale gripei: rinoree (secreție nazală abundentă), nas înfundat, oboseală, strănuturi repetate, tuse, lăcrimare, senzație de gâdilături în gât, eventual dureri de cap și dureri musculare. La răceală temperatura corpului se menține între valori normale sau este doar ușor crescută, cel mult până la 38ºC.

5. Cum tratezi gripa? Fiind cauzată de un virus, gripa se tratează în general cu medicamente care ajută la ameliorarea simptomelor: paracetamol sau ibuprofen, vitamina C, dropsuri antiseptice împotriva inflamației și durerii de gât, picături pentru desfundarea nasului. Este recomandabil ca 3-4 zile să stai acasă și să te odihnești în pat. Bea cel puțin doi litri de lichide pe zi (apă, ceai de mușețel cu suc de lămâie, sucuri naturale de fructe) ca să eviți deshidratarea și să învingi mai repede boala. Dacă starea ta generală este proastă sau dacă în primele două zile manifestările se accentuează,  mergi la medic. Este posibil ca acesta să-ți prescrie antibiotice pentru prevenirea complicațiilor.

6. Poţi preveni gripa? Nu există o soluție miraculoasă care să te ferească de gripă. Totuși, poți lua măsuri pentru a-ți ajuta organismul să lupte mai eficient împotriva virușilor.

  • Mănâncă echilibrat. Alimentația sănătoasă și activitatea fizică regulată contribuie la menținerea unui sistem imunitar puternic.
  • Obișnuiește-te să bei multe lichide. Un organism bine hidratat încetinește propagarea infecției.
  • Spală-te cât mai des pe mâini, căci virusurile sunt peste tot: pe birou, pe mânere, pe telefon, pe uși, pe computer etc.
  • Pe cât posibil evită spațiile închise, supraîncălzite  sau aglomerate: în asemenea medii virusurile se transmit cu ușurință.
  • Eliberează-te de stres. Stresul împiedică formarea și acțiunea globulelor albe și crește nivelul adrenalinei și corticosteroizilor.

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Plante care vin de hac indigestiei

Next:

Flebita, maladia venelor

You may also like

Post a new comment