5 soluții pentru o respirație proaspătă

12 December of 2018

5 soluții pentru o respirație proaspătă – Cei mai mulți dintre noi s-au confruntat măcar o dată în viață cu această problemă. Denumită medical halitoză sau halenă, respirația urât mirositoare este motivul pentru care 30 până la 50% din pacienți se prezintă la stomatolog.

Un real disconfort, mai ales 
pentru cei din jur, halitoza 
trage două semnale de alarmă pentru că trădează fie probleme dentare, fie maladii precum diabet, boli de ficat, infecții ale tractului respirator sau bronșite cronice. Cu toate acestea, tratamentul este ușor de urmat, având rezultate imediate și de durată.

Cauze pentru care nu ai o respiratie proaspata

▶ Deși nu există statistici care să arate procentul populației adulte ce se confruntă cu această problemă, studiile au scos la iveală faptul că, în 80% din cazuri, respirația urât mirositoare însoțește afecțiuni ale cavității bucale: carii, gingivită, parodontoză, amigdale în care au rămas resturi alimentare etc. Acumularea de bacterii în gură, în urma unei igiene orale necorespunzătoare, provoacă mirosul neplăcut de sulf. Consultul și tratamentul stomatologic se impun, dar și adoptarea unor reguli stricte de curățare, cum ar fi periajul, folosirea aței dentare sau detartrajul periodic. Apa de gură este o soluție doar dacă nu este utilizată foarte des, situație în care creează un dezechilibru al pH-ului cavității bucale.

Respirația pe gură și sindromul gurii uscate sunt o altă cauză a halitozei. Evaporarea salivei reduce considerabil puterea ei de a curăța dinții și spațiile interdentare. O cercetare efectuată în Germania în 2015 a arătat că persoanele care merg frecvent la sală sau fac sport într-un ritm susținut suferă de halenă. Oamenii de știință au speculat că efortul fizic necesită o respirație pe gură mai accentuată, care reduce semnificativ cantitatea de salivă. Soluția nu este să abandonezi activitatea, ci să te hidratezi mai bine pentru a preveni consecințele.

Hrana joacă un rol important în calitatea aerului pe care-l răspândim. Când mâncăm usturoi, ceapă ori alte alimente cu miros puternic, stomacul absoarbe anumite substanțe care, în cele din urmă, ajung în plămâni și rămân în aerul expirat până la 72 de ore. Cafeaua, unele băuturi cu aromă puternică și tutunul au același efect. Dietele sau înfometarea pot duce la respirație urât mirositoare pentru că saliva este produsă de acțiunea stomacului.

Antihistaminicele, diureticele, miorelaxantele sunt medicamente care usucă gura și formează un teren bun pentru dezvoltarea bacteriilor. Dar, în mod firesc, nu poți opri administrarea acestora, așa încât o igienă riguroasă se impune, alături de o hidratare corespunzătoare.

Remedii naturale pentru o respiratie proaspata

1  Feniculul, cu un gust aromat, este o legumă ce combate respirația urât mirositoare și afecțiunile digestive. Are un puternic rol antibacterian și distruge bacteriile din cavitatea bucală. Mestecă periodic câte o bucățică de fenicul sau bea un ceai din semințele acestei plante.

2  Scorțișoara conține cinamaldehidă, un ulei esențial care reduce numărul bacteriilor din gură. 
Fierbe o linguriță cu praf de scorțișoară în 250 ml de apă, strecoară și clătește cavitatea bucală de două ori pe zi cu această soluție.

3  Cuișoarele sunt antifungice, 
antibacteriene, antiseptice şi 
analgezice. Eugenolul, un compus 
activ, este folosit în stomatologie 
pentru calmarea durerilor de dinți și reducerea inflamațiilor. Mestecă o bucățică pentru revigirarea respira­ției sau bea ori clătește gura cu un ceai de cuișoare.

4  Pătrunjelul este un antibacterian puternic, ce ameliorează halitoza datorită cantității mari de clorofilă. Mestecă vreo câteva frunze și respi­rația ta va căpăta un aer proaspăt. De asemenea,  poți pune în blender o cantitate suficientă din această plantă și folosește sucul în locul apei de gură.

5  Zeama de lămâie este un remediu folosit din cele mai vechi timpuri pentru a rezolva problema respirației. Aciditatea inhibă dezvoltarea florei bacteriene. Amestecă zeama cu apă plată și bea ori clătește gura.

Știai?

Există persoane care suferă de halitofobie și care cred că respirația lor miroase urât. Deși pare ceva amuzant, boala are efecte psihice intense, iar bolnavii sunt convinși că oamenii din jur îi ocolesc, refuzând interacțiunea umană. Ba, mai mult, nici măcar consultul stomatologic și diagnosticul pus de medic nu-i conving că nu suferă de nimic.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

arsuri solare

Previous:

Top 10 remedii rapide pentru arsurile solare

Next:

Citricele, comoara pentru sanatate

You may also like

Post a new comment