7 dezastre culinare evitate in ultimul moment

26 June of 2015

people, cooking, culinary and identity concept - man or cook in apron hiding his face behind frying pan

people, cooking, culinary and identity concept – man or cook in apron hiding his face behind frying pan

Credit foto: © Syda Productions – Fotolia.com

Știm, ai bucătărit cu cele mai bune intenții, dar… totul e acum o ruină și invitații așteaptă flămânzi în sufragerie! Nu dispera și nu-ți pregăti scuze înainte de a fi încercat ce îți propunem noi aici!

1Mâncarea e prea sărată.

Prima opțiune ar fi să încerci să echilibrezi gustul sărat: adaugă câte o linguriță de zahăr și una de oțet de mere. Gustă. Dacă tot este prea sărat, repetă procedeul până ce gustul te mulțumește. Dacă este vorba despre o supă, soluția este chiar mai simplă: adaugă un cartof mare tăiat în bucăți mari și lasă-l să dea în clocot în supă 15 min. Apoi scoate cartoful, care va absorbi excesul de sare.

2Prăjitura se fărâmițează când o tai.

Uită de felii și servește prăjitura la cupă, alcătuind ceea ce englezii
denumesc trifle: un strat de bucățele de aluat, unul de frișcă, unul de fructe proas­pete sau din conservă sau compot. Acest aranjament merge de minune dacă aluatul se fărâmițează pentru că este prea moale, prea friabil, prea fragil. Dacă, dimpotrivă, este prea tare și uscat, și bucățile se taie neuniform, înainte de a le folosi în cupe, înmoaie-le în rom, Amaretto, lapte sau suc de fructe.

3Legumele la cuptor s-au înmuiat prea mult.

Dacă ceea ce trebuia să fie o garnitură al dente pentru friptură arată acum ca o mâncare pentru bebeluși, ai două opțiuni: fie transformi legumele în piure sau supă-cremă, fie razi deasupra cașcaval și le gratinezi puțin la cuptor.

4Sosul de friptură are un gust prea pronunțat de vin.

Coq au vin, Boeuf bourguignon și alte rețete clasice, în general franțuzești, dar nu numai, capătă individualitate cu ajutorul vinului. Însă dacă vinul ajunge să acopere gustul sosului, acest lucru devine deranjant. Prima mișcare, în acest caz, este să scoți repede din tavă friptura și eventualele legume de garnitură. Gustul sosului rămas în tavă se poate reechilibra folosind puțin suc de roșii sau supă.

5Lasagna se răspândește în toate părțile.

Regula generală cere să nu tăiem lasagna imediat ce o scoatem, ci să o lăsăm la odihnit cel puțin 15 minute, pentru ca sosul să se îngroașe și să pătrundă în paste. Dacă totuși nu se întărește sau, din nerăbdare, ai tăiat-o mai devreme și foile au început să se desfacă, iar sosul și carnea curg în farfurie, atunci ar fi timpul să gândești o aranjare nouă! Taie porțiile, pune-le în forme termorezistente mici, presară mozzarella și/sau parmezan și dă-le cuptor.

6Mâncarea e prea iute.
Ardeiul iute ne poate înșela simțurile: gustăm o dată și ni se pare bine, dar după încă cinci minute de fierbere mâncarea devine necomestibilă. Iată trei căi de a contracara problema: zaharurile, acizii și lactatele! Dacă este vorba de tocăniță, gulaș, iahnie de fasole, chili con carne, adaugă o conservă de ananas-cuburi (gustul de ananas nu se va manifesta, ci doar va contracara iuțeala de la chili). Ori mai poți adăuga puțin suc de limetă, iaurt sau smântână. Dacă nu e vorba despre astfel de mâncăruri, ai varianta de a servi alături de preparatul iute un sos de iaurt sau smântână cu pătrunjel sau leuștean, cu efect răcoritor, precum și băuturi dulci.

7Sosul olandez s-a tăiat.

Ai muncit toată ziua ca să faci o friptură perfectă, dar sosul e plin de zer! Bate un gălbenuș în bain-marie și adaugă sosul tăiat, amestecând continuu cu telul; se va drege imediat.

Comments

comments

Previous:

Tort cu ananas si capsune

Next:

Tort cu mousse de visine

You may also like

Post a new comment