4 lecții fundamentale despre bani, pe care oricine trebuie să le știe

29 January of 2018

Gestionarea bugetului lunar, împărțirea cheltuielilor sau cum se face o investiție sunt lucruri esențiale pe care ar trebui să le învățăm încă de pe băncile școlii. Din nefericire, acest lucru nu se întâmplă și aflăm pe pielea noastră, mult prea târziu, după ce comitem unele greșeli financiare.

Inevitabil, banii sunt importanți în viața oricărei persoane. Un venit bun îți asigură confortul vieții zilnice, îți permite să îți întreții copiii și să le oferi un trai lipsit de griji. Iată care sunt lucrurile pe care ar trebui să le știi despre bani:

Cum să trăiești confortabil în limita bugetului tău

Primul lucru pe care ar trebui să îl faci în momentul în care încasezi salariul este să îți pui deoparte banii pentru cheltuielile obligatorii din luna respectivă, recomandă Chantel Bonneau, consultant financiar la o firmă din SUA. Aceste cheltuieli includ ratele lunare, plata chiriei, a utilităților, banii de transport, de întreținere și orice alte cheltuieli a căror amânare s-ar putea traduce prin penalizări.

Momentul în care avem tendința să ne abatem de la această regulă este atunci când avem nevoie de banii respectivi pentru altceva: un aparat electrocasnic care s-a stricat, un proiect de renovare a locuinței etc. Însă în astfel de cazuri, este bine de știut că ai și o altă soluție: poți lua rapid bani de aici, pe care să îi returnezi apoi în rate fixe, fără grija că trebuie să depui garanții.

Cum să faci economii

În cazul persoanelor cu venituri medii, consultanții financiari estimează că acestea pot pune deoparte între 10 și 15% din salariul lunar, într-un cont de economii, fără ca acest obicei să aibă un impact major asupra stilului lor de viață.

O practică foarte bună, pe care ar trebui să o adopte fiecare persoană, indiferent de nivelul veniturilor sale, este să îți treci fiecare cheltuială pe hârtie sau într-un document. Acest obicei te ajută să știi pe ce ți se duc banii lunar și să capeți puțină perspectivă asupra acelor cheltuieli inutile, la care ai putea renunța cu ușurință.

Cât de mult contează, de fapt, banii

În goana după un salariu cât mai mare, multe persoane, în special tineri, aleg să lucreze ore suplimentare și ajung să nu mai aibă timp liber pentru familie, prieteni sau pentru a se bucura de banii câștigați. Oamenii care reușesc să ajungă la un echilibru între viața personală și cea profesională nu numai că sunt mai fericiți, dar sunt mai puțini stresați și trăiesc mai mult, au descoperit mai multe studii recente.

De aceea, în momentul în care îți schimbi jobul sau faci o schimbare majoră în carieră, este important să analizezi la rece toate avantajele și dezavantajele și să pui în balanță câștigul salarial cu timpul liber de care vei dispune sau cu flexibilitatea programului de lucru.

Cum ar trebui să îți investești banii

Principala grijă a oamenilor care vor să își investească o parte din bani este legată de riscurile pe care le-ar implica investiția respectivă. Unele investiții au riscuri mai mici și s-ar putea să te simți mai confortabili știindu-ți banii în siguranță. Investițiile în obligațiuni, depozitele la termen, investițiile în domeniul imobiliarelor sau cumpărarea unor terenuri pot fi idei de succes pe termen lung, însă trebuie să te informezi temeinic înainte sau să ceri ajutorul unor specialiști.

De exemplu, dacă vrei să cumperi un apartament, este esențial să fii la curent cu evoluția prețurilor în zona respectivă, interesul locuitorilor pentru cartierul respectiv, siguranța zonei, precum și estimările de prețuri pentru următorii ani. Același lucru este valabil și în cazul în care intenționezi să cumperi un teren, dacă vrei să te asiguri că nu vei pierde bani din cauza devalorizării proprietăților sau terenurilor.

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: IAMSUTHICHA

Comments

comments

Previous:

Capcanele economiei comportamentale – de ce cumperi mai mult decât trebuie?

Next:

Noua colecție Sabon Limy Lavender – un mozaic al aromelor de primăvară!

You may also like

Post a new comment