5 reguli de aur pentru a-ți ajuta copilul să reușească în viață

24 October of 2016

Îți iubești copilul, vrei tot ce e mai bun pentru el, dar, mai presus de toate, îți dorești să reușească în viață și să fie fericit. Nimic nu te pregătește pentru rolul de părinte și orice mamă se întreabă ce poate să facă și unde este cazul să intervină astfel încât copilul ei să o apuce pe calea succesului. Iată care sunt cele mai importante decizii pe care le poți lua pentru a-i asigura viitorul:

Investește într-o educație de calitate

Ca părinte, ești primul și cel mai important profesor al copilului tău. Numeroase studii arată că, pe măsură ce părinții sunt implicați în viața academică a copiilor și îi susțin, aceștia vor avea rezultate mai bune la școală. Când copilul tău vede cât de mult preț pui tu pe educație, va înțelege în timp importanța acestui aspect. Un punct de cotitură în multe familii este momentul în care copilul pleacă la facultate. Pentru că în România nu există un program de consiliere în școli, care să îi ajute pe elevi să aleaga o universitate care li se potrivește și care să îi ajute să se angajeze ușor după ce își iau diploma, această sarcină îți revine ție.

Nu face niciun rabat de la calitatea educației copilului tău, indiferent de situația financiară a familiei voastre. De fapt, este foarte simplu să investești în medidații, cursuri sau pur și simplu să îl întreții câțiva ani la facultate. Costurile cu educația pot fi enorme, mai ales dacă vrei ca fiul sau fiica ta să studieze în străinătate. Însă niciun părinte nu regretă banii cheltuiți pentru a-și întreține copilul la facultate și a-l vedea apoi angajându-se într-o companie de succes, pe un salariu mai mult decât confortabil.

Lasă-l să ia propriile decizii, chiar dacă greșește

Copiii, mai ales la vârsta adolescenței, pot fi destul de dificili. Acesta este momentul în care mulți părinți pun piciorul în prag și încearcă să-și impună propriile decizii. Însă acest lucru nu face decât să-i ambiționeze și mai mult pe copii, care vor vrea să demonstreze cu orice preț că sunt deja mari și că pot lua propriile hotărâri. Chiar dacă ești convinsă că va alege greșit, este important să îți lași copilul să dea singur cu capul de pragul de sus și doar să îl călăuzești cu un sfat sau cu o părere. Doar așa vei construi o relație bazată pe prietenie și încredere cu copilul tău, iar el nu îți va ascunde niciodată lucruri. În cele din urmă, se va convinge că nu îi vrei decât binele, iar data viitoare va veni direct la tine pentru a se consulta înainte să ia o decizie.

Fii un model de excepție pentru copilul tău

O mamă care nu se complace în situații neplăcute, își ia viața în propriile mâini, încearcă mereu să învețe lucruri noi și e receptivă la schimbare va fi un model demn de urmat. Încă de mici, copiii încearcă să își imite părinții: vor să se îmbrace la fel, le copiază gesturile și le imită limbajul. Iar când tu le arăți că obstacolele se pot depăși cu voință, că nu e niciodată prea târziu să deprinzi o abilitate nouă și că trebuie să duci mereu la bun sfârșit ce ai început, acestea ar putea fi unele dintre cele mai importante lecții de viață pe care copilul tău le va învăța de la tine.

Ascultă-l și încearcă să-l înțelegi, înainte să-l cerți

Rebeliunea adolescentină a copiilor este cât se poate de firească, dar uneori poate ascunde o problemă mai gravă. De exemplu, un copil care devine brusc timid și introvertit sau lipsește des de la școala s-ar putea confrunta cu abuzuri din partea colegilor sau cu o dificultate de a se adapta. Cel mai des, aceste probleme apar în perioada de tranziție dintre școala generală și liceu. De aceea, este important să descoperi adevăratele motive pentru care copilul tău se poartă astfel, iar cea mai bună metodă pentru a afla este să discuți cu el. Când un copil știe că nu va fi certat sau pedepsit și că părinții săi sunt dispuși să-l asculte și să-l înțeleaga, reticența lui de a se deschide în fața ta va dispărea.

În plus, o serie de studii conduse de psihologul John Gottman au arătat că acei copii care se simt apreciați și acceptați în familiile lor au rezultate școlare mai bune, sunt mai puțin stresați și au mai mare succes în a rezolva conflictele cu colegii lor. Acest stil de „parenting” îi poate ajuta pe cei ajunși la maturitate să se ferească de efectele distructive ale conflictelor la locul de muncă și să evite trauma emoționlă a unui divorț.

Amintește-i că ești mândră de el, orice s-ar întâmpla

Chiar dacă nu o arată, orice copil vrea ca părinții săi să se simtă mândri de el și să îl laude prietenilor și cunoștințelor. Avem nevoie cu toții de câte un compliment sau o încurajare din când în când, iar copilul tău trebuie să știe mereu că tu ești mândră de el, chiar și atunci când o dă în bară. Când oamenii ne demonstrează în mod repetat că au încredere în noi, simțim nevoia de a nu îi dezamăgi, așa că încurajările și complimentele îți vor aduce mereu ceea ce vrei în relația cu copilul tău, mai degrabă decât certurile și reproșurile sau comparațiile cu alții de vârsta lui.

Care dintre aceste sfaturi propuse de noi ți se pare cel mai util? Pe care le vei aplica în relația cu copilul tău?

 

Sursă foto: Shutterstock, Copyright: michaeljung  

Comments

comments

Previous:

Secretele succesului unei femei într-un mediu dominat de bărbați

Next:

Metode alternative de educație

You may also like

Post a new comment