Acid acetilsalicilic, aceasta este denumirea pretenţioasă a celui mai ieftin, cunoscut şi folosit medicament antiinflamator, la care apelăm de obicei pentru dureri minore sau febră. Însă e bine să avem aspirină în casă şi în alte scopuri!
Cred că nu există în lumea asta dulăpior de medicamente (sau sertar, sau punguţă, după caz) în care să nu găsim aspirină. Orice om o are în casă şi îi acordă de cele mai multe ori un rol minor, de ajutor medical în cazurile care nu cer intervenţii medicamentoase cu efect puternic. Aspirina scade febra uşoară, combate durerile nu foarte mari de cap, de dinţi sau menstruale, dar mai ştie să facă şi alte lucruri folositoare.
Dă strălucire tenului!
Pentru un ten ca de păpuşă, pisează una sau două aspirine netamponate şi amestecă acest praf cu o lingură de miere. Aspirina are proprietăţi antiinflamatoare şi efect de exfoliere, mierea e un antibacterial natural, iar masca rezultată din amestec ajută la calmarea iritaţiilor şi reface aspectul proaspăt al pielii. În urma exfolierii, tenul este sensibilizat, deci nu uita să foloseşti (chiar dacă e iarnă) o cremă cu factor de protecţie solară.
Combate mătreaţa!
N-ai nevoie de şampoane sofisticate, iată ce poţi face dacă te supără această problemă: în cantitatea de şampon obişnuit folosită pentru o spălare, pune două aspirine zdrobite bine şi așteaptă apoi câteva minute înainte de a te spăla pe cap, să se dizolve medicamentul. Poţi folosi un păhărel de plastic.
Alungă mahmureala!
După o noapte lungă, albă şi-n care ai dat noroc de cam multe ori, ia două aspirine înainte de a te băga în pat pentru somnul de refacere. Acestea vor diminua efectele neplăcute ale consumului de alcool (ameţeli, greţuri) prin inhibarea secreţiei de prostaglandină, o substanţă produsă în mod natural de organism şi care interac-ţio-nează nefavorabil cu alcoolul, generând uneori reacţii metabolice severe (insufi-ciență renală şi/sau hepatică).
Curăţă petele!
De urmele greu de înlăturat de pe ţesături, cum ar fi petele de sânge sau transpiraţie, scapi cu ajutorul banalei aspirine. Pisează cât mai fin 2-3 pastile de aspirină, amestecă praful obţinut cu puţină apă călduţă şi aplică soluţia obţinută pe zonele pătate. Las-o să acţioneze două ore şi apoi clăteşte cu apă rece sau, dacă e vorba de o haină, bag-o la spălat.
Are grijă de plante!
O aspirină pisată pusă în apa cu care uzi plantele de interior previne atacul dăunătorilor, în special în urma operaţiilor care traumatizează planta, cum ar fi mutarea ei în alt ghiveci, tunderea sau butăşirea.
Citeste si: Cele mai bune masti cu ou
Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/
Comments
You may also like
-
18 May
Ce este anxietatea și cum poți să o ții sub control
SănătateStatistica spune ca circa 75% din oameni experimentează acest sentiment în decursul vieții, cel puțin ...
-
02 Apr
Puterea alimentelor antioxidante. Care sunt și cu ce te ajută
NutrițieAntioxidanții… Toată lumea vorbește despre aceste substanțe, dar ce sunt ele mai exact și unde ...
-
17 Apr
Cât de sănătos este să mănânci sănătos? De vorba cu Mihaela Bilic
NutrițieCât de sănătos este să mănânci sănătos? – Această întrebare aparent paradoxală mi-a fost pusă ...
-
01 Aug
3 rețete ușoare cu merișoare, superalimentul care te ajută să-ți protejezi sănătatea
SănătateMerișoarele, fructele mici, roșii și cu gust dulce-acrișor sunt dintre cele mai sănătoase alimente pe ...