5 metode naturale pentru albirea dinților care chiar dau rezultate rapid

28 July of 2016

Dantura este unul dintre primele lucruri pe care le observă cei din jur la tine, iar un zâmbet larg, care dezvăluie niște dinți albi și sănătoși nu doar că face o bună impresie, ci te ajută să ai mai multă încredere în tine.

Tehnicile de albire dentară în cabinetele stomatologice dau rezultate, însă dezavantajul major este că nu toată lumea poate beneficia de ele. Albirea poate subția smalțul dinților, ceea ce înseamnă că vei fi predispusă la carii, poate inflama gingiile, iar în timp, dinții își vor pierde culoarea albă, mai ales dacă obișnuiești să consumi cafea sau băuturi acidulate.

Există însă și modalități naturale prin care poți avea dinți mai albi, care sunt mai puțin costisitoare și care nu dăunează deloc danturii.

Alege o periuță de dinți de calitate

O periuță de dinți bună este poate cel mai important lucru de care ai nevoie pentru a avea dinții mai albi. Un periaj corect înlătură placa dentară și bacteriile și împiedică formarea depunerilor pe dinți. Însă, în cele mai multe cazuri, periajul nu durează atât cât ar trebui, iar periuța ajunge rareori și în spațiile interdentare, acolo unde se acumulează resturile de mâncare și dinții sunt mai vulnerabili în fața cariilor. Cea mai bună soluție este să alegi o periuță de dinți electrică, deoarece vibrațiile acesteia asigură o mai bună curățare a danturii, înlătură mai eficient placa dentară și, în plus, protejează mai bine gingiile sensibile, astfel încât nu vei mai avea probleme cu sângerările gingivale în timpul periajului.

Folosește pastă de dinți din bicarbonat și lămâie

Bicarbonatul de sodiu amestecat cu puțin suc de lămâie formează o pastă ușor abrazivă, care exfoliază delicat suprafața dinților, fără a-ți distruge smalțul. Un astfel de tratament aplicat o dată la câteva zile îți poate deschide culoarea dinților cu câteva nuanțe. În plus, pentru că este un tratament alcalin, poate ajuta la echilibrarea PH-ului din gură, mai ales după ce ai consumat alimente mai acide. Sucul de lămâie este un înălbitor natural, iar în acest caz aciditatea lui este anulată de bicarbonat. Tot ce trebuie să faci este să amesteci o linguriță de bicarbonat cu puțin suc de lămâie și să aplici pasta respectivă pe periuța ta de dinți și să lași să acționeze timp de un minut. Dacă folosești doar bicarbonat amestecat cu apă, mărește timpul de acțiune la 3 minute. Câteva aplicări săptămânale sunt suficiente pentru a vedea rezultate.

Masează-ți dinții cu ulei de cocos

O veche practică indiană, foarte populară și printre vedetele de la Hollywood, presupune să introduci uleiul de cocos în ritualul tău zilnic de curățare a dinților. Este suficient să te masezi cu puțin ulei de cocos pe dinți, dimineață, după spălare, și să-l lași să acționeze fără să clătești. Pe lângă efectul de albire, acesta ajută și la prevenirea plăcii dentare și a afecțiunilor gingivale, pentru că are efect de calmare. Un studiu publicat de Nigerian Journal of Medicine arată că în numai o săptămână, uleiul de cocos reduce semnificativ placa dentară și sensibilitatea dinților la senzațiile de cald, rece sau dulce. Responsabil pentru toate acestea este acidul lauric din uleiul de cocos, care este un antiinflamator și un antimicrobian natural.

Înlocuiește apa de gură cu oțetul de mere

Oțetul de mere este foarte bun la îndepărtarea petelor de pe dinți, mai ales cele apărute din cauza cofeinei sau a nicotinei. Dezavantajul este că rezultatele se văd abia după o lună de folosire. Oțetul de mere poate înlocui apa de gură și este recomandat să îl folosești o dată pe zi, dar fără să clătești mai mult de 30 de secunde, pentru ca acidul să nu aibă timp să îți erodeze smalțul. După ce l-ai folosit, îți poți clăti gura cu apă, pentru a îndepărta mirosul.

Fă-ți un scrub cu căpșune și sare de mare

Căpșunele sunt poate cea mai surprinzătoare metodă de albire a dinților din această listă. Acestea conțin multă vitamina C, care distruge placa dentară, dar și acid malic, care îndepărtează ușor petele. Poți zdrobi câteva căpșune, iar dacă adaugi și puțină sare de mare în pasta respectivă, acest amestec va funcționa ca un detartraj dintr-un cabinet stomatologic. Spală-te apoi pe dinți cu o pastă fără fluor și clătește bine, pentru a nu avea surpriza neplăcută de a rămâne cu semințe de căpșune printre dinți.

Mai trebuie să știi că atât rezistența danturii tale, cât și cât de albi sunt dinții tăi sunt determinate de moștenirea genetică. Acesteia i se adaugă obiceiurile alimentare și, bineînțeles, igiena dentară. De aceea, unele persoane au în mod natural dinții albi, în timp ce altele au o dantură în mod natural bej sau cu nuanțe de gri. Important este să ajungi la cea mai deschisă nuanță pe care o pot avea dinții tăi, fără a-i distruge și a-i caria, așa că metodele naturale de albire sunt cele mai potrivite, dacă vrei să ai și o dantură sănătoasă, nu doar una frumoasă.

Sursă foto: Shutterstock

Comments

comments

Previous:

Bronzul perfect, din cutie

Next:

Alimente care previn ridurile

You may also like

Post a new comment