Modul în care îți păstrezi alimentele te va ajuta nu numai să te hrănești cu mâncare mult mai proaspătă, dar și să salvezi bani, nefiind nevoie să arunci dintre fructele și legumele care nu rezistă prea mult timp. Un alt aspect important este acela al sănătății. Alimentele care nu sunt depozitate corect se pot strica mult mai repede și, din neatenție, poți suferi o toxiinfecție alimentară.
6 trucuri pentru a păstra alimentele proaspete mai mult timp:
- Atenție mare la spațiile de depozitare
Nu depozita niciodată alimente în spații care nu sunt curate și igienizate. Unele alimente alterate pot face mucegai, iar sporii vor coloniza întreg locul, apărând riscul de toxiinfecții alimentare. Un raport îngrijorător realizat în 2004 în Statele Unite și preluat de către publicația WebMD arată că “bolile provocate de mâncarea alterată duc mai departe spre 76 de milioane de alte afecțiuni, 325.000 de spitalizări și 5000 de decese în fiecare an”, specificând faptul că mai bine de un sfert dintre aceste cifre ar putea fi evitate ușor respectând câteva reguli simple de igienă. Un ghid complet pentru curatarea frigiderului te va ajuta să eviți astfel de situații din cauza cărora te poți trezi cu afecțiuni medicale sau că trebuie să arunci o mare parte din mâncare.
- Cumpără doar ce ai nevoie
De cele mai multe ori, mâncarea din cămară sau din frigider se strică din cauza că nu este consumată la timp. Atunci când rămâi fără fructele sau legumele tale preferate, mergi la magazin și cumpără doar ce ai nevoie și nu îți mai umple frigiderul doar de dragul de a fi plin. Ai grijă de fiecare dată ca produse precum: bananele, cireșele, fasolea verde, ciupercile și căpșunile să nu se altereze și consumă mereu la început alimentele care de obicei nu rezistă prea mult timp.
- Nu pune legumele și fructele în același loc
Folosește corect compartimentele din frigider și nu pune niciodată în același loc fructele și legumele abia cumpărate de la magazin. Multe fructe eliberează etilenă, un hormon natural care există sub formă de gaz și se regăsește cu precădere în mere. Multe legume sunt sensibile la acest gaz, iar expuse se pot strica mult mai repede.
- Nu totul trebuie să stea în frigider
Pentru unele produse alimentare, spațiile uscate, închise și ferite de lumină sunt mai utile decât un frigider. Cartofii, ceapa, usturoiul pot rezista și câteva săptămâni depozitate în acest fel. În schimb, poți păstra roșiile foarte bine în bucătărie, la temperatura camerei.
- Un tratament special pentru fructele de pădure
Pentru a le ajuta să reziste mai mult timp, spală înainte de depozitare fructele de pădure cu o soluție compusă din 25% oțet alb și 75% apă. Usucă-le apoi cu un prosop de hârtie și pune-le într-un recipient de sticlă sau o pungă de plastic, ambele cu aerisire.
- Unde trebuie puse legumele în frigider
Toate legumele care intră în frigider trebuie să stea în sertarul de jos, acolo unde este temperatura cea mai scăzută. E important ca fructele și legumele, ținute în sertare separate, să nu stea îngrămădite, având nevoie de oxigen. Dacă le ții în pungi de plastic pentru alimente, acestea din urmă trebuie perforate.
Acestea sunt câteva dintre regulile de bază pe care orice gospodină ar trebui să le respecte pentru a evita neplăcerile alimentare, pentru a reuși să se bucure mai mult timp de alimente proaspete și să scutească anumite cheltuieli suplimentare pe mâncare.
Sursa foto: Shutterstock / Copyright: Monkey Business Images
Comments
You may also like
-
06 Mar
Dieta volumetrică. Plan alimentar și beneficii
NutrițieCum ar fi dacă ai putea să mănânci mult și, cu toate acestea ai pierde ...
-
03 Dec
Zahar și sare, fara sau doar cu moderatie?
NutrițieFără zahar și sare … sau cu moderație? – „Pentru sănătatea dvs., evitați excesul de ...
-
28 Jul
17 diete absurde care vă pot ucide
NutrițieNu cred că există persoane care să nu fi încercat, măcar o dată de-a lungul ...
-
28 Sep
Cea mai bună rețetă de plăcintă cu mere. Cum o prepari rapid și simplu
NutrițieCu brânză dulce și stafide, brânză sărată, spanac, mere, prune, dovleac sau cu carne. Plăcintele ...