5 probleme ale gurii si solutiile lor

09 March of 2016

Cu toții ne confruntăm, într-un moment sau altul, cu mici probleme de sănătate lipsite de importanță. Din această categorie fac parte aftele și celelalte leziuni minore ce se pot dezvolta în cavitatea bucală. Și totuși, aceste neplăceri, aparent banale, pot crea mult disconfort. Ce soluții există?

În cavitatea bucală există părți anatomice care pot fi lezate. Iar când acest lucru se întâmplă, viața noastră de zi cu zi este serios afectată: dinții, gingiile, limba (ajută în procesul vorbirii și la percepția gustului), glandele salivare, bolta palatină (joacă rolul unei cutii de rezonanță). Tot acest ansamblu permite ingerarea, mestecarea și înghițirea alimentelor. Saliva, grație enzimelor pe care le conține, declanșează digestia.

Când una din aceste părți ale gurii este lezată, pot apărea simptome neplăcute precum senzația de arsură, înțepăturile, durerea, dificultățile la mestecare și înghițire…

Aftele, herpesul, stomatita, gingivita și abcesul bucal se numără printre afecțiunile frecvent întâlnite la nivelul gurii.
Cum poți trata aceste neplăceri?

1. Afte
Aftele sunt mici leziuni rotunde, de culoare alb-gălbuie, cu marginile roșii, ce pot apărea pe limbă, pe interiorul obrajilor sau buzelor, pe gingii, pe cerul gurii. Sunt foarte dureroase la contactul cu saliva și cu alimentele acide, dar și când sunt atinse cu limba. La originea aftelor pot sta oboseala, stresul, consumul unor alimente (ciocolată, ananas, condimente iritante), carența de vitamină B9, B12, zinc sau fier, administrarea unor medicamente, detartrajul dentar. În general, leziunile se vindecă de la sine în 7-14 zile, dar în acest timp poți lua măsuri de calmare a durerii.

Soluții. Dimineața, la prânz și seara clătește-ți gura cu o soluție obținută prin dizolvarea unei aspirine în puțină apă. Ca să atenuezi durerile, înainte de fiecare masă tamponează-ți leziunile cu o soluție de bicarbonat de sodiu (o linguriță la un pahar cu apă) sau cu glicerină boraxată. Evită alimentele fierbinți, prea condimentate, pe cele dure (nuci, alune, popcorn etc.) și acide (roșii, sucuri de fructe etc.).

2. Herpes
Când începi să simți furnicături și senzație de căldură pe buză, probabil că este pe cale să-ți apară o leziune herpetică. În următoarele 24 de ore acea zonă se înroşeşte şi se transformă într-o veziculă dureroasă la atingere (buton herpetic), care se va transforma într-un buchet de mici vezicule, pline cu lichid clar. În câteva zile veziculele se sparg, iar leziunea se acoperă de o crustă gălbuie, care ulterior cade, lăsând la iveală tegumentul nou format dedesubt. Erupţia se vindecă în 7-10 zile.

Soluții. Cât timp este prezentă leziunea herpetică nu săruta, nu da mâna şi nu îmbrăţişa alte persoane. Nu atinge veziculele herpetice, nu înlătura crustele şi nu îți atinge ochii. Spală-te des pe mâini cu apă şi săpun şi, obligatoriu, de fiecare dată când ți-ai atins leziunile. Ca să grăbești uscarea veziculelor, aplică pe leziune soluție de albastru de metilen.

3. Sângerări gingivale
Gingivita (gingii umflate, roșii, care sângerează în timpul perierii) poate fi cauzată de periajul dentar ineficient și de depunerea tartrului. Nu neglija problema, deoarece în timp gingivita evoluează spre parodontită (infla­mația gingiilor, retragerea lor de pe dinți și mobilitatea dinți­lor). În plus, gingivita dă naș­tere respirației urât mirositoare.

Soluții. De obicei gingivita se tratează prin menținerea unei bune igiene bucale. Spală-te pe dinți de trei ori pe zi (după fiecare masă) cu o periuță cu peri moi. Periuțele de dinți electrice sunt mai eficiente în ce privește eliminarea plăcii dentare. Folosește o pastă de dinți și o apă de gură cu proprietăți antiinflamatoare, pentru a reduce sângerarea. Nu uita ca cel puțin o dată pe zi să folosești ața dentară. Un ajutor excelent în tratarea gingivitei, eliminarea halenei și prevenirea parodontozei este dușul bucal.

4. Abces dentar
Foarte dureros, abcesul dentar semnalează prezența unei infecții bacteriene. De obicei, apare aproape de rădăcina unui dinte afectat de o problemă infecțioasă ori de o carie netratată. În general, abcesul trebuie tratat repede, căci simptomele sunt foarte dureroase: inflamație, umflarea gingiei și a obrazului, uneori chiar febră și dureri de cap.

Soluții. Din păcate, nu există soluții de tratament acasă. Va trebui să te adresezi imediat dentistului, care va inciza abcesul pentru a drena infecția și eventual îți va prescrie antibiotice. Până ajungi la medic, îți poți clăti de mai multe ori gura cu apă caldă, sărată.

5. Candida
Dacă observi niște depuneri albicioase, cu aspect brânzos, care acoperă interiorul obrajilor și limba, este posibil să fie vorba de candidoză bucală, o afecțiune cauzată de ciuperca numită Candida albicans. Candidoza bucală este mai frecventă la copii, dar se întâlnește și la vârstnici, la persoanele cu sistemul imunitar slăbit, precum și la cei care au urmat un tratament prelungit cu antibiotice.

Soluții. Îmbibă o compresă într-o soluție de apă și bicarbonat și tamponează zonele afectate de trei până la cinci ori pe zi, până când depozitele de candida albicans dispar complet.
De la farmacie poți cumpăra un gel antifungic, pe care să îl aplici local. În cazul în care candidoza cuprinde și esofagul sau unghiile, medicul va prescrie un antifungic sub formă de comprimate.

Citeste si: Pro si contra albirii dintilor

 

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Cum faci sirop de hrean si la ce te ajuta

Next:

Obiecte banale care iti dau peste cap sistemul hormonal

You may also like

Post a new comment