7 beneficii ale soarelui

26 July of 2016

7 beneficii ale soarelui – Soarele, minunatul astru fără de care viața nu este posibilă, ne poate fi și prieten, și dușman. Dușman pentru că atunci când abuzăm de el ne dăunează, și prieten deoarece în doze mici face minuni pentru sănătatea noastră.

În ultimii ani se vorbește atât de mult de efectele nefaste pe care le poate avea soarele asupra pielii, încât mulți oameni au început să evite complet soarele. O decizie nu prea înțeleaptă. Atât medicii, cât și cercetătorii sunt de aceeași părere: consumat cu moderație, soarele este nu doar excelent pentru sănătate, ci chiar necesar. Regenerează celulele pielii, întărește oasele, combate depresia…

Descoperă cum poți profita de beneficiile oferite de soare, rămânând în același timp permanent vigilentă.

1 Îți face un ten 
mai curat
Razele infraroșii au efect antiseptic asupra pielii, acționând asemenea unui dezinfectant. Iată de ce, după câteva zile de plajă, observi că ai tenul mai curat, pielea mai fină și că cele câteva coșuri pe care le aveai au dispărut ca prin farmec. Reține însă că acest efect pozitiv al soarelui este valabil doar dacă ai o piele lipsită în general de probleme. Dacă ai un ten cu tendințe acneice, la revenirea din vacanță te-ai putea trezi cu surprize neplăcute. Deși razele infraroșii curăță, sub efectul ultravioletelor porii se astupă și coșurile pot reapărea mai violent. Așadar, protejează-te cu o loțiune solară specială pentru piele acneică.
2 Îți dezvoltă oase mai solide
Calciul este un element esențial în arhitectura osoasă a organismului, dar la fel de indispensabilă sănătății oaselor și dinților este și vitamina D, căci ea reglează metabolismul calciului și cantitatea lui din sânge. În plus, această vitamină întărește sistemul imunitar și îți permite să previi osteoporoza, diabetul, demența, maladiile cardiovasculare sau anumite tipuri de cancere. Vitamina D se sintetizează sub influența razelor ultraviolete ale soarelui. Este suficient să-ți expui la soare fața și brațele câte 10–15 minute zilnic sau o dată la două zile ca să-ți asiguri necesarul de vitamina D (în acele minute nu folosi loțiunea de protecție solară). Nu e nevoie să stai la soare în mijlocul zilei: o pauză de cafea în fața ferestrei sau o scurtă plimbare în parc undeva între orele 9.00 și 11.00 ar fi ideală.
3 Antidepresiv natural
Soarele intervine și în echilibrul nostru psihologic: ne redă buna dispoziție și tonusul, ne readuce zâmbetul pe buze. Numeroase studii au dovedit că lipsa luminii poate provoca depresie sezonieră în perioada toamnă-iarnă. Cum se explică efectul antidepresiv al soarelui? Razele solare cu undă vizibilă provoacă în organism, din momentul în care lumina este percepută, o descărcare de endorfine, acei hormoni care ne dau sentimentul de fericire și liniște. Prin urmare, profită de razele binefăcătoare și plimbă-te zilnic 15 minute în plină lumină naturală (înainte de ora 11.00 sau după ora 18.00).
4 Ameliorează unele boli de piele
În doză mică – 10 minute pe zi – soarele este benefic împotriva psoriazisului, o boală în care celulele pielii se înmulțesc prea repede, mai precis la fiecare 2–6 zile, în loc să se reînnoiască la 21–28 de zile, cum e normal. Ultravioletele au efect favorabil asupra acestei maladii deoarece încetinesc procesul de înmulțire a celulelor cutanate. Și eczemele sunt ameliorate prin expunerea moderată la soare: căldura favorizează transpirația și diluează sebumul, care hidratează leziunile.
Atenție, însă, razele solare nu sunt bune pentru toate dermatozele, fiind de evitat în special în caz de lucită estivală și lupus.
5 Îți face somnul mai odihnitor
Grație receptorilor din retină, lumina stimulează secreția de melatonină, hormonul care reglează somnul și nu numai. Melatonina este considerată dirijorul, orologiul nostru intern, căci de buna ei func-ționare depinde și secreția celorlalți hormoni. Ea se activează doar noaptea, ca să permită altor hormoni să intre în scenă pe timpul zilei. Dar ca să dormi bine noaptea, trebuie să te fi bucurat de suficientă lumină naturală în timpul zilei. Interesant, nu-i așa?
6 Îți protejează inima
Cercetătorii de la Universitatea Edinburgh din Marea Britanie sugerează că beneficiile expunerii la soare pentru sănătatea inimii ar putea depăși riscul apariției cancerului de piele. Studiile au demonstrat că atunci când razele solare ating pielea, în vasele de sânge este eliberat un compus numit oxid nitric, care ajută la scăderea tensiunii arteriale. Oamenii de știință spun că expunerea la soare poate îmbunătăți sănătatea și chiar poate prelungi viața, grație reducerii tensiunii arteriale și diminuării riscului de infarct și accident vascular cerebral.
7 Întărește sistemul imunitar
Razele binefăcătoare ale soarelui stimulează formarea globulelor albe din sânge (leucocite), care ucid bacteriile și virușii. Tot leucocitele sunt cele care luptă împotriva diverșilor compuși toxici din organism și fortifică imunitatea. Soarele stimulează și activitatea ficatului, care filtrează și evacuează deșeurile și în același timp ajută corpul să elimine substan-țele chimice toxice precum mercur, ben-zen, cobalt, pesticide, pe care le înghițim din apa impură ori din aerul poluat.

Citeste si:

  1. Yoga pentru ochi
  2. Sub soarele Floridei
  3. Citește cu atenție eticheta produselor alimentare!
  4. Iti citesc sanatatea din ochi

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Cocos, răsfăț exotic

Next:

7 alimente care combat durerile

You may also like

  1. Stiam ca soarele este benefic pentru organism. Si stiam de vitamina D.. dar nu stiam de celelalte avantaje pe care soarele le aduce organismului. Ce surse de informare ati avut?

    • sursele sunt oameni cu experienta, bine documantati si cu buna pregatire in domeniul fiziologiei umane

Post a new comment