4 detalii care transformă un dormitor banal într-unul elegant și plin de rafinament

01 February of 2018

Dormitorul este locul în care ne petrecem o parte importantă din timp, iar modul în care amenajăm poate dicta cât de bine ne odihnim, dar și cât de rapid ne refacem energia. De aceea, la amenajarea acestui spațiu ar trebui să ținem cont atât de aspectul estetic, cât și de funcționalitate și confort.

Dacă ai în plan un proiect de renovare a dormitorului, trebuie să știi că nu e nevoie să înlocuiești toate piesele de mobilier sau să faci schimbări majore pentru a da un suflu nou acestei încăperi. Câteva detalii pot face diferența, la nivel estetic, între un dormitor banal și unul elegant, plin de personalitate.

Patul, elementul central al oricărui dormitor

Patul este cea mai importantă piesă de mobilier din dormitorul tău. La alegerea lui ar trebui să ții cont atât de dimensiuni, de structură, cât și de aspectul acestuia. Un pat mare și confortabil te va ajuta să îți reîncarci bateriile după o zi grea, așa că merită să sacrifici din spațiu pentru un pat de dimensiuni generoase. Pe de altă parte, există paturi cu un aspect comparabil cu acela al unui element decorativ. Dacă te uiți la aceste imagini cu paturi tapitate vei înțelege cum un astfel de mobilier poate da tonul întregii încăperi și o poate transforma într-una elegantă, cu un aspect clasic, dar rafinat.

Culoarea zugrăvelii, importantă pentru ambientul camerei

Psihologia culorilor ne arată că unele nuanțe pot contribui semnificativ la cum ne simțim atunci când intrăm într-o încăpere. De exemplu, culorile tari ne pot umple de energie, dar ne pot da și o stare de neliniște, dacă nu le alegem corect. Însă când vine vorba despre alegerea culorii de vopsea pentru dormitor, cele mai potrivite sunt tonurile calde de bej, gri sau marourile deschise, care maximizează efectul luminii naturale și contribuie la crearea unui ambient elegant, intim și relaxant.

Iluminatul corect poate transforma orice încăpere

Lumina naturală dă un aer aparte oricărei camere din locuința noastră, însă când vine vorba de dormitor, iluminatul artificial devine un element extrem de important în crearea unei atmosfere calde. Cea mai mare greșeală pe care o poți face este să alegi niște corpuri de iluminat cu un aspect impersonal sau banal și să utilizezi becuri cu lumină albă rece și fluorescentă. Nu numai că acest tip de lumină este obositor pentru ochi, dar nu pune în valoare o încăpere nici din punct de vedere estetic. La alegerea corpurilor de iluminat, optează pentru un corp central, elegant, precum o lustră sau un candelabru clasic, și două aplice de perete, pe care să le poziționezi de o parte și de alta a patului. Înlocuiește becurile tradiționale cu LED-uri cu lumină caldă și vei crea o atmosferă unică în dormitorul tău.

Alege draperiile potrivite

Draperiile pot schimba dramatic designul unei camere, cu atât mai mult cu cât acestea îți atrag atenția când intri într-o încăpere și controlează câtă lumină naturală pătrunde înăuntru. Niște draperii potrivite pentru amenajarea unui dormitor elegant sunt fie cele confecționate din materiale subțiri, vaporoase, în culori neutre precum bej ori alb sau nuanțe pale de roz, bleu sau verde crud, fie draperiile din materiale prețioase, așa cum este catifeaua neagră, purpurie sau violet.

Dacă ții cont de aceste sfaturi simple și le pui în aplicare la proiectul tău de renovare a dormitorului, această încăpere va căpăta un aer aparte și vei reuși să îi imprimi o parte din personalitatea ta. Un dormitor clasic, dar elegant, nu se va demoda niciodată și va fi întotdeauna un refugiu perfect după o zi istovitoare.

 

Sursa foto: Shutterstock/Copyright:KUPRYNENKO ANDRII

Comments

comments

redecorarea unui apartament vechi

Previous:

5 sfaturi pentru redecorarea unui apartament vechi

Next:

Culorile Pascale si semnificatia lor

You may also like

Post a new comment