Și animăluțele de companie se îmbolnăvesc uneori, așa că observă‑le comportamentul zi de zi și întreabă medicul veterinar de fiecare dată când sesizezi o problemă.
Din păcate, multe dintre bolile animalelor de companie sunt cauzate fie din neglijență, fie din prea multă dragoste. Un animal care este hrănit bine, cu alimente adecvate speciei, vârstei și stării lui fiziologice, are un adăpost corespunzător și un regim de viață normal (cu plimbări dese și socializare) prezintă riscuri mici de a se îmbolnăvi. Iar dacă animalul și culcușul lui se mențin curate, se respectă schema de vaccinări obligatorii, se fac deparazitările periodice, vizitele uzuale la medic, atunci riscurile de boală se reduc și mai mult.
Hipotermia
Scăderea temperaturii rectale sub 36 grade Celsius la câini și pisici reprezintă un caz de hipotermie, ele având în mod normal 38-39 grade Celsius. Animalul se înfășoară în pături, i se pun sticle cu apă caldă în jurul corpului. Se șterge viguros dacă a căzut în apă. Nu se folosește foehnul, poate arde pielea. Ajută puțină apă cu zahăr sau miere.
Intoxicațiile
Oferă-i micului tău companion doar hrana recomandată de specialiști. Nu ceda la privirile lui pofticioase și rugătoare, pentru că oferindu-i din hrana ta îi poți face foarte rău, începând de la căderea blănii și până la intoxicații cu efecte letale.
Viață de cățel – Îngrijire corectă, igienă impecabilă
Primele semne de ingerare a unor substanțe otrăvitoare sunt salivație excesivă, vărsături, diaree, respirație greoaie, dezorientare, dezechilibru, leșin. Reține toate manifestările, contactează de urgență medicul și încearcă să identifici cauza pentru a putea găsi un antidot. Nu administra lapte; poate face mai rău. În unele cazuri, vomitivele și cărbunele medicinal ajută.

Accidentele
În caz de mușcături, tunde blana din jurul rănii, apoi curăță cu apă caldă și săpun și tamponează cu apă oxigenată sau alt antiseptic. Eventual, pune unguent cu antibiotic și bandajează. Când apar hemoragii, presează locul de deasupra rănii și leagă strâns până la intervenția medicului care va ști ce să facă.
Dacă animalul șchioapătă, verifică ce s-a întâmplat, poate fi un spin, o rană veche inflamată. Dacă după un accident membrele au o poziție nefirească, așază-le cum ar trebui să fie, leagă strâns cu o atelă, apoi transportă urgent pacientul la cabinetul veterinar.
Dacă animalul dă semne de sufocare, scoate-i zgarda, uită-te cu ce s-a înecat și îndepărtează imediat corpul străin. Doar acționând prompt vei putea salva viața animăluțului, așa că ia-ți o trusă de prim-ajutor, informează-te și fii pregătit să intervii.

Obezitatea
Multe animale de companie se confruntă cu problema luării în greutate, în special după sterilizare. Pentru acestea se indică mâncare specială, mai săracă în calorii, o cantitate mai mică de alimente și, dacă se poate, mai multă mișcare. Respectă dieta prescrisă de medic și totul va fi bine.
Citeste si: Care este animalul de companie potrivit pentru tine?
Text: echipa Ioana/ Sursa foto: unsplash
Comments

Previous:
Agresivitatea câinilor: ce o cauzează și cum o gestionăm

Next:
Trucuri simple pentru curățenie lună de Sărbători
You may also like
-
23 Oct
Agresivitatea câinilor: ce o cauzează și cum o gestionăm
Casa și grădinaS-a vorbit mult despre câini și agresivitatea acestora, s-au făcut și exagerări, de aceea l-am ...
-
19 Feb
Recomandări practice pentru amenajarea livingului
Casa și grădinaLivingul reprezintă spațiul central al locuinței tale, motiv pentru care amenajarea sa joacă un rol ...
-
12 Jul
Cum îți poți înnoi decorul locuinței cu cele mai mici cheltuieli posibile
Casa și grădinaVara este sezonul renovărilor, iar dacă simți nevoia unei schimbări, variantele de mai jos au ...
-
22 Apr
Momente luminoase in familie
Casa și grădinaCochete sau discrete, metalice sau din material textil, cu lumina puternică sau colorată, corpurile de ...